Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Startavo ypatingas bėgimas: keliu, kuriame prieš 35 metus susikibo Baltijos šalių žmonės

33 bėgikai iš trijų Baltijos šalių pasikeisdami įveiks maždaug 680 km maršrutą nuo Vilniaus iki Talino, per Rygą, kad pagerbtų Laisvės troškimo idėją, prieš 35-erius metus Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmones subūrusią į gyvą grandinę.
Baltijos kelio bėgimas
Baltijos kelio bėgimas / Elvio Žaldario nuotr.

1989 m. rugpjūčio 23 dieną Baltijos šalių gyventojai susikibo rankomis nuo Vilniaus iki Talino, taip pasmerkdami Ribbentropo – Molotovo paktą, 1939 metais nulėmusį visų trijų šalių nepriklausomybės praradimą.

Baltijos šalių vienybės gestui atminti Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacija (LBMA) jau 33-iąjį kartą organizuoja tarptautinį estafetinį bėgimą „Baltijos kelias“.

Startas bėgimui penktadienio rytą iškilmingai duotas Katedros aikštėje, Vilniuje. Bėgikus išlydėjo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, kiti garbūs svečiai.

Elvio Žaldario nuotr./Baltijos kelio bėgimas
Elvio Žaldario nuotr./Baltijos kelio bėgimas

Šiemet bėgimas truks ne tris, kaip įprastai, o keturias dienas. Bėgimo laikas pailgėja, nes siekiama bėgti istoriškai tuo keliu, kuriame stovėjo susikibę trijų Baltijos valstybių žmonės.

Trasos ilgis padidėja apie 80 km (viso apie 680 km). Penktadienį startavę Vilniuje bėgikai pirmadienį finišuos Taline, Estijos parlamento kieme.

Pirmąją dieną numatyti sutikimai su Lietuvos savivaldybių, per kurias driekiasi trasa, vadovais bei jų atstovais. Įveikę 175 km atstumą bėgikai nakvynei stabtels Pasvalyje.

Elvio Žaldario nuotr./Baltijos kelio bėgimas
Elvio Žaldario nuotr./Baltijos kelio bėgimas

Antrąją dieną bus įveikti 233 km – iki Valmieros, Latvijoje taip pat numatyti susitikimai su bendruomenėmis – Bauskėje, Iecavoje bei Rygoje.

Trečią dieną lauks 215 km atstumas, nakvynė Raploje ir sutikimai su Estijos miestelių bendruomenėmis. Ketvirtą dieną nuo Raplos iki finišo Taline liks 53 km.

Finišuoti bėgikai turėtų pirmadienį apie vidurdienį.

70-erių Zenonas Balčiauskas bėgime dalyvauja jau 25-ąjį kartą, šio bėgimo siela ir organizatorius Vidmantas Dobrovolskas – 23-iąjį, Juozas Baliūnas ir Romas Jasinskas – 16-ąjį, latvė Dace Kovalevska – 15-ąjį. Aštuoniems dalyviams tai pirmasis „Baltijos kelio“ bėgimas.

LBMA pastangomis bėgimas organizuojamas nuo 1992 metų. Bėgimo sumanytojas – pirmasis LBMA prezidentas Romas Bernotas.

„Baltijos kelio“ bėgimas yra Nacionalinės fizinio aktyvumo programos renginių dalis. Nacionalinė fizinio aktyvumo programa, skirta masiniams fizinio aktyvumo renginiams organizuoti (NSA-FA-PRO-SRO-2024-0004), bendrai finansuojama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas