Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 01

Su agresoriumi nebežais: Rusija beveik vieningai eliminuota iš sporto

Sunkus sankcijų debesis nusileido ant Rusijos po šios pradėto karo Ukrainoje, o skirtingu greičiu ir nebūtinai iš karto, bet agresorę nuo tarptautinės bendruomenės atribojo ir pasaulio sporto organizacijos. 15min pateikia sankcijų, kurių Rusija ir jos sąjungininkė Baltarusija sulaukė sporte, sąrašą, bei išskiria sporto šakas, kuriose atletai vis dar gali atstovauti Vladimiro Putino režimą.
Vladimiro Putino režimo agresija Ukrainoje užtraukė sankcijų sporte debesį ant Rusijos
Vladimiro Putino režimo agresija Ukrainoje užtraukė sankcijų sporte debesį ant Rusijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugelis kritikavo Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC) po to, kai penktadienį išleistame pranešime IOC paminėjo sulaužytą olimpinę taiką, o ne Rusijos agresiją Ukrainoje.

Tačiau pirmadienį IOC vykdančioji taryba dar kartą įvertino situaciją ir rekomendavo tarptautinėms sporto federacijoms ir sporto varžybų rengėjams nekviesti Rusijos ir Baltarusijos atstovų.

Kai kurios organizacijos dar prieš tai, o kai kurios tik įvertindamos IOC rekomendaciją atribojo šalis-agresores nuo sporto. 15min pateikia sankcijų sporte sąrašą.

Krepšinis

Rusijos neliko nei klubiniame, nei rinktinių krepšinyje.

Nors Eurolyga penktadienį dar dvejojo ir po klubų balsavimo paliko tris Rusijos klubus – Maskvos CSKA, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Kazanės UNIKS – turnyre, tačiau pirmadienį turnyro organizatoriams jau neliko kitos išeities, kaip tik atriboti rusus nuo likusių pirmenybių dalyvių.

Tiesa, Eurolyga pasiliko išėjimo galimybę ir ne pašalino, o tik suspendavo Rusijos komandas, pasilikdama teorinę galimybę jas sugrąžinti į turnyrą dar šiame sezone.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas

„Ir toliau seksime situaciją, jei ji nesibaigs palankiai, visi rezultatai su Rusijos klubais bus panaikinti, sudarant galutinę turnyrinę lentelę po reguliaraus sezono“, – oficialiame pranešime paaiškino Eurolyga.

Gerokai vėluodama antradienį savo poziciją išplatino ir Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA).

15min jau rašė apie mirtiną tylą iš pasaulio krepšinį valdančios organizacijos, bet pagaliau prabilusi FIBA pranešė, jog „stabdo Rusijos komandų, teisėjų ir oficialių asmenų dalyvavimą visuose FIBA organizuojamuose turnyruose, įskaitant ir 3x3 krepšinį“.

Tai reiškia, kad tarptautinėse varžybose nebegalės dalyvauti Rusijos moterų ir vyrų rinktinės, taip pat klubiniuose turnyruose dalyvavusios moterų ir vyrų ekipos.

Futbolas

Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) Rusijai skaudžiai kirto pirmadienį, kai paskelbė, kad šalina Rusijos rinktinė šalinama iš 2022 m. atrankos į pasaulio čempionatą atkrintamųjų. Jose rusai turėjo žaisti su lenkais, o pergalės atveju – su švedais arba čekais, bet šių šalių federacijos dar prieš tai pranešė, kad neketina stoti į kovą su Ukrainos žmones žudančios valstybės komanda.

FIFA iš pradžių buvo priėmusi daug pasipiktinimo sulaukusį sprendimą, kai pranešė, kad leis Rusijos atstovams žaisti ir toliau, bet neleis jiems naudoti šalies vėliavos, himno, simbolių ir žaisti savo šalyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FIFA prezidentas Giannis Infantino, Rusijos vadovas Vladimiras Putinas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FIFA prezidentas Giannis Infantino, Rusijos vadovas Vladimiras Putinas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

Dar anksčiau nei FIFA veiksmų ėmėsi Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA).

Ji dar penktadienį atėmė iš Rusijos miesto Sankt Peterburgo teisę rengti šių metų Čempionų lygos finalą. Jis buvo perkeltas į Paryžių.

Pirmadienį UEFA pašalino iš Europos lygos turnyro Maskvos „Spartak“ klubą, o vėliau pranešė, kad šalina Rusijos atstovus iš visų turnyrų, įskaitant ir vasarą vyksiančio Europos moterų futbolo čempionato.

Ledo ritulys

Sankcijos Rusijai smogė ir vienoje svarbiausių šiai šaliai sporto šakų – ledo ritulyje.

Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF) pirmadienį pranešė, kad ne tik Rusijos, bet ir Baltarusijos rinktinės ir klubai yra šalimi iš visų IIHF turnyro, įskaitant suaugusiųjų ir jaunimo pasaulio čempionatus.

Tai reiškia, kad rusai ir baltarusiai praleis pavasarį vyksiantį planetos čempionatą Suomijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos olimpinio komiteto ledo ritulininkai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos olimpinio komiteto ledo ritulininkai

Be to, kitąmet Rusija negalės surengti planetos jaunimo pirmenybių, turėjusių vykti Sankt Peterburge.

Tiesa, ledo ritulio bendruomenė prašo dar daugiau – siekiama, kad iš Rusijos būtų atimta ir teisė rengti 2023 m. pasaulio čempionatą, numatytą Sankt Peterburge.

Smūgių sulaukė ir Kontinentinė ledo ritulio lyga (KHL), kurioje daugiausiai žaidžia Rusijos klubai. Iš turnyro pasitraukė Rygos „Dinamo“ ir Helsinkio „Jokerit“ komandos.

Rankinis

Rusijos ir Baltarusijos atstovų bent jau artimiausiu metu nematysime ir rankinio varžybose.

Europos rankinio federacija (EHF) pranešė, kad šių šalių rinktinės ir klubai dėl Ukrainoje vykdomų karinių veiksmų suspenduojami iš visų turnyrų.

„Scanpix“ nuotr./Lietuva – Rusija
„Scanpix“ nuotr./Lietuva – Rusija

Be to, varžybose negalės teisėjauti arbitrai iš Rusijos ir Baltarusijos, o šių šalių atstovai nebus kviečiami į jokius EHF renginius.

EHF paskelbė ir tai, kad ieškos naujų šeimininkų 2023 m. Europos paplūdimio rankinio čempionato atrankos turnyrui, kurį turėjo rengti Maskva.

Tinklinis

Tarptautinė tinklinio federacija (FIVB) antradienį pranešė, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai ir teisėjai negalės dalyvauti tinklinio, paplūdimio tinklinio ir sniego tinklinio varžybose.

Maža to, iš Rusijos buvo atimta teisė rengti 2022 m. tinklinio pasaulio čempionatą.

Dailusis čiuožimas

Iš Rusijos atimtas ir vienas didžiausių šios šalies pasididžiavimų – dailusis čiuožimas.

Ukrainą užpuolusios Rusijos ir jai padedančios Baltarusijos sportininkai bei teisėjai negalės dalyvauti jau šį mėnesį Monpeljė mieste Prancūzijoje vyksiančiame pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate.

Karą pradėjusios šalies atstovai antradienį buvo suspenduoti Tarptautinės čiuožimo sąjungos (ISU).

Rusijos čiuožėjai planetos pirmenybėse turėjo ginti net tris čempionų titulus. Olimpinė čempionė Ana Ščerbakova prieš metus triumfavo asmeninėse moterų varžybose, Anastasija Mišina ir Aleksandras Galjamovas – porų, o Viktorija Sinicina ir Nikita Kacalapovas – šokių ant ledo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Anna Ščerbakova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Anna Ščerbakova

Monpeljė mieste negalės pasirodyti ir Europos čempionė bei pasaulio rekordininkė Kamila Valijeva. 15-metė sportininkė yra kaltinama vartojus dopingą, tačiau kol jos byla nagrinėjama, jai buvo leidžiama dalyvauti varžybose.

Plaukimas

Olimpinė čempionė Rūta Meilutytė pyko dėl Tarptautinės vandens sporto federacijos (FINA) neveiklumo, bet galiausiai sankcijas pritaikė ir ji. Tiesa, vis dar ne tokias, kokių tikėtųsi tarptautinė sporto bendruomenė – rusai ir baltarusiai galės toliau varžytis, tačiau tą turės daryti su neutralių atletų statusu.

Pabrėžusi, kad Rusijos agresija Ukrainoje tęsiasi, visas vandens sporto šakas vienijanti organizacija pranešė, jog atima iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino ordiną, kuriuo FINA buvo apdovanojusi jį 2014 metais.

„Nė vienam Rusijos ar Baltarusijos sportininkui ar oficialiam vandens sporto šakų asmeniui nebus leista dalyvauti varžybose Rusijos ar Baltarusijos vardu, nesvarbu, ar individualiai, ar kaip komandai. Bus priimti tik neutralūs atletai arba neutralios komandos. Be nacionalinių simbolių, spalvų vėliavų ar grojamų himnų, – teigiama FINA pareiškime. – FINA lieka giliai susirūpinusi dėl karo įtakos plaukimo bendruomenei ir Ukrainos gyventojams.“

„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova
„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova

Prieš kelias dienas FINA po konsultacijų su sportininkais ir nacionalinėmis federacijomis paskelbė atšaukianti kovo 8 dieną Sankt Peterburge planuotas FINA vyrų vandensvydžio pasaulio lygos rungtynes tarp Rusijos ir Graikijos. Be to, atšaukiami ir FINA dailiojo plaukimo ir šuolių į vandenį pasaulio serijos etapai Kazanėje, turėję vykti balandžio 8–10 dienomis.

Sekmadienį FINA pranešė, jog pasaulio jaunimo plaukimo čempionatas, kuris turėjo vykti rugpjūčio 23–28 dienomis Kazanėje, yra atšaukiamas ir jokie FINA renginiai Rusijoje nebus rengiami, kol nebus pasiekta taika.

Vis dėlto kol kas FINA dar nesiryžo atimti iš Rusijos miesto Kazanės teisės rengti 2025 m. pasaulio plaukimo čempionatą.

Lengvoji atletika

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) iš pradžių priminė, kad Rusijos sportininkai dar nuo 2015 m. dėl dopingo dėmių negali atstovauti savo šalies tarptautinėse varžybose ir turi teisę varžytis tik kaip neutralūs atletai, bet antradienio vakarą griežtesnių sankcijų ėmėsi ir ji.

IAAF nusprendė, kad jokie Rusijos ir Baltarusijos sportininkai nebegalės varžytis lengvosios atletikos varžybose, tarp jų ir šių metų pasaulio čempionate Jungtinėse Valstijose ir pasaulio uždarų patalpų čempionate Belgrade.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marija Lasickienė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marija Lasickienė

Be to, IAAF svarstys suspenduoti Baltarusijos lengvosios atletikos federacija. Analogiška organizacija iš Rusijos suspenduota dar nuo 2015 m.

Tiesa, griežtesnių sankcijų vis dar nesiėmė Europos lengvosios atletikos valdymo organizacija (European Athletics).

Ji, kaip ir IAAF, rusams leidžia varžytis tik po neutralia vėliava, o baltarusiams kol kas netaiko jokių ribojimų.

Jei ši situacija nepasikeis, rusai ir baltarusiai galės dalyvauti šių metų Europos lengvosios atletikos pirmenybėse Miunchene.

Biatlonas

Tarptautinė biatlono sąjunga (IBU) pranešė, kad Rusija ir Baltarusija šalinama iš likusių šio sezono pasaulio taurės ir IBU taurės varžybų, tačiau IBU leis varžytis šių šalių sportininkams su neutralių atletų statusu.

Tiesa, vienos iš varžybų vyks Estijoje, o šios šalies vyriausybė pranešė, jog neįsileis nei rusų, nei baltarusių sportininkų. IBU į tai sureagavo palikdama varžybas Estijai ir sutikdama su estų reikalavimu, tačiau savo pozicijos kol kas nepakeitė.

Irklavimas

Antradienį sankcijų ėmėsi ir pasaulio irklavimo valdymo organizacija, kuri, remdamasi IOC rekomendacijomis, nebeleis varžybose dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams ir neberengs jokių varžybų šiose šalyse.

Tai reiškia, kad rusų ir baltarusių neturėtume matyti ir šių metų pasaulio bei Europos čempionatuose.

Dziudo

Rusijai užpuolus Ukrainą, atsitokėjo ir organizacija, kuri iki šiol buvo ypatingai įvertinusi Vladimirą Putiną. Seniai buvo žinoma, kad Rusijos prezidentas yra aistringas dziudo aistruolis ir visada domėjosi šia kovine sporto šaka.

V.Putinas turi juodą diržą ir buvo apdovanotas aštuntuoju danu 2014 metais. Jis yra publikavęs knygą „Išmok dziudo su Vladimiru Putinu“.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas sulaukė kirčio iš dziudo federacijos.
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas sulaukė kirčio iš dziudo federacijos.

Tačiau po Kremliaus atakos prieš Ukrainą, šioje šalyje jau žuvo šimtai žmonių, tarp jų ir keli vaikai.

Tarptautinė dziudo federacija (IJF) nutarė atimti iš V.Putino garbės prezidento ir ambasadoriaus titulus, kuriuos rusas turėjo nuo 2008 metų.

„Dėl karo Ukrainoje, Tarptautinė dziudo federacija suspendavo Vladimirą Putiną kaip federacijos garbės prezidentą ir ambasadorių“, – teigiama IJF pranešime.

IJF taip pat atšaukė Kazanėje numatytą tarptautinį dziudo turnyrą.

Slidinėjimas

Daug šurmulio kilo dėl Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) vangumo.

Rusijos slidininkams iš pradžių buvo leista varžytis Norvegijoje vykstančiose varžybose, nors norvegai atsisakė rengti pirmenybes, jei jose dalyvaus rusai arba baltarusiai.

Po tris dienas trukusios kritikos bangos FIS galiausiai nusileido tik po organizacijos prezidento Johano Eliascho pokalbio su IOC atstovais.

FIS taip pat paskelbė, kad rusai ir baltarusiai negalės dalyvauti ir kitose slidinėjimo varžybose, tačiau tai pateisino saugumu, o ne Rusijos pradėtu karu prieš Ukrainą.

Autosportas

Gali būti, kad rusai bent jau artimiausiu metu negalės palaikyti ir savo atstovų lenktynėse.

Tarptautinė automobilių federacija (FIA) antradienį spręs, ar leisti rusams toliau varžytis „Formulėje 1“ ir kitose lenktynėse.

Praėjusią savaitę F1 jau paskelbė, kad šiemet nerengs etapo Rusijos kurorte Sočyje, o viena iš komandų „Haas“ atsisakė rusų rėmėjo „Uralkali“ pinigų bei rusų vėliavos fragmentais išmarginto bolido išdažymo.

Haas nuotr./Formulės 1 „Haas“ komanda pristatė naująjį automobilį
Haas nuotr./Formulės 1 „Haas“ komanda pristatė naująjį automobilį

Be to, šioje komandoje gali nelikti vienintelio F1 lenktynininko iš Rusijos Nikitos Mazepino, o kitas rusas, buvęs F1 pilotas Danilas Kviatas rizikuoja prarasti teisę varžytis pasaulio ištvermės čempionate.

Beisbolas

Rusija ir Baltarusija buvo pašalintos net iš tarptautinio beisbolo. Iš pradžių apie tai pranešė „WBSC Europe“, o netrukus prisijungė ir Pasaulio beisbolo valdymo organizacija (WBSC), kuri paskelbė sankcijas šalims nepaisant to, jog jų pritaikyti praktiškai negali.

„WBSC remia IOC vykdančiosios tarybos prašymą perkelti renginius iš Rusijos ir Baltarusijos bei nekviesti ar neleisti dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams tarptautiniuose renginiuose.

Nors WBSC nesiruošė rengti jokių renginių Rusijoje ir Baltarusijoje ir jokios šių šalių komandos nedalyvauja WBSC turnyruose, padėsime „WBSC Europe“ organizacijai įgyvendinti šią priemonę“, – teigiama pranešime.

Iš kur Rusija dar neeliminuota?

Labai mažai liko sporto šakų, kuriose Rusijos sportininkai dar galės savo šalį, šiuo metu žudančią nekaltus žmones Ukrainoje.

Retomis išimtimis yra fechtavimo, šaudymo ir bokso federacijos, tačiau tai nenuostabu pažvelgus į tai, kas joms vadovauja: visų trijų federacijų prezidentai yra rusai.

Tarptautinės fechtavimo federacijos prezidentas milijardierius Ališeras Usmanovas antradienį pranešė, kad atsitraukia nuo šių pareigų po to, kai jam sankcijas pritaikė Europos Sąjunga.

Šaudymo valdymo organizacija leidžia rusams ir baltarusiams varžytis pasaulio taurės varžybose Egipte.

Tuo tarpu Tarptautinė bokso federacija (IBF) pranešė, kad Rusijos ir Baltarusijos klausimą svarstys „vėliau šią savaitę“.

Sprendimo dar nepriėmė ir Tarptautinis paralimpinis komitetas (IPC), jau po trijų dienų pradėsiantis Pekino paralimpines žaidynes. Pranešama, kad dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo jose bus nuspręsta kovo 2 dieną, trečiadienį. IPC pašalinti rusų ir baltarusių paraatletus ragina ir Lietuvos, Ukrainos, JAV, visų Šiaurės Europos šalių ir kitų valstybių paralimpiniai komitetai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas