Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 14

Sukčiavusiųjų dopingu triumfas: nukeltos olimpinės žaidynės jiems išeis į naudą

Sportininkai, kurie yra diskvalifikuoti dėl dopingo vartojimo ir skaičiuoja paskutinius bausmės metus, džiaugėsi, kuomet buvo nukeltos šią vasarą turėjusios vykti Tokijo olimpinės žaidynės.
Olimpinių žaidynių nukėlimas išeis į naudą daliai dopingu susitepusių atletų
Olimpinių žaidynių nukėlimas išeis į naudą daliai dopingu susitepusių atletų / „Scanpix“ nuotr.

Atletai, kuriems per šiuos metus baigsis diskvalifikacija už dopingo vartojimą, kitą vasarą Japonijoje varžytis jau galės.

Štai Turkijos bėgikė Gamze Bulut, pavyzdžiui, turės daug laiko įvykdyti olimpinį normatyvą, nors į šios vasaros olimpinį traukinį spėjusi nebūtų.

Tai kelia kitų sportininkų nepasitenkinimą.

„Tai neatrodo kaip teisinga bausmė, – AP skundėsi Airijos ėjikas Brendanas Boyce'as. – Jie iš tikro net nepraleis tų renginių, kuriuos turėjo praleisti.“

2020-ųjų olimpinės žaidynės oficialiai buvo perkeltos į kitus metus. Atidarymo ceremonija numatyta 2021-ųjų liepos 23-iąją.

Jie iš tikro net nepraleis tų renginių, kuriuos turėjo praleisti

2012-ųjų Londono olimpinėse žaidynėse G.Bulut laimėjo sidabro medalį 1500 metrų bėgimo rungtyje, tačiau apdovanojimas buvo anuliuotas dėl biologinio paso neatitikimų.

Bėgikei skirta 4 metų diskvalifikacija, kuri prasidėjo 2016-aisiais, o baigsis šių metų gegužės 29-ąją. Tai reiškia, kad dabar turkė turės dar metus, kad iškovotų bilietą į Tokiją.

„Darau viską, kad galėčiau dalyvauti olimpinėse žaidynėse, – sakė 27-erių bėgikė. – Tikiuosi, kad galėsiu ten būti.“

Skaičiuojama, kad apie 40 iš 200 diskvalifikuotų lengvaatlečių nusikratys suvaržymų ir galės kovoti dėl vietos olimpinėse žaidynėse vien dėl to, kad renginys buvo nukeltas.

Iš viso kitą vasarą Tokijuje startuoti turėtų apie 11 tūkst. sportininkų.

Airis B.Boyce'as svarsto, kad dabar švariems sportininkams patekti į olimpiadą bus sunkiau, nes į kovą dėl kelialapių įsijungs sugrįžusieji po diskvalifikacijų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brendanas Boyce'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brendanas Boyce'as

Britų ilgų distancijų bėgikė Lily Partridge taip pat nemato teisybės.

„Netikiu antraisiais šansais, kai kalbame apie dopingo taisyklių pažeidimus. Nebent tu visiškai bendradarbiauji su antidopingo žmonėmis. Nors ir tada neturėtum turėti privilegijos uždirbti pinigus iš sporto“, – teigė britė.

Tačiau Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) prezidentas Witoldas Banka sako, jog dėl sveikatos krizės skirtingos institucijos negali daryti papildomų sprendimų.

„Tai yra natūralūs teisingumo ir įprastos teisės principai ir nesvarbu, ar kalbame apie sportą, ar nusikaltimus. Kai nusikaltęs asmuo atlieka skirtą bausmę, ji traktuojama kaip pasibaigusi“, – teigė WADA vadovas.

Kai nusikaltęs asmuo atlieka skirtą bausmę, ji traktuojama kaip pasibaigusi

O štai buvęs garsus sportininkas Sebastianas Coe, dabar einantis Pasaulio lengvosios atletikos prezidento pareigas, į situaciją žiūri griežčiau.

„Tai dalykas, kurį turime peržvelgti, – sakė jis po olimpiados nukėlimo. – Turime tai apgalvoti, tai dar viena problema, kurią reikia spręsti.“

Primename, jog sportininkai, jau turėję teisę dalyvauti olimpinėse žaidynėse, jos nepraras ir dėl kelialapio iš naujo kovoti neturės.

Tarp žymių susitepusių atletų, kuriems olimpiados nukėlimas išeis į naudą, yra lenkų sunkiaatletis Tomaszas Zielinskis ir Airijos boksininkas Michaelas O'Reiklly. Jiedu į AP kreipimąsi dėl komentaro nesureagavo.

Situacija piktinęsis airių ėjikas B.Boyce'as tikino, kad net ir po sugrįžimo sportininkams bus sunku vėl kovoti dėl medalių dėl susidariusio požiūrio.

„Į juos jau žiūrima kaip į nusikaltėlius“, – tikino B.Boyce'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento