Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 16

Sumaištis šachmatų pasaulyje: M.Carlsenas rimtai svarsto galimybę neginti čempiono titulo

Magnusas Carlsenas neseniai penktą kartą užtikrintai tapo FIDE pasaulio šachmatų čempionu, tačiau vis garsiau kalba apie tai, jog ateityje gali neginti šio titulo.
Magnusas Carlsenas
Magnusas Carlsenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Priežastį, dėl kurios rimtai svarsto galimybę pasitraukti iš kovos, 31-erių norvegas įvardija motyvacijos trūkumą.

Kalbėdamas savo rėmėjo „Unibet“ podkaste, stipriausias pasaulio šachmatininkas vienintelį Alirezą Firouzją nurodo kaip tą priešininką, kuris galėtų jį paskatinti kautis dar viename pasaulio čempionato mače.

A.Firouzja, aštuoniolikmetis šachmatų genijus, FIDE reitinge užimą antrąją vietą ir nusileidžia tik pasaulio čempionui.

Per pastaruosius metus Prancūzijai atstovaujantis iranietis padarė labai didelę pažangą ir dabar yra įvardijamas kaip pagrindinis pretendentas, kuris gali stoti į lemiamą dvikovą dėl pasaulio šachmatų karūnos su M.Carlsenu.

FIDE nuotr./Magnusas Carlsenas
FIDE nuotr./Magnusas Carlsenas

Tiesa, norint varžytis su pasaulio čempionu, A.Firouzjai dar teks laimėti Kandidatų turnyrą, o ten nebus lengva, nes teks kovoti su patyrusiais ir kur kas daugiau šilto bei šalto mačiusiais oponentais.

Jeigu M.Carlseno užuominos apie pasitraukimą nėra viešųjų ryšių triukas, FIDE pasaulio čempionatas gali patirti triuškinamą smūgį.

Praradus geriausią pasaulio šachmatininką, Rusija ir JAV veikiausiai iš naujo įsitrauktų į žūtbūtinę akistatą, norėdamos viršūnėje turėti savo atstovą. Visgi tarptautinei šachmatų federacijai (FIDE), M.Carlseno pasitraukimas veikiausiai kainuotų ir daugybės rėmėjų praradimą, jau nekalbant apie prestižą.

M.Carlsenas savo karjerą sugebėjo paversti pelninga verslo imperija. Jis yra didžiausia šachmatų žvaigždė ir toliau darys didžiausią įtaką šiam sportui bei neabejojama, kad netolimoje ateityje sudarys didžiulę konkurenciją pačiai FIDE.

Kadaise Garis Kasparovas irgi bandė konkuruoti su FIDE, įsteigdamas paralelinę organizaciją, bet M.Carlseno pozicijos yra dar geresnės.

Svarstoma, kad norvegas gali tiesiog nusipirkti patraukliausią FIDE turtą – svarbiausių renginių transliavimo teises – ir taip kartu užsitikrinti, kad jo renginiai pritrauktų geriausius žaidėjus, elitinius rėmėjus ir žiniasklaidos dėmesį. Tą jis puikiai daro jau dabar būdamas pasaulio šachmatų čempionu.

FIDE nuotr./Magnusas Carlsenas
FIDE nuotr./Magnusas Carlsenas

Bendrovė „Magnus Carlsen Inc.“ turi pinigų, patirties versle ir galimybių greitai priimti sprendimus, nes jos nevaržo jokie politiniai sumetimai ir rinkimai.

Dešimtmetį šachmatai buvo masinis sportas su viena žvaigžde – tai labai padėjo šiai sporto šakai, bet kartu ir turi savo kainą. Šachmatai šiuo metu yra labiau M.Carlsenas, nei FIDE.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas