2022 03 14

Sumišę jausmai: prieš svarbų mūšį – mintys apie Ukrainoje likusius bendražygius ir ateitį

Po 24-erių metų Europos čempionate žaidusi Lietuvos rankinio rinktinė verčia naują puslapį. Gintaro Savukyno vadovaujama komanda šią savaitę pradeda pasaulio čempionato atrankos varžybas, kuriose mūsiškiams kelią bandys pastoti Izraelio atstovai.
Aidenas Malašinskas ir Gintaras Savukynas
Aidenas Malašinskas ir Gintaras Savukynas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Pirmasis šių komandų susitikimas kovo 16-ąją (trečiadienį) bus žaidžiamas Tel Avive. O kovo 20-ąją (sekmadienį) ekipų laukia atsakomoji akistata Alytuje.

Tai bus antrojo atrankos etapo dvikovos. Tolyn žengusi komanda dėl kelialapio į pasaulio čempionatą balandžio mėnesį kovos su Vengrijos rinktine.

Planetos pirmenybės su 32 komandomis 2023-ųjų sausį vyks Lenkijoje ir Švedijoje.

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė pasaulio čempionate yra žaidusi vienintelį kartą 1997 metais, kai dabartinės rinktinės vyriausiasis treneris G.Savukynas dar pats lakstė po aikštę ir organizavo lietuvių žaidimą.

Akistatą su Izraeliu Lietuvos rinktinė pasitinka neramiomis nuotaikomis.

Dvi svarbiausios dabartinės komandos figūros G.Savukynas ir Aidenas Malašinskas nuolat seka žinias iš Ukrainos. Abu jie priklauso Čempionų lygoje rungtyniaujančiam Zaporižios „Motor“ klubui. Rusijai pradėjus karą prieš taikią šalį, šis klubas neturėjo galimybės baigti sezono, tad abu lietuviai sugrįžo į Lietuvą.

„Smagu sugrįžti į rinktinę ir vėl dirbti su šiais vyrukais, bet truputį apmaudu, kad ruoštis turime tokiomis nuotaikomis ir traumų išretinta sudėtimi. Jonas Truchanovičius sparčiai sveiksta, bet žaisti vis dar negali. Be to, dabar iškrito Gerdas Babarskas ir Vilius Rašimas. Laurynas Palevičius taip pat nespėjo atsigauti, o Deividas Jovaišas atlieka karinę tarnybą. Čia liūdnoji dalis, bet šiaip nuotaikos pakilios, laukiame, kol prisijungs iš Vokietijos ir Ispanijos atvykstantys Mindaugas Dumčius ir Žanas Gabrielius Virbauskas. Turėsime dvi pilnas treniruotes, bet pamėginsim išspausti maksimumą“, – vylėsi G.Savukynas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gintaras Savukynas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gintaras Savukynas

Lietuvos rankininkai su Izraelio rinktine pastarąjį kartą susitiko 2022 m. Europos čempionato atrankos turnyre. Namuose lietuviai įveikė varžovus 31:28, o svečiuose buvo pralaimėta 28:34, bet tame mače mūsiškiai žaidė be viso būrio stipriausių žaidėjų.

„Mano nuomone, tai yra augantis priešininkas. Nemaža dalis šios komandos žaidėjų yra jauni ir gerai užsirekomendavę Europos rankinyje. Šeši Izraelio rankininkai šiuo metu žaidžia Prancūzijos aukščiausioje lygoje. Ši ir Vokietijos „Bundesliga“ šiuo metu yra dvi stipriausios lygos Europoje. Kiti atstovauja vietiniams klubams, bet jie irgi žaidžia Europos taurių varžybose. Galbūt komanda dar nėra visiškai subrendusi, bet jos potencialas nemažas. Bus ką veikti ir ne tik mums“, – būsimą priešininką vertino strategas.

Nerimą specialistui turėtų kelti ir rinktinės lyderio A.Malašinsko sportinė forma. „Motor“ sustabdžius veiklą, rinktinės variklis liko be žaidybinės praktikos.

35-erių uteniškio kelionė iš Zaporižios į Lietuvą truko apie 100 valandų, o pastaruoju metu rinktinės lyderis treniravosi Klaipėdoje.

„Iki rinktinės stovyklos Aidenui buvome sudarę individualų treniruočių planą, bet, žinoma, žaidybinė praktika yra visai kas kita“, – kalbėjo G.Savukynas.

„Džiaugiuosi, kad priėmė Klaipėdos „Dragūno“ treneriai, tad sportavau su šia komanda. Žinoma, nuvyti visas mintis apie Ukrainą šiomis dienomis sekasi sunkiai. Su bendraklubiais nuolat palaikome ryšį, jie ramina, jog yra saugūs, bet negalvoti apie tai sekasi sunkiai“, – neslėpė A.Malašinskas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aidenas Malašinskas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aidenas Malašinskas

Rusijoje kuriam laikui buvo įstrigęs ir Taganrogo „Donskyje kazaki“ atstovaujantis Deividas Virbauskas. Visgi 26-erių šiaulietis sugrįžo į tėvynę ir pastaruoju metu Klaipėdoje sportavo kartu su A.Malašinsku.

„Jo kelionė kiek užtruko, tačiau žaidėjas grįžo, irgi sportavo kartu su „Dragūno“ komanda. Jis jaučiasi gerai ir pasiruošęs mums padėti“, – teigė strategas.

Nepaisant visų praradimų, Lietuvos rinktinės stratego mintyse – tik kelialapis į kitą etapą.

„Savo komandoms visada keliu tik aukščiausius tikslus. Nepaisant visų negandų, mūsų ambicijos lieka tos pačios. Ruošiamės rimtai kovai, bet ir sėkmingam rezultatui. Žiūrėsime, kaip seksis Izraelyje, o tada jau turėsime medžiagą, pagal kurią galėsime modeliuoti atsakomąjį mačą Alytuje“, – ryžtingai kalbėjo G.Savukynas.

Treneriui antrino ir A.Malašinskas.

„Izraelis tikrai stiprus priešininkas. Ne veltui jie žaidžia šiame atrankos etape. Lauksime aktyvių veiksmų iš antros linijos žaidėjų. Jų „mažiukai“ labai aktyvūs ir „draskantys“. Reiks labai pasistengti, nes ir atsivėrusių spragų po mūsų traumų yra nemažai. Visgi bijoti nėra ko, tiesiog turime eiti į aikštę su mintimi, kad tie, kurie žais, turės atidirbti daugiau“, – sunkaus mūšio Tel Avive laukė A.Malašinskas.

„Motor“ klubo nuotr./Gintaras Savukynas ir Aidenas Malašinskas
„Motor“ klubo nuotr./Gintaras Savukynas ir Aidenas Malašinskas

Nors abiejų lietuvių dėmesys šiuo metu yra sukoncentruotas tik į rinktinę, tiek A.Malašinskas, tiek G.Savukynas neslepia, kad virš jų klubinės karjeros yra pakibę nemažai klaustukų.

Abu lietuviai su „Motor“ turi sudarę ilgalaikes sutartis, kurios galioja šį ir dar kitus du sezonus.

„Mano karjera kol kas niekur nekrypsta. Su „Motor“ laikinai sustabdėme bendradarbiavimą. Dabar esu susikoncentravęs į darbą rinktinėje ir pirmą varžovą – Izraelį. Vėliau teks galvoti, ką čia daryti“, – samprotavo G.Savukynas.

Trenerio teigimu, visi „Motor“ užsieniečiai išvyko namo, o vietiniai žaidėjai su šeimomis persikėlė į kiek ramesnį vakarinį Ukrainos regioną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aidenas Malašinskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aidenas Malašinskas

A.Malašinsko situacija kiek skiriasi. Rankininkas jau dabar yra sulaukęs kelių kitų klubų pasiūlymų, tad šį sezoną veikiausiai užbaigs kitoje šalyje.

„Sutartis su „Motor“ dar galioja, bet klubo vadovai puikiai supranta situaciją ir tikrai neprieštaraus, jeigu sezoną baigsiu kitoje komandoje. Kalbėjausi su klubo prezidentu, jis supranta, jog geriau, kad kažkur žaisčiau ir turėčiau praktikos, nei sėdėčiau namuose ir ilsėčiausi. Po rinktinių pertraukos turėčiau gauti paleidžiamąjį raštą ir tada žiūrėsiu. Sutartis siūlo Ispanijos klubai, Rumunijos komanda, taip pat yra variantų iš Kataro, Saudo Arabijos. Visgi pastarieji kvietimai kol kas nelabai domina. Kur kas labiau norėčiau ir toliau žaisti Europoje. Laimei, turiu kelis variantus iš Ispanijos. Link šios šalies ir linkstu“, – atskleidė A.Malašinskas.

Rinktinės lyderiui Ispanijos rankinis nebūtų naujiena. Būtent šioje šalyje geriausias šalies rankininkas pradėjo legionieriaus karjerą, kai 2010-aisiais iš Kauno „Granito“ persikėlė į „Granollers“. Vėliau jis atstovavo dar dviem Ispanijos klubams: Logrono „Ciudad“ (2013–2014) ir Sagunto „Puerto“ (2014–2015).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas