Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tarpusavio dvikova žaidynes pradėjusi Gintarė Venčkauskaitė: „Fechtavimas buvo banguotas“

Labiausiai tituluota Lietuvos olimpietė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir karjeros pakilimą išgyvenanti Gintarė Venčkauskaitė Paryžiaus olimpinių žaidynių šiuolaikinės penkiakovės varžybas pradėjo labai svarbia fechtavimo rungtimi.

Olimpinis autobusas paklaidžiojo ir nuvažiavo į ne į tą pusę.

Vietoj 20 minučių kelio, penkiakovininkės sugaišo valandą, bet tai nepakeitė nusistovėjusių varžybų tvarkos.

Lietuvė turėjo fechtuotis prieš lietuvę pirmojoje dvikovoje.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Gintarė Venčkauskaitė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Gintarė Venčkauskaitė

Taip prasidėjo Paryžiaus olimpinės žaidynėms mūsų šiuolaikinės penkiakovės žvaigždėms.

2012 m. olimpinė čempionė, 2021 m. olimpinio sidabro laimėtoja Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė lydima savo sekundanto trenerio Jevgenijaus Kliosovo bei prižiūrima savo vyro, dukart olimpinio prizininko Andrejaus Zadneprovskio, žengė į triukšmingų žiūrovų prisipildžiusios „North Paris arena“ fechtavimo taką.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

O kitame tako gale laukė šiemet aukščiau reitinge (7), gegužę pasaulio taurės finalą laimėjusi Gintarė Venčkauskaitė, lydima trenerio ir jos antrosios dukros tėvo Pauliaus Aleksandravičiaus.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintarė Venčkauskaitė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintarė Venčkauskaitė

Lietuvės pasisveikino špagomis ir atsargiai pradėjo fechtavimo rungtį.

40-metė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė atakavo, bet 31 metų G.Venčkauskaitė suriko pirmos pergalės šūksnį, radusi spragą ir pelniusi pirmuosius taškus ketvirtadienį prasidėjusiose šiuolaikinės penkiakovės varžybose.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintarė Venčkauskaitė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintarė Venčkauskaitė

„Pirmos kovos visada būna tarpusavyje su savo komandos atstove“, – paaiškino G.Venčkauskaitė. Kas dažniau laimi?

„Reikėtų atsiversti statistiką, bet pastaruoju metu dažniau aš laimėdavau“, – sakė trečiose olimpinėse žaidynėse startavusi penkiakovininkė iš Kauno.

Tai buvo tik ilgo kelio pradžia, nes lietuvėms reikės grumtis ir šeštadienį pusfinalyje, o taip pat, tikėkimės, jog ir sekmadienį finale.

Suprasti akimirksniu

  • Ketvirtadienį vyko tik fechtavimo rungtis, per kurią 36 penkiakovininkas pasikeisdamos visos kovojo po kartą su kiekviena varžove.
  • Viso 35 dvikovos, per kurias iškovotos pergalės virto į taškus, kurie bus fechtavimo rungties didžiojo kraičio dalis ir per pusfinalio, ir per finalo varžybas.

Per kitus etapus dar galima bus pridėti po vieną kitą tašką per papildomas fechtavimo atkrintamąsias kovas, vykstančias iki pirmo pralaimėjimo.

Sudėtinga sistema, bet fechtavimo rungtyje šiose žaidynėse teisėjaujantis Edvinas Krungolcas kalbėdamas su 15min dar prieš olimpiadą įspėjo – fechtavimo rungtis abiem lietuvėms gali būti kertinė.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Edvinas Krungolcas
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Edvinas Krungolcas

2008 m. Pekino olimpinis vicečempionas gerai žino, kad plaukime abi lietuvės bus antrojoje rikiuotės dalyje, o tradiciškai stiprioje jungtinėje šaudymo lazeriniais pistoletais ir bėgimo rungtyje – tarp lyderių. Jojimo rezultatai dažnai lieka sunkiai nuspėjami dėl burtais gauto žirgo, tad fechtavimo rezultatai yra svarbus pamatas Lietuvos atlečių olimpiems lūkesčiams.

Suprasti akimirksniu

  • Moterų pusfinalio varžybos su papildomomis jojimu, fechtavimo atkrintamosiomis kovomis, plaukimo ir jungtine šaudymo ir bėgimo rungtimi vyks šeštadienį nuo 10.30.
  • Iš A ir B grupių (po 18 penkiakovininkių) į finalą iškops po 9.
  • 18-os penkiakovininkių finalas vyks paskutinę olimpinių žaidynių dieną – sekmadienį – nuo 12 val.

Mūšiai špagomis klostėsi permainingai abiem mūsų penkiakovininkėms.

Iš pradžių G.Venčkauskaitė turėjo teigiamą pergalių ir pralaimėjimų balansą, bet įpusėjus kovoms jos rezultatai suprastėjo.

L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė ilgai laikė balansą tarp pergalių ir nesėkmių, bet galiausiai abi lietuvės finišavo su 16 pergalių ir 19 nesėkmių.

Tai lėmė, kad su dar keliomis varžovėmis mūsų atletės surinko po 205 taškus, pasidalinusios 20-26 vietas.

„Norėjau geriau, visada norisi to. Tačiau 15 penkiakovininkių čia atvažiavo kovoti dėl medalių, – sakė G.Venčkauskaitė. – Fechtavimas buvo banguotas, pradžioje buvo gerai, viduryje kažkur pamečiau save, pabaigoje vėl atradau jausmą, bet jau baigėsi kovos. Kita vertus, lyginant su Tokijo žaidynėmis šįkart pasirodžiau geriau (Tokijuje laimėjo 12 kovų, o galiausiai užėmė 7 vietą).

Aišku, fechtavimo taškai labai svarbūs. Tačiau, ir jojimas toks nenuspėjamas, labai slidus klausimas. Daugiau mažiau galiu nuspėti kaip plauksiu ir bėgsiu, bet kaip seksis šaudyti, ir koks teks žirgas jau sunkiau nuspėti.“

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintarė Venčkauskaitė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintarė Venčkauskaitė

Šios žaidynės yra ypatingos, nes paskutinį kartą viena rungtimi yra jojimas.

Po skandalo Tokijo žaidynėse, kai žirgui sudavusi Vokietijos atletė sulaukė daug kritikos, penkiakovėje nuspręsta pakeisti jojimą į specialių kliūčių ruožą, kuris oficialiose suaugusių varžybose bus po Paryžiaus olimpinių žaidynių.

Tačiau G.Venčkauskaitė ne iš tų penkiakovininkių, kurios su didele nostalgija atsisveikins su žirgų sportu.

„Aš esu už naujoves, už pokyčius, Kartais mes pasiliekame praeityje, o man norisi pabandyti naujoves, laukiu, kai tai galėsiu padaryti, man visai neblogai sekėsi bandant, – sakė G.Venčkauskaitė. – Aišku, gaila su žirgais atsisveikinti, bet vėl gi – tai pavojinga sporto šaka.“

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintarė Venčkauskaitė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintarė Venčkauskaitė

Ji tikisi, kad arenoje prie Versalio rūmų, kur vyks lemiamos penkiakovės kovos, joti reikės dukart – ir pusfinalyje, ir finale.

„Pusfinalyje nebent pirmas trejetas paskutinėje bėgimo ir šaudymo rungtyje galės ramiau finišuoti, – sakė Gintarė. – Man reikės atiduoti save maksimaliai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas