Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 24

Skaudžiai nuo skersinio kritęs R.Tvorogalas sunkiai rinko žodžius: „Sudegiau“

Pajėgiausiam šalies gimnastui Robertui Tvorogalui šeštadienį vykęs olimpinis startas nesusiklostė. Tokijo Ariake gimnastikos centre vykusiose daugiakovės kvalifikacijos varžybose lietuvis skaudžiai krito mėgstamoje rungtyje, liko 46 vietoje ir nepateko nė į vieno pratimo finalą. Savo pasirodymą Japonijos sostinėje Jevgenijaus Izmodenovo auklėtinis baigė prastesnėje pozicijoje nei prieš penkerius metus Rio de Žaneire.
Robertas Tvorogalas
Robertas Tvorogalas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Viso R.Tvorogalas surinko 80.232 balo. Geriausiai mūsiškis pasirodė pratimuose lygiagrečių, bet nesėkme baigėsi pati stipriausia R.Tvorogalo rungtis – pratimai ant skersinio.

Varžybas lietuvis pradėjo nuo atraminių šuolių ir už pirmą gavo 13.933 balo, už antrąjį – 13.400 (vid. 13.666, 18 vieta).

Ant lygiagrečių jis surinko 14.500 balo ir užėmė 32 vietą, bet po to sekę pratimai ant skersinio – rungtis, kurioje pernai tapo Europos čempionu – susiklostė labai nesėkmingai (12.766, 57 vieta). Atlikdamas sudėtingą figūrą gimnastas nepasiekė skersinio ir krito pilvu į žemę.

Laisvuosiuose pratimuose R.Tvorogalas į savo taupyklę įsidėjo 13.633 balo (41 vieta), bet pratimuose ant arklio surinko tik 12.100 (66 vieta).

Išsigelbėti lietuvis dar galėjo pratimuose ant žiedų, tačiau sukurti stebuklo nepavyko – 13.000 balo (48 vieta).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Tvorogalas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Tvorogalas

„Varžybos blogos, nei savo, nei kitų tikslų neįgyvendinau. Toks vaizdas, kad perdegiau. Pasiruošimas buvo geras, atrodė, kad viskas yra gerai, bet minčių apie tą skersinį, ko gero, buvo per daug. Galiu pasakyti, kad „sudegiau“ ir gavosi kaip gavosi“, – po finišo krimtosi R.Tvorogalas.

Ieškodamas nesėkmės priežasčių, sportininkas sunkiai rinko žodžius.

„Manau, kad susidėjo daug priežasčių. Visas tas olimpiados nukėlimas ir naujas pasiruošimas buvo labai sunkus. Mums gimnastams reikia ruoštis ne kelis mėnesius, o visus metus. Manau, kad dėl to ir perdegiau“, – svarstė vilnietis.

Jis prisipažino, kad po lemtingos klaidos tęsti varžybas ir iš naujo susikaupti buvo labai sudėtinga.

„Stengiausi, bet kūnas siuntė savo signalus, neatlaikė kojos“, – kalbėjo atletas.

Jis neslėpė, kad Tokijo olimpiadą prisimins tik su riebiu minuso ženklu.

„Viskas čia gavosi negatyviai. Kaukės, testai, stresas... Galbūt visa tai pakenkė ir psichologiškai. Noriu kuo greičiau pamiršti šias varžybas, pailsėti nuo gimnastikos ir eiti toliau“, – užbaigė pajėgiausias Lietuvos gimnastas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Tvorogalas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Tvorogalas

Daugiakovės atrankos varžybose sportininkai buvo suskirstyti į tris grupes, o šie į dar mažesnes grupeles ir pasikeisdami atliko pratimus ant skirtingų prietaisų.

Į kiekvienos iš šešių atskirų rungčių finalą pateko po aštuonis atletus, bet ne daugiau kaip po du iš vienos šalies.

Daugiakovės finale rungsis 24 sportininkai, bet viena delegacija taip pat turės ne daugiau nei du sportininkus.

Praėjusiais metais LTOK patvirtintoje ataskaitoje R.Tvorogalui buvo planuojamos 36–44 vietos daugiakovės varžybose ir 8–16 vietos viename iš pratimų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Tvorogalas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Tvorogalas

Lietuvos sportinės gimnastikos lyderiui tai buvo jau antrosios olimpinės žaidynės. 26-erių vilnietis svarbiausiose planetos sporto varžybose debiutavo prieš penkerius metus Rio de Žaneire ir daugiakovėje užėmė 42-ąją vietą.

Į olimpinę areną Robertas grįžo sukaupęs kur kas didesnę patirtį bei per šį olimpinį ciklą pasiekęs ne vieną įspūdingą pergalę.

2019-aisiais Minske vykusiose Europos žaidynėse lietuvis iškovojo auksą pratimų ant skersinio finale.

Po metų Mersine (Turkija) R.Tvorogalas padarė tai, ko per Lietuvos istoriją nebuvo pavykę nė vienam kitam šalies gimnastui – tapo Europos čempionu.

Lietuvis pratimuose ant skersinio iškovojo auksą, o pratimų ant lygiagrečių rungtyje pasipuošė bronza.

J.Izmodenovo auklėtinis buvo vienas pirmųjų Lietuvos rinktinės narių, iškovojusių olimpinį bilietą. Tai Robertas padarė dar 2019-aisiais Štutgarte, sėkmingai pasirodęs pasaulio čempionato kvalifikacinėse varžybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas