Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 10

TV milžinai prašomi nerodyti Pekino žiemos olimpinių žaidynių

Didžiausios pasaulio televizijos, tarp jų ir JAV kanalas NBC sulaukė kovotojų už žmonių teises grupių prašymų nerodyti 2022 metų žiemos olimpinių žaidynių Pekine.
Uigūrų palaikymo akcija Honkonge
Uigūrų palaikymo akcija Honkonge / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Viešu laišku toks prašymas atėjo iš žmonių teises Kinijoje ginančių grupių, kovojančių dėl uigūrų, Tibeto ir Honkongo žmonių.

Šią savaitę toks laiškas, apie kurį pranešė naujienų agentūra AP, pasiekė ir NBC vadovus, o taip pat ir kitų tarptautinių televizijų vadovybes.

NBC yra sumokėjusi 7,75 mlrd. dolerių už teises rodyti kitas šešias olimpines žaidynes ir artimai bendradarbiauja su Šveicarijoje įsikūrusiu Tarptautiniu olimpiniu komitetu (IOC).

Šie pinigai sudaro apie 40 proc. visų IOC pajamų.

Laišku prašoma atkreipti dėmesį į vis prastėjančią žmonių teisių padėtį Kinijoje.

IOC nuolat tvirtina, kad užsiima tik sportu, o prezidentas Thomas Bachas atsisako kalbėti apie prieš uigūrus daromus nusikaltimus Kinijoje.

IOC sulaukia spaudimo ir iš kai kurių rėmėjų, esančių didžiausių rėmėjų 15-uke. Kai kurie sportininkai taip pat kalba apie prieštaringą situaciją.

Viena iš didžiausių IOC rėmėjų – „Intel“ kompanija per savo viceprezidentą pareiškė, jog sutinka su vertinimu, kad Kinijoje vyksta genocidas.

„Visoms jūsų įmonėms kyla rizika prisidėti prie Kinijos plano per sportą išplauti savo įvaizdį dėl prastėjančios žmonių teisių situacijos, kylančios dėl Kinijos valdžios veiksmų, – rašoma atvirame laiške. – Transliuodamos Pekino olimpines žaidynes jūsų įmonės įteisins šiuos piktnaudžiavimus ir transliuos tai, kad vadinama „genocido žaidynėmis“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Demonstracija už uigūrų teises Indonezijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Demonstracija už uigūrų teises Indonezijoje

Kinijos užsienio ministerija vis kartoja, kad aktyvistai sportą verčia politika ir teigia, kad bandymai boikotuoti žaidynes patirs nesėkmę. Kinija taip pat neigia ir genocidą prieš uigūrų žmones.

Pekino olimpinės žaidynės kitų metų vasarį veikiausiai vyks prie mažos žiūrovų auditorijos, o sportininkams bus suvaržytos galimybės judėti dėl pandemijos.

IOC jau atsisakė kelis kartus perkelti žaidynes iš Pekino.

Kinija yra kaltinama kai kurių šalių užsienio reikalų politikų ir tyrėjų dėl uigūrų sisteminio priverstinio gimstamumo kontroliavimu, taip pat kankinimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uigūrų „perauklėjimo stovykla“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uigūrų „perauklėjimo stovykla“

Lhandon Tethong, viena iš „International Tibet Network“ vadovių, teigė, kad Kanados transliuotoja CBC, Didžiosios Britanijos BBC ir Vokietijos ARD, finansuojamos valstybių pinigais, turėtų atšaukti savo transliacijų planus.

Ji paragino daugiau kalbėti apie žmonių teisių pažeidimus Kinijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas