Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 21

Vardan Jos: šaulys Karolis Girulis

Geriausi Lietuvos sportininkai išliejo tonas prakaito, kad kuo geriau pasirengtų Tokijo olimpinėms žaidynėms. Per jas trys milijonai širdžių plaks stipriau dėl savo atletų, o jie padarys viską, kad didžiausiose sporto varžybose garbingai atstovautų savo mažytei šaliai. Specialiu projektu prieš žaidynes Tokijuje 15min pristato mūsų olimpiečius ir jų ryšį su Lietuva.
Karolis Girulis
Karolis Girulis / Kipro Štreimikio nuotr.

Karolis Girulis šaudyti į taikinius pradėjo prieš 23 metus. Iš pradžių nuspaustas gaidukas ir taikliai nuskridusi kulka teikė tik vidinį pasitenkinimą, bet laikui bėgant pasirodė gerėjantys rezultatai ir pomėgis perėjo į konkurencinę veiklą.

Sportininko tikslai vis didėjo, o šiais metais pasiekta ir svajonė – pirmą kartą atstovaus Lietuvai olimpinėse varžybose.

Česlovo Pavilionio auklėtinis šių metų Europos čempionate užėmė aštuntą vietą ir pačiupo paskutinį Europai skirtą kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes.

34-erių alytiškis dalyvaus orinio šautuvo iš 10 m atstumo (stovint 60 šūvių) ir kulkinio šautuvo iš 50 m atstumo (atsigulus, atsiklaupus ir atsistojus po 40 šūvių) rungtyse. Pastarosios rungties aukšti rezultatai Europos čempionate padėjo jam iškovoti olimpinę kvotą.

Pasiruošimas Tokijo žaidynėms K.Giruliui nebuvo vien šaudymas atrankoje. Olimpietis tiek fiziškai treniruoja savo kūną, tiek psichologiškai ruošiasi mintimis – nukelia save į varžybų dieną ir joje autonomiškai dėlioja strateginį veiksmų planą. Be to, alytiškis treniruotėse testuoja ginklus ir šovinius, kad viskas veiktų aukščiausiu lygiu.

Kipro Štreimikio nuotr./Karolis Girulis
Kipro Štreimikio nuotr./Karolis Girulis

Be kulkinio šaudymo, K.Girulį nuo mažens žavėjo šaudymas iš lanko, bet Lietuvoje 1998 m. buvo dar tik įkūrinėjama Lietuvos lankininkų federacija, todėl gimtajame Alytuje nebuvo sąlygų treniruotėms.

Nors Tokijo olimpinėse žaidynėse jam neteks atstovauti savo šaliai kaip profesionaliam lankininkui, šį pomėgį šaulys pavertė verslu – gamina lankus ir organizuoja šaudymo turnyrus.

Pakeliui į Tokiją – K. Girulio atsakymai į 15min klausimus.

Gražiausia šventė Lietuvoje

Olimpinė diena. Tai sporto ir sveiko gyvenimo būdo propagavimo šventė. Gera iniciatyva jaunimo užimtumui, paskatina visus pradėti rūpintis savo sveikata.

Gražiausia Lietuvos vieta

Iš tikrųjų man labai graži yra Nida su kopomis ir jūra. Nuo mažų dienų esu gamtos vaikis. Mėgėjas savo laisvalaikį leisti būtent gamtoje su savimi ir aplinka. Nesu labai ištroškęs socialinio gyvenimo, todėl neinu į klubus ir nuolatos nebūnu kompanijoje. Todėl mėgstu panašios sampratos žmones. Su tokiais žmonėmis ir laisvalaikį pasirenku.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nida
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nida

Gražiausia lietuviška daina

Vytauto Kernagio „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“, „Mūsų dienos kaip šventė“. Tai tokia kaip lietuviška atributika, asociacija su Lietuva, dainuojamoji poezija.

VIDEO: VYTAUTAS KERNAGIS - KAI SIRPSTA VYSNIOS SUVALKIJOJ

Svarbiausias žmogus arba žmonės

Mano šeima – vaikai, žmona, artimieji, tėvai.

Geriausias Lietuvos miestas

Mano gimtasis miestas Alytus – piliakalniai, nuostabūs slėniai, puikūs miškai, gerai išvystyti dviračių takai. Tikrai yra į ką pažiūrėti Alytuje. Gamtoje galima užsiimti medžiokle, žvejyba, fotografija, žygiais, landšaftiniu šaudymu iš lanko, gamtos tyrinėjimais ir sportine aktyvia veikla.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Alytaus miestas žiemos metu
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Alytaus miestas žiemos metu

Santykis su Dievu

Dievas yra kiekvieno pasąmonėje. Tikėjimas yra savitas. Mano Dievas yra gamta ir tai kas vyksta aplink mus. Bendra žmogaus ir gamtos santarvė. Krikščioniškas tikėjimas nėra man labai priimtinas. Galbūt senasis baltų tikėjimas labiau tinkamesnis. Tikėjimas gamta, jos dievybės pasirodymas lietaus ir ugnies pavidale – tikiu nežemiško Dievo buvimu.

Svarbiausia Lietuvos istorinė asmenybė

Mūsų vienintelis karalius Mindaugas. Tokią ypatingą asmenybę savo istorijoje turime tik vieną.

Asmenybė, su kuria norėtum pavakarieniauti

Nesu asmenybių gerbėjas ir ypatingų ryšių ieškotojas, bet yra vienas yra 95-erių metų anglų gamtininkas Davidas Attenboroughas. Jis vis dar vis veda „Discovery“ laidas. Su juo tikrai būtų įdomu pakalbėti apie žmogaus ryšį su aplinka. Temas, kurios mums bus svarbios ateityje, kaip reikės savo gyvenimo būdą keisti.

Skaniausias lietuviškas patiekalai

Manyčiau, kad Dzūkiškos bandos. Tai savotiškas bulvių plokštainis – kugelis. Kepamas krosnyje ant kopūsto lapo. Tada troškinamas su pienu, sviestu ir grietine.

Autorės nuotr./Dzūkiškos bandos
Autorės nuotr./Dzūkiškos bandos

Mylimas atlikėjas/grupė

Grupė „Colours of Bubbles“ man visai patinka. Ne atlikėjas ar grupė, bet išskirtinė aplinka ir muzika man svarbiau.

VIDEO: Colours of Bubbles | The Edge of the World (official video)

Lietuvos sportininko idealas

Aš į sportininką žiūriu kaip į žmogų, kuris turi būti nuolankus, gerbiantis ne tik save, bet ir varžovą, ypatingą dėmesį skiriantis švariam sportui – viskas pasiekiama savo jėgomis, be jokių šalutinių preparatų. Pagarba, draugystė ir sąžiningas žaidimas yra vienos ryškiausių sportininkų savybių. Ir žinoma, turėti tą potraukį, visišką atsidavimą savo sporto šakai. Tada sportininkas ir yra ryškus.

Geriausi sportinio šaudymo atletai

Olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, kuri yra 2000 m. Sidnėjaus šaudymo olimpinė čempionė. Negana to, olimpinio rekordo savininkė – tai milžiniškas pasiekimas.

Taip pat Rimvydas Spiečius, kulkinio šaudymo sporto meistras, atidavęs daugiau nei tris dešimtmečius šiai sporto šakai ir toliau yra aktyvus. Tokių didelių žvaigždžių daugiau pas mus galbūt ir nėra šaudyme.

Juozo Šalkausko nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Juozo Šalkausko nuotr./Daina Gudzinevičiūtė

Įdomiausia knyga arba filmas

Grožinę literatūrą kažkada skaičiau, bet ties „Žiedų valdovu“ – Džono Tolkino knygomis viskas ir pasibaigė. Šiuo metu stengiuosi skaityti tikslinę, techninę literatūrą, pavyzdžiui, apie fotografiją, norėdamas daugiau patobulėti šioje srityje. Nemažai literatūros yra apie šaudymą vokiečių, rusų, anglų kalbomis. O daugiausiai dabar skaitau pasakas vaikams prieš miegą.

Geriausia lietuviška prekė

Cepelino arba šimtalapio neįsigysi užsienyje – tai mūsų lietuviškos prekės.

Partnerio nuotr./Šimtalapis su obuoliais
Partnerio nuotr./Šimtalapis su obuoliais

Dešimt brangiausių lietuviškų žodžių

Tėvynė, ištikimybė, gintaras, Baltija, Dzūkija, Nemunas, šeima, meilė, amžinybė, gamta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito