Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 10

Velniškos Vilniaus dviračių komandos ambicijos – per 10 metų patekti į „Tour de France“ pragarą

Vienintelė profesionali Lietuvos vyrų dviračių sporto komanda „Staki-Technorama“ stiprina dviratininkų sudėtį ir kelia tikslų kartelę. Vilniaus klubo svajonė – patekti į prancūzų rengiamas populiariausias pasaulio dviračių lenktynes „Tour de France“.
Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Krepšinis turi savo NBA, futbolas – Čempionų lygą, o dviračių sportas – „Tour de France“.

Ten vieną dieną minti pedalus tikisi ir „Staki-Technorama“ komanda, tik pernai pasirodžiusi dviračių lenktynėse.

„Svarbiausias komandos tikslas ir vizija – jaunimo ugdymas. Tokia užduotis ir lieka, bet per ateinančius 10 metų norime patekti į Tour de France“ lenktynes“, – prieš antrąjį sezoną sakė „Staki-Technoramos“ komandos vadovas Deividas Vileniškis.

„Tour de France“ elite sukasi itin turtingi dviračių klubai.

„L'Equipe“ pernai suskaičiavo, jog prestižinėse lenktynėse dalyvaujančios „Sky“ metinis biudžetas pernai siekė 35 mln. eurų – panašiai, kaip turtingiausio Eurolygos klubo Maskvos CSKA.

„Katusha“ biudžetas pernai siekė 32 mln., BMC – 28 mln. eurų, o buvusi Ramūno Navardausko ekipa „Cannondale“ su 10 mln. biudžetu rikiavosi tik aštuoniolikta tarp „Tour de France“ komandų.

Ploniausia buvo „Fortuneo-Vital Concept“ komandos piniginė – metams 3,5 mln. eurų.

Lietuviškosios „Staki-Technoramos“ biudžetas 2017-iems – 150 tūkst. eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Vileniškis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Vileniškis

„Gal dabar tai atrodo komplikuota ir sudėtinga, bet „Tour de France“ rengėjai keturis kvietimus suteikia antrojo diviziono komandoms, – sakė D.Vileniškis. – Norime per ateinančius penkerius metus pasiekti rezultatų, kurie pritrauktų naujų rėmėjų. Turime būti matomi. Per penkerius metus pasiekti į antrąją divizioną, o tada siekti daugiau, kad patektume į „Tour de France“ pragarą“.

„Staki-Technoramos“ ambicijų pagrindas – sėkmingas startas. Naujos komandos įprastai ilgai siekia pirmosios pergalės, bet Vilniaus ekipa pernai varžybose Turkijoje blykstelėjo, kai Darijus Džervus laimėjo lenktynes. Iš viso „Staki-Technoramos“ dviratininkai pernai šešis kartus kartus lipo ant garbės pakylos įvairiose varžybose, keturi komandos atstovai varžėsi Europos čempionate Prancūzijoje.

D.Džervus, pernai atidėjęs planus baigti karjerą, šiemet nusprendė išeiti iš profesionalių lenktynių, juo labiau, kad laukia šeimoje pirmagimio. Bet „Staki-Technoramą“ papildė kiti pajėgūs dviratininkai.

Šiemet aštuonių dviratininkų komandos lyderiais turėtų būti vilniečiai Paulius Šiškevičius ir Gediminas Kaupas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Šiškevičius

23 metų P.Šiškevičius 2014 m. yra tapęs Lietuvos čempionu, varžybose Alytuje pralenkęs geriausius šalies dviratininkus Ramūną Navardauską ir Ignatą Konovalovą, kurie pernai atstovavo Lietuvai olimpinėse žaidynėse. Praleidęs dvejus metus mindamas dviratį užsienyje P.Šiškevičius pernai prisidėjo prie Vilniaus komandos ir papildė savo apdovanojimų kraitį Lietuvos pirmenybėse Ignalinoje laimėjęs bronzą grupinėse lenktynėse ir sidabrą atskiro starto lenktynėse.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kaupas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kaupas

28 metų G.Kaupas prieš tai septynis sezonus atstovavo užsienio klubams, ilgiausiai – Liuksemburgo „Differdange-Losch“, o Vilniaus komandoje jis bus tarsi važiuojantis treneris.

„Kartais galima laimėti ne jėga, o gudrumu, – sakė komandos sporto direktorius Martynas Maniušis. – Aš rengsiu strategiją prieš lenktynes, o labiausiai patyręs dviratininkas – G.Kaupas – turėtų praversti žiniomis per pačias lenktynes“.

„Staki-Technorama“ yra viena jauniausių pagal amžių – komandai taip pat atstovaus 19-metis panevėžietis Venantas Lašinis, 22 metų kaunietis Evaldas Maculevičius, 20-metis vilnietis Gintaras Svetikas, 19-metis panevėžietis Kasparas Punkrys, 21 metų marijampolietis Mykolas Račiūnas, 18-metis vilnietis Mantas Jankauskas.

Jauna komanda ypač patinka Lietuvos dviračių sporto federacijai. „Įprastai mūsų jaunimo (iki 23 metų) dviratininkai tarsi likdavo gatvėje. Dabar patys geriausi patenka į šią Vilniaus komandą. Tai gera galimybė dviratininkams tęsti sportinę karjerą“, – sakė Lietuvos dviračių sporto federacijos generalinė sekretorė Rasa Ališauskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

Lietuvių komanda, pasirinkusi italų gamintojos „Bianchi“ dviračius dėl aiškių technologijų ir tinkamų parametrų, kitą savaitę iškeliauja į Kroatiją, kur dalyvaus treniruočių stovykloje ir lenktynėse.

Pavasarį laukia varžybos Belgijoje ir Maroke, o svarbiausius tikslus komanda sieja su Lietuvos čempionatu ir Europos pirmenybėmis Danijoje, kur turi rimtų ambicijų jaunimo (iki 23 metų) lenktynėse.

Nors dauguma stiprių dviračių komandų sudėtimi yra tarptautinės, „Staki-Technorama“ artimiausiais metais nori likti lietuviška komanda.

O ateityje sugrįžti prie savo ambicingojo tikslo. „Norime tapti pirmąja Šiaurės Europos komanda, kuri galėtų atstovauti šiam regionui prestižinėse lenktynėse“, – sakė D.Vileniškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas