Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vienas kopijuoja M.Alekną, kitas nori atimti rekordą: pavojingiausi varžovai šįvakar finale

Mykolas Alekna laikomas favoritu Paryžiaus olimpinių žaidynių finale, kuriame ambicijų kautis dėl medalio turi ir Andrius Gudžius. Tačiau pretendentų kautis dėl titulo yra ir daugiau. Kai kurie jų žada mesti diską per 70 metrų.

Atrankos varžybose pirmadienį geriausią rezultatą (67 m 47 cm) parodęs Mykolas Alekna ramiai kalbėjo apie laukiantį finalą.

„5–6 metikai yra pajėgūs laimėti auksą“, – pareiškė M.Alekna, bendraudamas „Stade de France“ stadiono pokalbiams su žiniasklaida skirtose patalpose.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Mykolas Alekna
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Mykolas Alekna

21 metų lietuvis šį sezoną dominuoja disko metimo varžybose, bet kas yra tie, kurie gali kelti pavojų 21 val. 25 min. prasidėsiančiame disko metimų finale?

Mattas Denny (Australija): atakuos M.Aleknos rekordą

asmeninis rekordas 69.35 sezono rekordas 69.35

„Norint laimėti auksą reikės aplenkti Mykolą Alekna“, – bendraudamas „Stade de France“ stadiono pokalbiams su žiniasklaida skirtose patalpose sakė Mattas Denny, atrankos varžybose Paryžiuje buvęs antras (66,83 m), o pasaulio reitinge dabar esantis trečias.

Australas tikisi Paryžiuje pabaigti tai, ko nepavyko Tokijo žaidynėse.

28 metų australas pastaraisiais metais buvo arti pasaulinio lygio medalio – Tokijo žaidynėse buvo ketvirtas, nuo medalio tada jį skyrė 5 cm – kaip lygino pats australas alaus skardinės skersmuo yra 6 cm, o lyginant su 100 m bėgimo varžybomis tai būtų viena tūkstantoji sekundės dalis.

Pastaruosiuose trijuose pasaulio čempionatuose jis buvo šeštas, šeštas ir ketvirtas. „Esu tikrai geros formos, – msn.com Paryžiuje sakė M.Denny. – Atrankoje metimas nebuvo švariausias, bet atranka yra kitoks žvėris kiekvienam mūsų.“

Vida Press nuotr./Matthew Denny
Vida Press nuotr./Matthew Denny

Šiemet Adelaidėje jis metė diską 69 m 35 cm ir turi didelių ambicijų savo sporte.

„Mano tikslas būti dominuojančia figūra vyrų disko metime“, - sakė M.Denny. Jis taip sako, nors puikiai žino, kad nuo 1986 metų gyvavusį pasaulio rekordą šiemet pagerino M.Alekna.

„Visi gerbia Mykolą, bet yra šiek tiek skirtingų nuomonių metikų bendruomenėje, kad stiprus vėjas ten (Ramonoje, JAV) prisideda prie gerų pasirodymų. Vaikinai gal meta tik 63 m stadione, bet ten gali mesti 69 metrus ir įvykdyti olimpinius normatyvus.

Gal ir aš pabandysiu tose pačiose varžybose siekti pasaulio rekordo kitais metais. Būtų smagu“, – news.com.au citavo M.Danny.

„Scanpix“ nuotr./Matthew Denny
„Scanpix“ nuotr./Matthew Denny

Tačiau dabar laukia arši kova Paryžiuje.

„Visi žino, kad didžiosios varžybos yra tarsi šunų pjautynės. Tai, kad esi favoritas, nereiškia, kad laimėsi, – sakė iš mažo miestelio Australijoje kilęs atletas. – Aš turiu erdvės ir arklių galių laimėti. Tu mesi 69 metrus, aš mesiu toliau. Žmonės bijo didelių tikslų, nes nėra įsitikinę, kad gali tai padaryti. Tačiau tai galimybė, kokia nepasitaiko dažnai. Man nereikia padaryti daugiau ar mažiau, tiesiog reikia padaryti tai, ką įprastai darau.

Turiu potencialo. Jei permesiu 70 metrų ir nelaimėsiu, aš būsiu piktas. Jei nelaimėsiu aukso, būsiu nusivylęs.“

Kristjanas Čehas (Slovėnija)

asmeninis rekordas 71.86 sezono rekordas 70.48

Aukštaūgis slovėnas jau buvo vienas favoritų prieš trejus metus Tokijuje, bet ten liko penktas.

„Dabar esu kitoje padėtyje nei Tokijuje, kur atvykau vienas, o dabar turiu savo komandą aplink save ir man bus lengviau, – sakė K.Čehas. – Padarėme didelį darbą. Gerai, kad Paryžius yra arti, tad galėjau atvykti likus vos porai dienų iki varžybų, kaip įprasta sezono metu. Treniruotis namuose šiek tiek geriau nei čia, kur daug atletų, yra logistinių komplikacijų.“

Paryžiuje jį palaikys ir jo draugė, Estijos kūjo metikė Anna Maria Orel.

K.Čehas teigė, pagerinęs techniką: „Technika vienas svarbiausių elementų disko metime, be jos nieko nebus. Mes įvedėme daugiau pakeitimų, dabar turiu geresnį ritmą, esu greitesnis, o judrus buvau ir anksčiau – esame gerame kelyje.“

„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas
„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas

24 metų slovėnas triumfavo prieš gerą mėnesį Europos čempionate Romoje, kur vienintelį kartą per šį sezoną varžybų nelaimėjo M.Alekna. K.Čehas žino, kad olimpinės žaidynės yra kitas renginys.

„Visi bus labai gerai pasirengę, varžybose bus pačiame pike, o mano nuomone, sulauksime bent kelių metimų per 70 metrų. Nemanau, kad būtinai tiek reikės bronzai, bet tiek reikės mesti, jei norės būti aukščiau“, – sakė K.Čehas.

Lukas Weishaidingeris (Austrija)

asmeninis rekordas 70.68 sezono rekordas 69.04

Austras šį sezoną yra vienas iš dviejų disko metikų, aplenkusių M.Alekną.

32 metų atletas iškovojo Europos čempionato sidabrą birželį, o olimpinių žaidynių atrankoje pirmasis užsitikrino kelią į finalą, pirmuoju bandymu numetęs 66 m 72 cm ir įvykdęs finalo normatyvą (66 m).

196 cm ūgio austras šiemet keitė savo kūną ir numetė šiek tiek svorio, taikydamasis prie naujos metimų technikos. Dabar, anot Austrijos žiniasklaidos, jis naudoja mažiau jėgos, bet daugiau greičio.

„Ši technika yra paremta pasaulio rekordininko Mykolo Aleknos pavyzdžiu. 194 cm ūgio lietuvis nėra pats aukščiausias tarp disko metikų, bet dominuoja scenoje dėl neįtikėtinos metimo technikos“, – rašė Austrijos „Kurier“.

Alfredo Pliadžio nuotr./Lukas Weishaidingeris, Kristjanas Čehas ir Mykolas Alekna.
Alfredo Pliadžio nuotr./Lukas Weishaidingeris, Kristjanas Čehas ir Mykolas Alekna.

Tai, kad daug metų disko metimų sektoriuje besivaržantis L.Weishaidingeris progresavo pastaruosius kelerius metus, kai ėmė veikti darbo su treneriu Gregoru Hogleriu metodai.

„Kūnas turi generuoti arklio jėgas. 68 metrų metimui reikia septynių arklio jėgų. Tam, kad pasiektum tiek svarbiausiu metu, reikia teisingai atlikti kelis veiksmus, – sakė L.Weishaidingeris, kurio treneris Gregoras Högleris studijuoja mechaninę inžineriją. – Šis sportas yra olimpinėse žaidynėse daugiau nei šimtą metų, o žmonės mąsto, kaip mesti diską, kuo toliau nuo dar senesnių laikų. Dabar šis sportas pasiekė naujas ribas.“

Austrai vis ieško naujų metodų – L.Weishaidingeris pastaruoju metu daug treniravosi mėtydamas skraidančią lėkštę – jos įprastai sveria tik po 100–200 g, kur kas mažiau nei 2 kg diskas, bet tiek lengvesnį įrankį sunku mesti toli, tad pratybos irgi suteikė naujų atradimų.

Disko metikas taip pat nemažai laiko treniravosi su Europos ieties metimų čempione Victoria Hudson.

Austrijos disko metikas yra laimėjęs tris bronzos medalius svarbiausiose varžybose: Tokijo žaidynėse (2021 m.), pasaulio čempionate (2019 m.) ir Europos čempionate (2018 m.).

Danielis Stahlis (Švedija)

asmeninis rekordas 71.86 sezono rekordas 68.99

Švedijos galiūnas yra labiausiai tituluotas disko metikas Paryžiaus olimpinių žaidynių finale.

Dvimetrinis 155 kg svorio D.Stahlis turi tris aukso medalius: Tokijo olimpinių žaidynių bei dviejų pasaulio čempionatų (2019 ir 2023 m.). Jo kolekcijoje yra ir du sidabro apdovanojimai iš 2017 m. pasaulio ir 2018 m. Europos pirmenybių, kai abu sykius jį pranoko Andrius Gudžius.

Tačiau pastarąjį sezoną D.Stahlis laimi retai, o jo diskas nebeskrieja taip toli.

Vida Press nuotr./Danielis Stahlis
Vida Press nuotr./Danielis Stahlis

„Kai matau jį metantį, jaučiu, kad jis yra tuščias“, – apie buvusį auklėtinį skandalingą nuomonę neseniai išsakė Vesteinnas Hafteinssonas, treniravęs D.Stahlį 2011–2023 metais.

„Neskaičiau, bet kažkiek girdėjau apie tai, – paklaustas apie trenerio pareiškimą „Aftonbladet“ sakė D.Stahlis. – Kiekvienas turi nuomonę apie olimpinius ar pasaulio čempionus. Kiekvienas gali galvoti, ką nori. Bet yra 12 metikų, kurie gali mesti tikrai toli olimpiniame finale, o mano tikslas bus pasistengti, kaip tik galiu.“

D.Stahlis tvirtino, jog jam patinka jo naujas statusas.

Vida Press nuotr./Danielis Stahlis
Vida Press nuotr./Danielis Stahlis

„Taip, dabar esu devintas ar dešimtas pasaulio reitinge. Tai pirmieji metai, kai nenumečiau 70 metrų. O dabar yra pasiektas naujas pasaulio rekordas, yra ir dar du vaikinai, kurie laikomi favoritais Paryžiuje, – kalbėjo švedas. – Jaučiuosi puikiai būdamas tuo, iš kurio nieko nesitikima. Galiu eiti ir daryti savo dalykus.“

Andrius Gudžius

asmeninis rekordas 69.59 sezono rekordas 66.57

Patyręs vilkas, kaip save vadina 33-ejų Andrius Gudžius, pirmadienį į olimpinę sceną žengė jau trečią sykį gyvenime. „Galbūt paskutinį. Nebėra ko taupytis“, – nuotaikingame interviu po sėkmingos atrankos rėžė disko metikas.

2017 ir 2018 metų geriausiu Lietuvos sportininku po titulų pasaulio ir Europos pirmenybėse turėjo tam tikrų sveikatos iššūkių pastaraisiais metais ir kiek sulėtino tempą.

Tačiau 2022 metais A.Gužius su M.Alekna lipo ant garbės pakylos pasaulio čempionate, tada JAV laimėjęs bronzą, ir vis dar skraidina diską elitiniu lygiu.

A.Gudžiaus šio sezono geriausias rezultatas siekia 66,57 m (Toliausiai karjeroje jis metė 2018-aisiais Stokholme – 69,59 m).

Atrankos varžybose dešimtą rezultatą (64 m 7 cm) tarp dvylikos parodęs A.Gudžius juokavo kalbėdamas apie favoritus: „Kas Lietuvoje dabar yra geresnis burtininkas? Nežinau, gal turit kontaktus? Pasukit paklausti (juokais kreipiasi į žurnalistus, – past.). Neįmanoma pasakyti. Jūs man pasakykit, kas geriausias žurnalistas Lietuvoje ir kas blogiausias. Tada ir aš pasakysiu, kas kiek numes (juokiasi). Mes toli. Maksimaliai, kiek galės. Taip ir aš. Eisiu, mesiu. Kiek nuskris, tiek. Toli, tikiuosi.“

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius

Kiek toli? Nežinia, bet A.Gudžius pasiruošęs pasiplėšyti.

„110 procentų. Arba bus labai toli, arba išnešite mane. Nežinau, kaip bus, bet aš atiduosiu viską. Teoriškai tai gali būti paskutinė olimpiada man, tad stengsiuosi išsidraskyti, išsirėkauti. Kas iš to pavyks? Nežinau, gal numesiu 65 m... O gal 68 m? Nežinau, bet tikrai atiduosiu save visą ir jokių pasitaupymų, kaip šiandien atrankoje. 64 m kvalifikacijoje – viskas gerai, ramu, bet finale mesiu, kiek išeis“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas