Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 07

Viruso šešėlis: Lietuvoje startavę 10 latvių susirgo COVID-19, kaip reaguoja lietuviai?

Lietuvos dviračių sportą pavijo prieš tris savaites vykusios varžybos. Jose dalyvavo Latvijos dviratininkai, kurių dešimčiai dabar nustatytas užsikrėtimas koronavirusu. Kol vieni nenori suktis atgal, kiti grėsmę regi priekyje – po protrūkio tarp dviratininkų latviai atšaukė savo dalyvavimą bendrame Lietuvos ir Latvijos dviračių sporto čempionate.
Ramūno Navardausko taurės daugiadienių lenktynių akimirka.
Ramūno Navardausko taurės daugiadienių lenktynių akimirka. / Egidijaus Tutkaus nuotr.

Latvijos dviračių bendruomenėje kilo neramios dienos, kai nustatyta dešimt užsikrėtusių koronaviruso sportininkų Murjanų gimnazijoje ir vienas treneris.

Kol kas nėra aišku, kur atletai galėjo užsikrėsti, bet viena svarstomų priežasčių veda į Lietuvą. Anot trenerio Igo Japinšo, pastaruoju metu Murjanų gimnazijos auklėtiniai varžėsi ne tik gimtinėje, bet ir Lietuvoje bei Estijoje.

Lietuvoje liepos 17–19 dienomis latviai dalyvavo Ramūno Navardausko taurės varžybose, tad žinia pasiekė ir varžybų rengėjus, ir ryškiausią lenktynių žvaigždę.

R.Navardauskas ketvirtadienį pats atliko koronaviruso testą ir dabar kvėpuoja ramiau – viruso jo organizme nėra.

Tiesa, geriausias pastarojo dešimtmečio šalies dviratininkas tikrinosi ne dėl žinių iš Latvijos, bet todėl, kad pats savaitgalį grįžo iš varžybų Prancūzijoje, tad buvo užsiregistravęs pasitikrinimui.

„Įprastai grįžęs iš užsienio iškart traukiu tirtis. Nors sutinku, kad liga būtų tarsi gripas, bet man ir gripas blogai – sujauktų sezoną, turiu saugoti ne tik save, bet ir vaiką, šeimą, – sakė 32 metų dviratininkas, birželio pradžioje su žmona susilaukęs pirmagimio Herkaus. – Mes, sportininkai, visad įtariau žiūrime į tuos, kurie nesilaiko saugumo taisyklių, tiesia ranką suprakaitavusiems mums po varžybų.

Rimtai rūpinamės savo sveikata, stengiamės saugoti save ir kitus, tad tarp sportininkų virusas turėtų sklisti mažiau. Tiesa, su jaunimu gal ir gali būti kiek kitaip.“

Egidijaus Tutkaus nuotr./Ramūno Navardausko taurės daugiadienių lenktynių akimirka.
Egidijaus Tutkaus nuotr./Ramūno Navardausko taurės daugiadienių lenktynių akimirka.

Sąlygos jaunimo varžybose, kokios ir vyko liepos 17–19 dienomis Šilalės ir Klaipėdos rajono apylinkėse, nėra penkių žvaigždučių.

Anot R.Navardausko, ne paslaptis, kad jaunieji dviratininkai atvyksta vienu automobiliu ar mikroautobusu ir gyvena būste po kelis, kur išvengti socialinio atstumo turbūt neįmanoma.

Bet jo gimtinėje, kur 2015 metų pasaulio čempionato prizininkas nesivaržė, tik pasirodė kaip svečias, dabar panikos nėra.

„Ką čia gali sureaguoti. Praėjo jau trys savaitės. Nėra jokių simptomų“, – sakė vienas varžybų rengėjų, pirmasis R.Navardausko treneris Kęstutis Česaitis, penktadienį atsiliepęs per treniruotę vaikams.

Egidijaus Tutkaus nuotr./Ramūno Navardausko taurės daugiadienių lenktynių akimirka.
Egidijaus Tutkaus nuotr./Ramūno Navardausko taurės daugiadienių lenktynių akimirka.

Lietuvos dviračių sporto federacija prieš kelias dienas gavo informaciją iš kolegų Latvijoje apie tris užsikrėtusius dviratininkus ir dar aiškinasi padėtį plačiau.

„Lietuvoje, mūsų žiniomis, nė vienas dviratininkas nejaučia simptomų. Specialistai tiksliau pasakytų, bet per tris savaites jie veikiausiai pasirodytų, – sakė Lietuvos dviračių sporto federacijos naujasis prezidentas Darius Levickis. – Kalbamės su latviais, jie dar patys bando atsekti, kur galėjo užsikrėsti.“

Viruso protrūkis Latvijos dviračių sporte jau kiša pagalius į ratus ir lietuviams.

Pavieniai mūsų šalies dviračių mėgėjai rengėsi dalyvauti dviračių lenktynėse Rygoje trečiadienį, kai likus kelioms valandoms iki starto varžybos buvo atšauktos, dviratininkams teko sukti namo.

Egidijaus Tutkaus nuotr./Ramūno Navardausko taurės daugiadienių lenktynių akimirka.
Egidijaus Tutkaus nuotr./Ramūno Navardausko taurės daugiadienių lenktynių akimirka.

Dabar Latvijos dviračių sporto federacija pranešė lietuviams, kad atsisako rengti bendrą Lietuvos ir Latvijos čempionatą, kuris rugpjūčio 19-23 dienomis turėjo vykti Rygoje ir Jonavoje.

„Mes patys dabar nežinome, ar rengsime čempionatą atskirai. Dar tariamės“, – sakė D.Levickis.

Lietuvoje praėjusią parą patvirtinti 23 nauji koronaviruso atvejai. Iš viso virusas buvo nustatytas 2194 žmonėms, mūsų šalyje nuo COVID-19 mirė 81 žmogus.

Latvijoje iš viso patvirtinti 1275 susirgimai COVID-19. Nuo pavojingos ligos mirė 32 asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai