Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 18 /19:29

WADA rekomenduoja mesti Rusijos sportininkus iš olimpinių žaidynių

Pirmadienį Rusijos olimpinė rinktinė su nerimu laukė Pasaulinės antidopingo organizacijos (WADA) išvadų, kurios gali visiems šios šalies sportininkams užkirsti kelią į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Būgštavimai pasitvirtino. Skandalingoje ataskaitoje patvirtina, kad Rusijos valdžia toleravo ir skatino dopingo vartojimo atvejus Sočio olimpinėse žaidynėse.
Richardas McLarenas
Richardas McLarenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Po šios WADA ataskaitos Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių veikiausiai pašalins visą Rusijos olimpinę rinktinę.

WADA rekomendacija – šalinti

Praėjus kelioms valandoms po ataskaitos paviešinimo, WADA rekomendavo Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC) šalinti visą Rusijos delegaciją iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

WADA subūrė nepriklausomą ekspertų tarybą, kuri aiškinosi kaltinimus Rusijai dėl Sočio olimpinių žaidynių. Išsiaiškinta, kad jų metu Rusijos valdžia reguliavo dopingo vartojimą olimpiečių rinktinėje.

Pasitvirtinus šiems kaltinimams, neabejojama, kad visiems Rusijos sportininkams bus užtrenktos durys į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Jau kuris laikas buvo aišku, kad Brazilijoje tikrai nebus Rusijos lengvosios atletikos rinktinės.

Taryba, kuriai vadovavo Richardas McLarenas tyrė įtarimus, kuriuos pareiškė buvęs Rusijos antidopingo vadovas Grigorijus Rodčenkovas. Jis teigė, kad Sočyje dopingu buvo maitinami beveik visi Rusijos sportininkai.

Pasak R.McLareno, tyrimas truko 57 dienas, buvo konsultuojamasi su daugybe specialistų ir jo rezultatai yra visiškai patikimi.

Kaltinimai – ir aukščiausiems valstybės pareigūnams

97 puslapių ataskaitoje Rusijai metami rimti kaltinimai. Kaip ir tikėtasi, nustatyta, kad Maskvos antidopingo laboratorija RUSADA dangstė draudžiamus preparatus vartojusius Rusijos sportininkus.

Maža to, Sočio laboratorija slėpė teigiamus rusų sportininkų dopingo testus. Teigiama, jog čia vykusių žiemos olimpinių žaidynių metu laboratorijose buvo sukurta unikali mėginių perdavimo sistema, leidusi nešvariems Rusijos sportininkams neįkliūti.

Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba (FSB), sporto ministerija, bei RUSADA su šalies specialiųjų tarnybų žinia, kontroliavo ir manipuliavo dopingo testų rezultatais. Kuriuos dopingo testus reikia nuslėpti, nurodinėjo šalies sporto viceministras Jurijus Nagornychas. Būtent jam buvo perdavinėjami visi teigiami mėginiai.

Kanadiečio tyrimas patvirtino, kad tokia pačia technika Rusija galėjo naudotis ir kitų tarptautinių renginių, kurie vyko Rusijoje metu, pavyzdžiui, Kazanėje surengtoje Universiadoje ir pasaulio plaukimo čempionate.

TOK prezidentui – vis didesnis spaudimas

Tiesa, visa R.McLareno paskelbta ataskaita yra rekomendacinio pobūdžio. Pats ekspertas pirmadienį atsisakė bet kokių rekomendacijų dėl to, ar Rusijos sportininkams turėtų būti leista dalyvauti 2016 ir 2018 m. olimpinėse žaidynėse.

Tačiau praėjus kelioms valandoms WADA vis dėlto rekomendavo Rusijos sportininkų nepriimti į didžiausią planetos sporto renginį šiais metais. Taip pat rekomenduojama suspenduoti nuo sporto reikalų visus Rusijos aukštus valdžios pareigūnus.

Savo sprendimą Tarptautinis olimpinis komitetas turėtų paskelbti artimiausiu metu.

Sočio olimpinėse žaidynėse Rusijos rinktinė laimėjo 33 medalius.

Niūrias prognozes dėl Rusijos sportininkų artimiausios ateities dar sustiprino ir savaitgalį nutekintas JAV antidopingo agentūros (USADA) vadovo Traviso Tygarto laiškas, kuriame kreiptasi IOC Thomasą Bachą ir prašyta pašalinti Rusiją iš žaidynių.

Manoma, kad tokius laiškus IOC vadovas yra gavęs ir iš kitų svarbiausių planetos šalių sporto olimpinių komitetų.

Išgelbės biurokratinės pinklės?

Kol virš Rusijos sporto yra pavojingai pakilęs Damoklo kardas, specialistai spėlioja, ar Tarptautiniam olimpiniam komitetui pavyks priimti ryžtingą sprendimą.

Sporto teisės ekspertų teigimu, to padaryti gali nepavykti dėl ilgų biurokratinių procedūrų.

Pasak advokatų profesinės bendrijos „Roedl&Partner“ partnerio Audriaus Biguzo, mažai tikėtina, kad tokias WADA rekomendacijas pavyktų įvykdyti likus mažiau nei mėnesiui iki olimpiados.

„Šalinimo iš olimpinių žaidynių teisė priklauso TOK vykdomajam komitetui, kuris turi ne tik gauti oficialią WADA poziciją ir rekomendaciją, bet ir pakviesti Rusijos olimpinį komitetą pasiaiškinimui. Šios formalios procedūros užtrunka, tad labai tikėtina, jog Rusijos olimpinis komitetas nebus pašalintas iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių – abejotina, kad ir WADA, ir TOK spės tinkamai greitai įforminti visas reikalingas procedūras“, – pirmadienį spaudai išplatintame pranešime sakė A.Biguzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas