Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 31

Ypatingosios tarybos narys palaiko Rusiją: „Jų vietoje paduočiau TOK į teismą“

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) sekmadienį kaip iš giedro dangaus paskelbė, kad Rusijos sportininkų likimą nulems sudaryta trijų žmonių nepriklausoma taryba. Pažvelgus į tris išrinktuosius tampa aišku, kad jų neutralumas abejotinas.
Claudia Bokel, Juanas Antonio Smaranchas Salisachsas ir Uguras Erdeneris
Claudia Bokel, Juanas Antonio Smaranchas Salisachsas ir Uguras Erdeneris / 15min.lt montažas

Tarybą sudaro Pasaulinės šaudymo federacijos prezidentas ir TOK medicininės komisijos vadovas turkas Uguras Erdeneris, TOK atletų komisijos vadovė vokietė Claudia Bokel ir Ispanijos atstovas TOK ir Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės viceprezidentas ispanas Juanas Antonio Smaranchas Salisachsas.

Būtent pastarasis veikėjas kelia daugiausia klausimų po komisijos paskelbimo. Ispanas yra itin garsus gimtojoje šalyje dėl savo tėvo Juano Antonio Samarancho, kuris buvo TOK prezidentas ir Ispanijos sporto ministras laikais, kai jai vadovavo diktatorius Francisco Franco.

Kalbama, kad už dabartinę savo padėtį sporto pasaulyje jis gali padėkoti prieš šešerius metus mirusiam tėvui.

J.A.S.Salisachsas TOK Ispanijai atstovauja nuo 2001 metų, o Tarptautinėje šiuolaikinės penkiakovės federacijoje dirba nuo 1996 metų.

2003 metais TOK sprendė, kurią sporto šaką pašalinti iš olimpinių žaidynių – šiuolaikinę penkiakovę ar imtynes. Dauguma tikėjosi, kad tai bus jau mažai kam įdomi penkiakovė, tačiau ispano žodis lėmė, kad penkiakovė išliktų olimpinių žaidynių programoje.

Šią įtaką ispanas gali panaudoti ir specialioje taryboje, kuri spręs Rusijos atstovų likimą.

Mes atimame iš rusų nekaltumo prezumpciją.

Po to, kai buvo paskelbta garsioji ataskaita, atskleidusi Rusijos dopingo mašiną, valdomą valdžios, J.A.S.Salisachsas neskubėjo teisti rusų.

„Mes atimame iš rusų nekaltumo prezumpciją. Dabar mes reikalaujame, kad atletai įrodytų, jog yra nekalti, o ne atvirkščiai. Negalime jų visų pasiųsti į pragarą. Nemanau, kad tai būtų legalu ir tikrai nesąžininga“, – Ispanijos žiniasklaidai kalbėjo ispanas.

Naujausiame interviu, duotame prieš kelias dienas, jis buvo dar griežtesnis: „Negalime iš sportininkų atimti galimybės varžytis po to, kai jie ketverius metus tam ruošėsi. Jeigu būčiau rusų sportininkas, aš paduočiau TOK į teismą. Prieš jų dalyvavimą Rio buvo surengta kampanija.“

Tiesa, ispanas pripažino, kad Rusijos antidopingo sistema yra korumpuota: „Tačiau negalime paimti paplitusios nuomonės, kad rusai yra blogi žmonės ir tiesiog perkelti jos į sportą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito