Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bokso legenda Muhammadas Ali švenčia 70 metų jubiliejų

Legendinis JAV boksininkas Muhammadas Ali antradienį švenčia garbingą 70 metų jubiliejų. Nors Parkinsono liga išvargino amerikiečio kūną, ji nepalietė sportininko šlovės.
Muhammadas Ali
Muhammadas Ali / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Boksas

„Aš geriausias“, – ringe nuolat kartodavo M.Ali. Dabar žiūrint į 70 metų sulaukusį M.Ali, kurį neatpažįstamai pakeitė liga, sunku patikėti šiais žodžiais, tačiau tai – tiesa.

56 kovas, iš kurių 37 nokautais, per karjerą laimėjęs M.Ali tiesiog dominavo ringe. Jis ne tik vertė varžovus iš kojų savo smūgiais, bet pergales pasiekdavo netradiciniais, dažnai iki tol niekur nematytais būdais ir nuolat spinduliavo pasitikėjimu savo jėgomis.

M.Ali bokso ringe pasiekė viską. Laimėjo aukso medalį olimpinėse žaidynėse (1960 m. Romoje vidutinio svorio kategorijoje), o perėjęs į profesionalų boksą tapo pasaulio sunkaus svorio čempionu.

5 pralaimėjimus (iš jų 1 nokautu) patyręs M.Ali yra laikomas ne tik vienu geriausių visų laikų boksininku, bet ir apskritai – sportininku.

Boksuotis pradėjo norėdamas atkeršyti dviračio vagiui

M.Ali biografija – labai spalvinga. 1942 sausio 17 dieną Luisvilyje (Kentukio valstija, JAV) gimęs būsimasis ringo karalius boksuotis pradėjo tik sulaukęs 12 metų, o šia sporto šaka susidomėjo dėl kuriozinės priežasties – noro atkeršyti iš jo dviratį pavogusiam piktadariui.

Trenerio Joe Martino patarimai iš karto davė vaisių. Talentingas jaunuolis, vėliau išstypęs iki 191 cm ūgio, o ilgomis rankomis galėjęs aprėpti ir 203 cm atstumą, ėmė skinti titulus. Jis net šešis kartus laimėjo prestižinę Kentukio valstijos „Auksinę pirštinę“ ir dėl to baigė mokyklą, nors mokėsi labai prastai. „Aš sakiau, kad esu stipriausias, o ne protingiausias“, – vėliau prisipažino M.Ali.

18-metis M.Ali tapo olimpiniu čempionu, tačiau šlovės jam tai neatnešė. Jis ir toliau kentė rasistinius užgauliojimus, o įpykęs, kad padavėja dėl odos spalvos jo neaptarnavo restorane, išmetė olimpinį aukso medalį į Ohajo upę. 1996-aisiais prieš Atlantos olimpines žaidynes M.Ali buvo įteikta medalio kopija.

Pirmą kartą pasaulio sunkaus svorio bokso čempionu M.Ali tapo 1964-aisiais, techniniu nokautu įveikęs Sonny Listoną. M.Ali, kuris tada dar vadinosi tikruoju savo vardu – Cassius Marcellus Clay jaunesnysis – tuomet tapo jauniausiu boksininku istorijoje, atėmusiu čempiono diržą iš varžovo.

1965 metais boksininkas atsisakė tikrojo vardo – Cassius Marcellus Clay jaunesnysis tapo dabar visiems gerai žinomu Muhammadu Ali. Amerikietis oficialiai pakeitė ir savo tikėjimą – atsivertė į islamą.

Dėl religinių pažiūrų jam teko pabūti ir kalėjime. 1967 metais, motyvuodamas religija, M.Ali atsisakė dalyvauti Vietnamo kare ir dėl to buvo nuteistas 5 metams kalėjimo. Iš jo buvo atimtas ir pasaulio bokso čempiono titulas. Į laisvę M.Ali buvo išleistas po 3 metų, pateikus daugybę apeliacijų, ir grįžo į ringą 1970-aisiais.

Pasaulio sunkaus svorio bokso čempiono titulą M.Ali susigrąžino 1974 metais nugalėjęs George'ą Foremaną. Stipriausio pasaulio boksininko trofėjaus amerikietis neteko 1978-aisiais netikėtai pralaimėjęs Leonui Spinksui, tačiau atsakomojoje dvikovoje nugalėjo M.Ali, trečią kartą tapdamas pasaulio sunkaus svorio bokso čempionu.

1979 m. birželio 27 dieną M.Ali oficialiai paskelbė apie karjeros pabaigą. Tačiau po metų jis grįžo į ringą, bet pralaimėjo Lariui Holmsui. Nepaisant prastos sveikatos M.Ali 1981 metų spalio 11 dieną dar kartą stojo į kovą ir pralaimėjo 12 metų jaunesniam Trevorui Berbikui. M.Ali tuomet buvo 39 metai.

Po šios kovos M.Ali visiems laikams paliko boksą. 1984 metais boksininkui buvo nustatyta Parkinsono liga. Manoma, kad jis susirgo dėl bokso.

VIDEO: Muhammad Ali celebrates 70th birthday

VIDEO: Muhammad Ali: The Greatest of all Time

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas