Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Boksui trypčiojant vietoje, lietuviai gniaužia kumštį: „Jokių išlygų būti negali“

Jau savaitę Ukrainoje žūsta nekalti žmonės, šalį užpuolus Rusijai. Nuo karą pradėjusio agresoriaus nusisuko beveik visas sporto pasaulis, tačiau Tarptautinė bokso asociacija (IBA) jokių sankcijų oficialiai vis dar nėra pritaikiusi.
Umaras Kremliovas (apačioje)
Umaras Kremliovas (apačioje) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sutapimas ar ne: IBA vadovauja rusas Umaras Kremliovas, gimtojoje šalyje apdovanotas ne vienu ordinu, įskaitant ir garbės raštą iš paties Rusijos Federacijos prezidento.

„Remiantis Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijomis dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo varžybose ir su žvilgsniu suspenduoti juos nuo dalyvavimo varžybose, IBA sukvietė direktorių tarybą. Susitikimas įvyks vėliau šią savaitę“, – rašoma dar antradienį IBA svetainėje paskelbtame įraše, pavadintame „dėl situacijos Ukrainoje“.

Nė žodžio apie karą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./IBA prezidentas Umaras Kremliovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./IBA prezidentas Umaras Kremliovas

Jokių oficialių sprendimų taip pat vis dar nėra. Tiesa, trečiadienį išplatintame pranešime rašoma, kad „IBA padės Ukrainos boksininkams“.

„Ta direktorių taryba rinksis šiandien arba rytoj“, – 15min komentavo Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Darius Šaluga.

„Žinoma, skaudu, kad IBA taip neskuba“, – neslėpė jis.

Juolab kad Lietuvos bokso federacija buvo viena pirmųjų visame pasaulyje, išreiškusių tvirtą poziciją dėl rusų dalyvavimo sporto varžybose.

Organizatorių nuotr./Gabrielė Stonkutė (kairėje)
Organizatorių nuotr./Gabrielė Stonkutė (kairėje)

„Taip jau sutapo, kad karo išvakarėse mūsų sportininkė Gabrielė Stonkutė pateko į finalą viename didžiausių Europos turnyrų Bulgarijoje. Dėl čempionės titulo ji turėjo kovoti su ruse, bet, ryte prasidėjus karui, mūsų sprendimas buvo besąlyginis – iš karto atsisakyti kovos. Džiaugiuosi, kad ir treneris, ir sportininkė be išlygų sutiko. Tarptautinei bokso bendruomenei iš karto buvo parodyta, kad Lietuva nepalaiko tų nesąmonių, kurias Ukrainoje daro V.Putinas su visa savo šutve“, – ryžtingai kalbėjo D.Šaluga.

Klausimus dėl Rusijos ir Baltarusijos boksininkų dalyvavimo varžybose lietuviai, kartu su kolegomis iš kitų šalių, ėmė kelti ir tarptautiniu mastu.

„Antradienį vyko Europos bokso asociacijos konferencija. Joje nuotoliniu būdu dalyvavo ir IBA prezidentas U.Kremliovas. Ne vien mes, daug šalių kėlė klausimus, kokia bus IBA reakcija.

Žinote, nežinojome, ko tikėtis. Sporto struktūros tose šalyse – tiek Rusijoje, tiek Baltarusijoje – yra labai susijusios su valdžia. Nesakau, kad IBA yra susijusi su Rusija, bet jos prezidentas U.Kremliovas yra Rusijos pilietis.

Nežinojome, kaip jis elgsis, būdamas Rusijos piliečiu. Ar nebijos imtis tvirtų žingsnių? Tačiau bent jau viešai, visoms Europos šalims girdint, jis pažadėjo, kad nebijos ir išreikš poziciją“, – tęsė D.Šaluga.

Alfredo Pliadžio nuotr./LBF prezidentas Darius Šaluga
Alfredo Pliadžio nuotr./LBF prezidentas Darius Šaluga

„Visiems buvo pažadėta, kad pirma – sutartis su „Gazprom“ bus nutraukta, antra – Rusijos sportininkai dalyvauti varžybose negalės arba galės tai daryti tik su neutralia vėliava, trečia – visi čempionatai iš Rusijos ir Baltarusijos bus iškelti į kitas šalis. Labai tikimės, kad viskas taip ir bus. Netikiu, kad IBA galėtų pasielgti kažkaip kitaip, nes tai būtų visiškai nesuprantama pasaulio bokso bendruomenei.

Jeigu neatsitiktų taip, kaip pasielgė dauguma pasaulio sporto organizacijų – kiltų labai didelis nepasitenkinimas, bent jau tarp Europos federacijų. Manau, kad tuomet mes visi bandytume priiminėti bendrą dokumentą, bet labai tikiuosi, kad sveikas protas nugalės“, – vylėsi D.Šaluga.

„Mes turime principines nuostatas. Jokių išlygų, jokių drebėjimų. Turime stovėti visi vieningai – ranka rankon, koja kojon su savo Ukrainos broliais. Ir tiek žinių. Jokios kitos nuomonės šiuo klausimu būti negali“, – tvirtai pridūrė LBF prezidentas.

Lietuvoje D.Šaluga taip pat vadovauja ir šalies sporto federacijų sąjungai, kuri jau pradėjo iniciatyvą, skirtą suteikti pagalbą Ukrainos sportininkams bei jų šeimos nariams.

Aš, būdamas jo vietoje, atsistatydinčiau.

Sporto pasauliui nusisukant nuo karą pradėjusios Rusijos, D.Šaluga turi patarimą ir IBA vadovaujančiam U.Kremliovui.

„Aš, būdamas jo vietoje, atsistatydinčiau. Aišku, negali nuteisti žmogaus vien dėl to, kad jis – rusas. Ypač jei jis pasmerktų karą, V.Putiną, jo režimą. Negaliu pasakyti, kad jis kenktų boksui, jis tikrai padarė daug tvarkos, tačiau bet kokiu atveju, prieskonis – dvejopas“, – kalbėjo D.Šaluga.

„Aš tikrai nesmerkiu rusų, žmonių, kaip tautos. Aš smerkiu tai, ką daro tie išsigimėliai, kurie dabar vadovauja Rusijai“, – pridūrė jis.

Lietuvos bokso federacijos galva pokalbio pabaigoje kvietė netylėti ir sportininkams, nesislėpti už frazių „nemaišykime sporto su politika“.

„Kviečiu visus sportininkus, nes daugelis jų yra garsūs, sekami žmonės – daugiau kalbėkite. Jūs esate pakankamai dideli nuomonės formuotojai. Gal šiuo metu reikėtų susilaikyti nuo to, ką valgiau pusryčiams, ar kiek ratų apibėgau aplink upę, bet kalbėti, rašyti, kviesti žmones galvoti apie Ukrainos nelaimę, apie tą genocidą, kurį V.Putino režimas dabar daro Ukrainoje“, – tvirtai pridūrė D.Šaluga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas