Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dziudo federacijai finansavimo stabdį nuspaudęs viceministras: „Žlugdoma olimpinė sporto šaka“

Iš nesibaigiančio skandalų verpeto pastaraisiais metais niekaip neištrūkstanti Lietuvos dziudo federacija pirmadienį viešai išplatino laišką, kuriame skundžiasi, kad Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) galimai tyčia vilkina federacijai paskirtų biudžeto lėšų išmokėjimą. ŠMSM viceministras Linas Obcarskas tokį dziudo atstovų puolimą vadina prasimanymu.
Dziudo ir vėl kelia aistras
Dziudo ir vėl kelia aistras / 15min nuotr.
Temos: 1 Dziudo

Dziudo keletą pastarųjų metų yra viena dažniausiai Lietuvos žiniasklaidos puslapiuose ne iš gerosios pusės aptarinėjamų sporto šakų.

Nusivylę Lietuvos dziudo federacijos prezidento Vigmanto Sinkevičiaus vadovavimu ir nesprendžiamų problemų gausa, šios sporto šakos atstovai prieš kelerius metus įkūrė alternatyvią Lietuvos dziudo asociaciją bei kreipėsi į aukščiausius šalies sporto vadovus.

Karinė situacija ne kartą aptarta susitikimuose su LTOK ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovais, tačiau dviejų organizacijų konfliktai ir toliau dega atvira liepsna.

Vis dėlto, kai ŠMSM savo kompetencijos ribose pradėjo domėtis LDF veikla, iš Vigmanto Sinkevičiaus kaipmat sulaukė atsako.

LDF vadovo teigimu, dziudo federacijos santykiai su ministerija pašlijo po to, kai ŠMSM viceministru, atsakingu už sporto sritį, tapo Linas Obcarskas. „Nors tokį atsakingą postą ministerijoje užimantis valdininkas turėtų atsiriboti nuo asmeninių ambicijų, L.Obcarskui tai sunkiai sekasi“, – viešai išplatintame laiške skundžiasi V.Sinkevičius.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vigmantas Sinkevičius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vigmantas Sinkevičius

Didžiausią jo nepasitenkinimą sukėlė tai, kad vasario pradžioje ministerija paskyrė LDF auditą.

„Į federaciją ėmė plaukti elektroniniai laiškai iš ŠMSM, kuriuose reikalaujama pateikti pasiaiškinimus dėl įvairiausių klausimų, nesusijusių su aukšto meistriškumo sporto programos finansavimu, pagal kurį ir skiriamos lėšos federacijoms“, – savo laiške niršta V.Sinkevičius.

15min antradienį susisiekė su ŠMSM viceministru L.Obcarsku, kuris neslėpė, kad toks dziudo atstovų elgesys jį smarkiai nustebino. Maža to, V.Sinkevičiaus retoriką jis vadina prasimanymu.

„Nematau tuose teiginiuose nei logikos, nei teisybės. Tą laišką turbūt reikėtų vertinti kaip keistą bandymą daryti įtaką. Sunku net pasakyti, ką tokius dalykus rašinėdami jie turėjo omeny“, – stebėjosi L.Obcarskas.

ŠMSM nuotr./Linas Obcarskas
ŠMSM nuotr./Linas Obcarskas

Jis pažymi, kad LDF laiškas paremtas kažkokiomis praeities nuotrupomis ir pilnas netikslumų.

V.Sinkevičius teigia, kad trintis tarp dziudo atstovų ir L.Obcarsko prasidėjo dar šiam dirbant Lietuvos sambo federacijos prezidentu.

„Konfliktas kilo prieš keletą metų, kai Tarptautinė dziudo federacija (IJF) priėmė nutarimą, kategoriškai draudžiantį kitoms kovos menų šakoms naudotis dziudo ištekliais“, – rašoma LDF pranešime.

Priminsime, kad LDF dar 2010 metų pradžioje priėmė nutarimą, draudžiantį dziudo imtynininkams dalyvauti kitų federacijų varžybose.

„Tie teiginiai tikrai stebina ir visiškai neatitinka tikrovės. Noriu tik priminti, kad Lietuvos sambo federacijos prezidentas buvau nuo 2017-ųjų ik 2020-ųjų pabaigos. Visi tas dziudo ir sambo konfliktas, apie kuriuos kalbama laiške, vyko 2010-2011 metais. 2013-aisiais aukščiausiasis teismas nusprendė, kad taip pasielgta buvo neteisėtai. Bet tuo metu aš nebuvau nei vadovas, nei kaip nors dalyvavau teismo procese“, – išgirdęs jam mestus kaltinimus, stebėjosi viceministras.

Jis patvirtino, kad valstybės pinigai federacijos nepasiekė ir taip nebus padaryta tol, kol nesibaigs auditas. Imtis LDF patikrinimo ŠMSM nusprendė po visų neramumų ir skandalų, į kuriuos dziudo vadovai pastaraisiais metais buvo patekę.

„Šiemet mūsų planas buvo patikrinti šešių sporto šakų federacijas, bet dėl pajėgumų trūkumo audituosime tik kokias keturias. Pradėjome nuo tų, kurios visuomenei kėlė daugiausiai klausimų, apie kurias turėjome gavę įtartinų signalų, ar kurios buvę gavę didžiausią finansavimą. Jei matome, kad tai gali būti probleminė sritis, tai ją audituojame“, – 15min sakė viceministras.

Anot L.Obcarsko, jokio išskirtinumo šioje situacijoje nėra, o ateityje ŠMSM, skirstydama valstybės lėšas, tikrins visas federacijas be išimties.

„Įsigaliojus įstatymui, auditą turės atlikti pačios federacijos. Tiesiog bus toks reikalavimas. O kol jo nėra, ministerija atsakinga už sporto sistemos valdymą ir skaidrinimą. Noriu pažymėti, kad mes audituojame tik biudžetinių lėšų dalį. Turime tam teisę ir pareigą“, – teigė L.Obcarskas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Lietuvos dziudo čempionatas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Lietuvos dziudo čempionatas

Viceministro teigimu, auditą federacijose ŠMSM turėtų atlikti iki gegužės vidurio.

„Gaila, kad nesutarimai dziudo bendruomenėje, panašu, asmeninėmis ambicijomis grįsti LDF sprendimai bei kaltinimai visiems aplinkiniams žlugdo olimpinę sporto šaką“, – kiek vėliau išplatiname pranešime teigia L.Obcarskas.

Šįmet ŠMSM 68-ioms šalies sporto šakų federacijoms ir neįgaliųjų sporto organizacijoms paskirstė 8 mln. eurų aukšto meistriškumo sporto programoms finansuoti. LDF vykdomų programų įgyvendinimui skirti 46 969 tūkst. eurų. Daugumai sporto federacijų ir organizacijų skirtos lėšos jau yra pervestos.

LDF jos kol kas nepervestos, nes iš federacijos laukiama atsakymo į auditorių prašymą pataisyti dokumentus. LDF ignoruoja ŠMSM audito pastabas ir kol kas pataisytų dokumentų nepristatė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas