Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl tiek vaikams, tiek suaugusiems verta išbandyti kiokušin karatė treniruotes?

Kiokušin karatė – tai Japonijoje atsiradęs vienas stipriausių pasaulyje visiško kontakto karatė stilius, turintis išskirtinę fizinio ir dvasinio tobulėjimo bei veiksmingą kovos sistemą.
Europos kiokušin karatė čempionatas. Paulius Klapatauskas ir Orestas Abazorius
Europos kiokušin karatė čempionatas. Paulius Klapatauskas ir Orestas Abazorius / Edvino Ivanovo nuotr.

Sistemos tikslas – savo silpnybių, baimės ir kitų žemosios prigimties įpročių nugalėjimas, išgryninimas to, kas yra tikra ir amžina. Kiokušin karatė ugdo jėgą, ištvermę, pasitikėjimą savimi, grūdina dvasią, sportuojantieji visą laiką siekia visiškos savikontrolės visose gyvenimo situacijose.

Fizinė sveikata ir ištvermė

Kiokušin karatė – tai ne tik sportas, bet ir gyvenimo filosofija. Tiek vaikai, tiek suaugusieji, praktikuodami šį kovos meną, gali reikšmingai pagerinti savo fizinę sveikatą. Treniruočių metu daug dėmesio skiriama lankstumui, jėgai, greičiui ir ištvermei, todėl sportuojantys kiokušin karatė pastebi reikšmingus kūno pokyčius.

Vaikams ypač svarbu išsiugdyti sveikus įpročius nuo pat ankstyvo amžiaus, o kiokušin karatė – tai būtent ta sporto šaka, kuri padeda stiprinti organizmą natūraliai, be perdėto fizinio krūvio, todėl sportuoti sėkmingai gali ir mergaitės, ir berniukai, ir net fizinę negalią turintys vaikai. Treniruočių metu vaikai mokosi teisingai kvėpuoti, lavina motoriką, gerina koordinaciją ir pusiausvyrą. Šie įgūdžiai svarbūs ne tik sporto kontekste, bet ir kasdieniame gyvenime.

Suaugusiesiems, ypač tiems, kurie jaučia stresą arba dėl darbo specifikos mažai juda, kiokušin karatė yra puikus būdas ne tik atsipalaiduoti, bet ir stiprinti kūną. Treniruočių metu atliekamos pratimų serijos padeda pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemų veiklą, sudegina kalorijas bei stiprina raumenis. KIokušin karatė treniruočių metu įtraukiamas visas kūnas, todėl raumenys lavinami tolygiai, o kūno forma keičiasi natūraliai, be perdėto krūvio ar traumų rizikos.

Psichologinė nauda ir emocinė pusiausvyra

Kiokušin karatė nėra vien tik fizinė veikla – tai visapusiška treniruotė ir sielai, ir protui. Šis kovos menas skatina drausmę, kantrybę, savikontrolę ir savidrausmę. Vaikams šios vertybės ypač svarbios, nes jos padeda formuoti jų charakterį, ugdo atsakomybę ir gebėjimą siekti ilgalaikių tikslų. Karatė užsiėmimų metu vaikai susiduria su griežta, tačiau teisinga disciplina, kuri moko ne tik kovos technikų, bet ir vertybių, kaip pagarba treneriams, draugams, netgi oponentams.

Vaikai, kurie lanko kiokušin karatė treniruotes, išmoksta kontroliuoti savo emocijas, geriau susitvarko su stresu bei iššūkiais. Tai ypač svarbu šiandieninėje visuomenėje, kur vaikai dažnai patiria stresą mokykloje ar dėl socialinių tinklų. Karatė treniruotės vaikams suteikia saugią erdvę, kurioje jie gali susitelkti į save, išreikšti emocijas bei įveikti baimes.

Suaugusiesiems kiokušin karatė taip pat suteikia emocinį balansą. Per treniruotes suaugusieji gali „išleisti“ susikaupusią įtampą, atsikratyti streso ir pagerinti savo psichologinę savijautą. Karate moko ne tik gynybos technikų, bet ir savęs pažinimo, ugdo pasitikėjimą savimi bei savikontrolę. Šios savybės padeda suaugusiesiems tiek darbinėje aplinkoje, tiek asmeniniuose santykiuose.

Savigyna ir pasitikėjimas savimi

Viena iš pagrindinių kiokušin karatė treniruočių vertybių yra gebėjimas apginti save ir kitus. Tai svarbu tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, nes šiandienos pasaulyje būtina mokėti susitvarkyti su nepalankiomis situacijomis. Vaikai, kurie mokosi karatė tampa labiau pasitikintys savimi, nes žino, jog turi įgūdžių apsiginti esant būtinybei. Tai ne tik fizinis gebėjimas – kiokušin karatė moko ir psichologinės stiprybės, kaip susitvarkyti su konfliktinėmis situacijomis, išlaikyti ramybę ir veikti atsakingai.

Suaugusieji, įvaldę karatė technikas, taip pat įgyja daugiau pasitikėjimo savimi. Žinodami, kad gali apsiginti esant reikalui, jie jaučiasi saugesni ir labiau atsipalaidavę. Savigyna yra svarbi ne tik fizinėje, bet ir psichologinėje plotmėje – žmogus, kuris jaučia savo stiprybę, yra mažiau pažeidžiamas emociniuose santykiuose, darbinėse situacijose ir kasdienėje veikloje.

Bendruomenė ir draugystė

Kiokušin karatė treniruotės vyksta grupėse, todėl tiek vaikai, tiek suaugusieji turi galimybę užmegzti naujas draugystes, bendrauti su bendraamžiais ar žmonėmis, kurie turi panašius interesus. Šis aspektas ypač svarbus vaikams, nes jie mokosi dirbti komandoje, padėti vieni kitiems ir būti atsakingi už bendrą rezultatą. Vaikai susipažįsta su drausmės principais ne tik individualiai, bet ir grupėje, o tai ugdo socialinius įgūdžius, kurie bus naudingi visą gyvenimą.

Suaugusiesiems kiokušin karatė bendruomenė taip pat tampa gali tapti svarbiu socialiniu ramsčiu. Treniruotės suteikia galimybę pabėgti nuo kasdienio darbo ritmo, atsipalaiduoti ir pasidalinti patirtimi su kitais bendraminčiais. Tai ne tik fizinio pasirengimo, bet ir socialinės sąveikos vieta, kurioje gali formuotis stiprios ir ilgalaikės draugystės.

Projektas naujiems, mažiau galimybių turintiems

Nuo rugpjūčio Vilniaus karatė mokykla „Saulės ženklas“ įgyvendina projektą „Drauge mes stipresni“.

Į jį yra pakviesti 40 asmenų, iš jų 28 vaikai (5-17 m. amžiaus) ir 12 suaugusiųjų, turintys mažiau finansinių galimybių laisvalaikiui, todėl jų 3 kartus per savaitę lankomos treniruotės yra nemokamos.

Projektas bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

Šis projektas yra unikalus tuo, kad projekto dalyviai kaip lygiaverčiai partneriai gali treniruotis su labiau patyrusiais klubo sportininkais ir treneriais. Projekto pabaigoje, prieš Kalėdas, išmoktas karatė pamokas projekto dalyviai galės įsivertinti laikydami savo pirmąjį karate egzaminą, na o stropiausiems projekto dalyviams bus įteikta vardinė karatė kimono apranga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas