Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 03 /2019 05 04

S.Maslobojevas nesustabdomas ir MMA narve – įveikė varžovą smūgių kruša

Penktadienio vakarą Vilniaus „Siemens“ arenoje dvikovinio sporto mėgėjų adrenalino lygį kėlė „MMA Bushido 77“ turnyro kovos. Šįkart įprastą ringą į narvą nusprendė išmainyti ir bušido žvaigždė Sergejus Maslobojevas, MMA jaudulį pajutęs po septynerių metų pertraukos. Sugrįžimas pavyko – savu stiliumi baltarusį jis įveikė per mažiau nei 3 min. Pirmuoju MMA čempiono diržu pasidabino ir T.Pakutinskas.
Sergejus Maslobojevas
Sergejus Maslobojevas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vakaro programą pradėjo dvi preliminariosios kovos, o vėliau susirinkusių žiūrovų laukė 14 pagrindinių dvikovų. Taigi iš viso – 16 bekompromisių kovotojų susidūrimų. 15 iš šių kovų vyko pagal MMA, viena – pagal graplingo taisykles. Pastaroji – dvikova dėl Baltijos šalių čempiono titulo, kuriame susigrūmė lietuvis Kasparas Strazdas ir rusas Pavelas Bereza.

15min montažas/„MMA Bushido’77 Fighting championship 2019“
15min montažas/„MMA Bushido’77 Fighting championship 2019“

MMA mėgėjų laukė trys vyšnaitės ant torto – S.Maslobojevo sugrįžimas į narvą po septynerių metų pertraukos, keturių iš eilės pergalių keliu žengiančio T.Pakutinsko mūšis dėl sunkiasvorio čempiono diržo ir legendinio, garsųjį japoną Kazushi Sakuraba įveikusio, su Nicku Diazu jėgas išbandžiusio M.Žaromskio pasirodymas lietuviškai publikai po net dešimtmetį trukusios pertraukos.

Turnyro išvakarėse vykusių svėrimų metu Lietuvos MMA legenda prisipažino, kad po keleto sunkių kovų buvo pradėjęs abejoti savimi, tad iš narvo kurį laiką buvo pasitraukęs. Vis dėlto, jausmas kovojant – lyg narkotikas, kurį sunku pamiršti.

O štai S.Maslobojevas prisipažino visad norėjęs tapti universaliu kovotoju.

„Neišsipildžiusi vaikystės svajonė tapti universaliu kovotoju“, – taip savo sugrįžimą į aštuonių kampų narvą apibūdino gerai Lietuvos gerbėjams iš kikbokso kovų žinomas S.Maslobojevas. Kuvalda vadinamas kovotojas neseniai vedė, tačiau vyko ne į povestuvinę kelionę, o į vieną sporto salę po kitos, kur šlifavo įvairias kovų technikas.

Paklaustas, kas pastūmėjo po ilgo laiko sugrįžti į MMA, S.Maslobojevas juokėsi: „Nežinau, gal senstu. Žinot, sako, kad kuo tolyn – tuo kvailyn.“ Vyro sumanymu žengti į narvą nebuvo patenkinta žmona. Lengva suprasti, kai S.Maslobojevas jai demonstruodavo pačius žiauriausius kovų be taisyklių epizodus.

„Aš įjungdavau jai kadrus, kur taškosi belekaip. Atrodo, kad tam narve kiaulę kažkas papjovė, klanai kraujo“, – šyptelėjo S.Maslobojevas.

Arenoje pasirodė ištikimi kovų mėgėjai – atlikėjas Egidijus Dragūnas-SEL su mylimąja Kotryna bei Merūnas ir Erika Vitulskiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Egidijus Dragūnas su mylimąja
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Egidijus Dragūnas su mylimąja

Preliminarios kovos:

Deividas Daividavičius (Lietuva) – Nedas Pranckus (Lietuva)

-70 kg, 3x3 min.

Pirmoji dvikova baigėsi dar antrajame raunde. Pasiguldęs ant narvo grindų ir užsiėmęs tinkamą poziciją, Nedas ėmė „vanoti“ Deividą smūgiais į galvą. Galiausiai šis neatlaikė ir teisėjas paskelbė techninį nokautą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„MMA Bushido 77“ turnyro kovos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„MMA Bushido 77“ turnyro kovos

Dainius Klinavičius (Lietuva) – Vaidotas Andriekus (Lietuva)

-85 kg, 3x3 min.

Kova tetruko 1 minutę ir 12 sekundžių. Pasiguldęs varžovą, Dainius ėmė šį smaugti. Vaidotui beliko tik pasiduoti.

Pagrindinės vakaro kovos:

1. Denis Cretu (Moldova) – Tauras Adomaitis (Lietuva)

-70 kg, 3x4 min.

Pirmąją vakaro tarptautinę kovą laimi lietuvis. Pirmajame raunde Lietuvos ir Baltijos kikbokso čempionas Tauras bandė užlaužti Denisui sprandą, tačiau šis išsisuko. Įpusėjus antrajam raundui, 19-metis Lietuvos kovotojas jau ėmėsi keleriais metais vyresnio moldavo rankos. Šis laužimas buvo itin skausmingas ir Denisui nieko nebeliko kaip tik tapšnoti laisva ranka pasiduodant.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tauro Adomaičio ir Denis Cretu dvikova
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tauro Adomaičio ir Denis Cretu dvikova

2. Viktoras Makarenko (Baltarusija) – Osvaldas Fedorovičius (Lietuva)

-70 kg, 3x4 min.

Prasidėjus dvikovai, kovotojai išliko stovėsenoje – nepuolė santykių aiškintis į parterį. Osvaldas netgi atliko keletą kojų smūgiu „suktuku“. Tai pažadino publiką. Tačiau kova lietuviui nebuvo sėkminga, netrukus į viršų kilo varžovo iš Baltarusijos rankos. Pasaulio pankrationo čempionato bronzos laimėtojas, nė karto dar nepralaimėjęs 26-erių metų Viktoras „uždusino“ savo priešininką.

3. Ernestas Varankevičius (Lietuva) – Erikas Golubovskis (Lietuva)

-85 kg, 3x4 min.

Pirmajame raunde Erikas atliko keletą efektingų veiksmų – pakėlęs varžovą nuo grindų, plojo jį keletą kartų galva žemyn. Tačiau tai atėmė begalę jėgų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ernesto Varankevičiaus ir Eriko Golubovskio dvikova
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ernesto Varankevičiaus ir Eriko Golubovskio dvikova

Likusios sekundės tiksėjo kovotojams tiesiog ilsintis.

Antrajame raunde daugiau patirties turintis Ernestas erzino varžovą kreiva šypsenėle, o Erikas bandė tą šypsenėlę jam nuo veido „nutrinti“ tiksliais smūgiais.

Tai jis padarė trečiajame raunde – taikliu kelio smūgiu į varžovo korpusą. Dar vienas vakaro techninis nokautas.

4. Pavelas Bereza (Rusija) – Kasparas Strazdas (Lietuva)

-85 kg, graplingo taisyklės, 2x5 min.

Kova dėl Baltijos šalių čempiono titulo. Pirma į narvą buvo įneštas trofėjus, dėl kurio kovojama – čempiono diržas. Vilniaus „Smauglys Gym“ sporto klubui atstovaujančiam Kasparui – vos 18 metų. Tačiau tai buvo nė motais, nes lietuvis pergalę šventė dar pirmajame raunde. Lyg smauglys jis kojomis ir rankomis ėmė vytis aplink priešininką, kol galiausiai atliko skausmingą rankos laužimą ir pasipuošė nugalėtojo diržu. Triumfuodamas lietuvis išliko santūrus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kasparas Strazdas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kasparas Strazdas

Tai jau trečias dvyliktoko iš Vilniaus čempiono diržas. Graplingą jis įvardijo savo gyvenimo būdu. Sportuoja Kasparas vos trejus metus.

5. Danielius Roibu (Moldova) – Karolis Buslys (Lietuva)

-65 kg, 3x5 min.

Kauno „Dainralfo“ atstovas Karolis – autoritetų nebijantis ir drąsiai į ringą žengiantis kovotojas. Tai, kad pasirodys „Siemens“ arenoje, jis sužinojo tik kelios dienos prieš turnyrą, tačiau iššūkio nepabūgo. Svėrimų ceremonijoje kovotojas atliko firminį salto.

„Tie, kurių bijo visi, bijo tų, kurie nieko nebijo“, – skambant „G&G Sindikato“ hitui, į narvą žengė 22-ejų metų Karolis, anksčiau prisipažinęs, nuo pat vaikystės troškęs būti čempionu.

Kova prasidėjo itin energingai. Žiūrovų aplodismentų sulaukė net efektinga Karolio gynyba – vos tik kildavo pavojus, jis nuo jo techniškai išsisukdavo.

Karoliui nebeliko jokių šansų ištrūkti – lietuvis prarado sąmonę.

Antrajame raunde lietuvis, po priešininko smūgių krušos į galvą, ėmė svirduliuoti. Kova persikėlė ant narvo grindų. Galiausiai 19-metis moldavas „užsėdo“ ant lietuvio ir tęsė smūgių krušą į veidą. Už galvos iš išgąsčio griebėsi net E.Vitulskienė. Karoliui nebeliko jokių šansų ištrūkti – lietuvis prarado sąmonę. Net pats priešininkas, matydamas, kad viskas baigta, pasiūlė teisėjui stabdyti kovą. „Dainralfo“ atstovas ilgokai neatsigavo. Pastatytas ant kojų, jis vos laikėsi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolio Buslio ir Daniel Roibu dvikova
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolio Buslio ir Daniel Roibu dvikova

6. Klaudia Pawicka (Lenkija) – Ernesta Kareckaitė (Lietuva)

-60 kg, 3x5 min.

Ernesta nusprendė ilgai nevargti. Savo varžovės lietuvė nepagailėjo. Daugybė smūgių į galvą ir teisėjas puolė stabdyti kovos. Ši tetruko 1 minutę ir 24 sekundes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ernesta Kareckaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ernesta Kareckaitė

7. Sergejus Firsovas (Baltarusija) – Karolis Kaupas (Lietuva)

+93 kg, 3x5 min.

S.Firsovas neseniai susigrūmė su T.Pakutinsku ir neturėjo jokių vilčių laimėti. Lietuvis pasiuntė jį į nokautą. Baltarusis žinomas kaip aukšto lygio sambo kovotojas. Šioje kovoje jis kovojo kaip lygus su lygiu.

Kovotojai vienas kito negailėjo ir norėjo dvikovą užbaigti dar stovėsenoje – netrūko smūgių į galvą. Išeikvoję daugybę jėgų, pirmąjį raundą jie baigė ant narvo grindų – baltarusis nesėkmingai bandė užlaužti Karoliui koją.

Paskelbta pertraukėlė, po kurios kovotojai nebesusigrūmė. Teisėjas paskelbė, kad techniniu nokautu laimėjo Kauno „Titano“ sporto klubo atstovas. Sergejus nebegalėjo tęsti kovos – vaikščiojo susiėmęs už kojos. Arba jis patyrė traumą, arba tiek pavargo, kad nusprendė pasiduoti.

Dar viena Lietuvos pergalė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolio Kaupo ir Sergejaus Firsovo dvikova
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolio Kaupo ir Sergejaus Firsovo dvikova

8. Arsenijus Fomienko (Baltarusija) – Naglis Kanišauskas (Lietuva)

-85 kg, 3x4 min.

Baltarusiui tai – profesionalių kovų debiutas. Naglio sąskaitoje – viena pergalė ir vienas pralaimėjimas. Šį vakarą jis triumfavo antrą kartą. Prabėgus vos 2 minutėms ir 8 sekundėms lietuvis privertė baltarusį pasiduoti – atliktas trikampio smaugimo veiksmas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naglio Kanišausko ir Arsenijaus Fomienko dvikova
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naglio Kanišausko ir Arsenijaus Fomienko dvikova

9. Andrejus Odincovas (Baltarusija) – Igoris Osininas (Lietuva)

-65 kg, 3x4 min.

Ši kova narve – kikboksininko I.Osinino svajonė. Ir debiutas. Lietuvos gerbėjams gerai pažįstamas kovotojas tikino, kad ir jam pačiam bus įdomu pažiūrėti, kaip viskas pavyks.

Baltarusio sąskaitoje – dvi pergalės ir vienas pralaimėjimas.

Pirmąją kovos minutę kovotojai net nepriartėjo vienas arčiau kito – buvo itin atsargūs. Vėliau viskas įvyko itin greitai. Andrejus stovėsenoje griebė Igorio kaklą ir jį užlaužė. Lietuviui beliko pasiduoti. „Sparta Gym“ atstovo pirmasis blynas MMA narve gerokai prisvilo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrejaus Odincovo ir Igorio Osinino dvikova
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrejaus Odincovo ir Igorio Osinino dvikova

10. Keithas „The Butcher“ McCabe‘as (Airija)Vitoldas Jagėlo (Lietuva)

-75 kg, 3x5 min.

Skerdiku pravardžiuojamo airio sąskaitoje – ne viena išraiškinga tatuiruotė ir kelios dešimtys kovų narve: tiek profesionalių, tiek mėgėjiškų. Tiesa, pastarąjį kartą Airijos jiu-jitsu čempionas grūmėsi tik 2017 m. vasarį, tad į narvą K.McCabe‘as sugrįžta po dvejų metų pertraukos. Lietuvio priešininkas gali pasigirti tuo, kad yra kovojęs „Cage Warriors“ turnyruose bei yra apsijuosęs „Akuma MMA“ organizacijos čempiono diržu.

„Noriu kovą baigti greitai. Ir dar stovėsenoje“, – prieš žengdamas į narvą patikino lietuvis, tačiau jo norai neišsipildė.

Vitoldo sąskaitoje – 8 pergalės (3 pasiektos nokautu) ir tik 1 pralaimėjimas. Airis gali pasigirti dviem pergalėmis. Pralaimėjimo kartėlį jis juto 3 kartus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitoldo Jagėlos ir Keith McCabe dvikova
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitoldo Jagėlos ir Keith McCabe dvikova

Pirmajame raunde lietuvis bandė užbaigti dvikovą smūgiais rankomis, tačiau nepavyko. Antrajame raunde Vitoldas beveik visą laiką parteryje išbuvo patogesnėje padėtyje, tačiau nieko efektingo nuveikti jam nepavyko. Teisėjas netgi pakėlė kovotojus ant kojų.

Trečiojo raundo metu airis atliko keletą taiklių smūgių į veidą – lietuvis rankomis tarsi visiškai nesigynė. Atsakydamas jis pasivertė airį į parterį, kuriame jautėsi kur kas patogiau.

Pirmoji vakaro dvikova, besitęsusi iki pat galo – 15 minučių. Nugalėtoją turėjo lemti teisėjų sprendimas, tačiau ir jie neapsisprendė, kuris kovotojas buvo pajėgesnis. Paskelbtos lygiosios.

11. Aleksandras Danilčanka (Baltarusija) – Marius Žaromskis (Lietuva)

-77 kg, 3x5 min.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Žaromskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Žaromskis

Vienas garsiausių visų laikų Lietuvos MMA kovotojų – M.Žaromskis, narve kovos po daugiau nei ketverių metų pertraukos. Pastarąjį kartą jo sugebėjimus gyvai tėvynainiai stebėjo prieš daugiau nei dešimtmetį – 2008 m. Lietuvis yra kovojęs ir dėl „Strikeforce“ čempiono diržo, tiesa, nesėkmingai. Tuomet jį sustabdė ne kas kitas, o garsusis Nickas Diazas – Nate'o Diazo, nutraukusio UFC žvaigždės airio Conoro McGregoro 15 pergalių iš eilės seriją, brolis.

UFC Mariui taip ir nepavyko prasibrauti, tačiau jis yra įveikęs ne vieną kovotoją, kuris vėliau šmėžavo UFC narve. Viena iš labiausiai įsimintinų pergalių pasiekta prieš Japonijos legendą Kazushi Sakuraba.

Šio vakaro Mariaus varžovas žinomas kaip Baltarusijos kovinio sambo čempionas. Pranešėjas informavo, kad jis yra iškovojęs 5 pergales ir nė karto nelaimėjęs. O štai Mariaus sąskaita – kur kas įspūdingesnė: 20 pergalių ir 9 pralaimėjimai. Net 14 pergalių Marius pasiekė nokautais.

Į narvą M.Žaromskis žengė su kultiniu Marijono Mikutavičiaus hitu „Trys milijonai“. Likus kelioms minutėms iki pirmojo raundo pabaigos, žiūrovai ėmė skanduoti „Mariau, Mariau“. Ir Marius pasiuto – ėmė talžyti varžovą kumščiais. Tai buvo pabaiga. Pergalę lietuvis atšventė narve surengęs saltų šou.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mariaus Žaromskio salto
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mariaus Žaromskio salto

„Ilgėjausi to jausmo. Dėl to ir grįžau“, – paklaustas, kaip jaučiasi sugrįžęs po 4,5 metų pertraukos, džiaugėsi M.Žaromskis, patikinęs, kad kol jausis gerai, tol kovos.

12. Nicolai Garbuzas (Moldova) – Sergejus Maslobojevas (Lietuva)

-93 kg, 3x5 min.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sergejus Maslobojevas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sergejus Maslobojevas

Geriausiu Lietuvos kikboksininku vadinamas Sergejus nusprendė sugrįžti į MMA narvą, kuriame ir prasidėjo jo puikiai besiklostanti karjera. S.Maslobojevas narve yra iškovojęs 10 pergalių ir 6 kartus pralaimėjo, o pastarąjį kartą pagal MMA taisykles kovėsi 2012 m.

Sugrįžimo į narvą smūgių techniką kovotojas gerino kartu su treneriu Andriumi Šipaila, imtynių žinias gilino su Londono olimpinių žaidynių prizininku Aleksandru Kazakevičiumi, o graplingo patirties sėmėsi iš Sergejaus Grečicho.

„Nesumeluosiu, esu tikra našta imtynių treneriams, nes esu įpratęs kitaip stovėti, judėti, reaguoti į varžovo veiksmus. Esu beveik “žalias„ šioje srityje“, – prieš dvikovą atvirai kalbėjo lietuvis.

Dar ketvirtadienį buvo manoma, kad Sergejus kovos su baltarusiu, tačiau paskutinę akimirką varžovas netikėtai pasikeitė.

Kova prasidėjo. Žinodamas, ką stovėsenoje sugeba Sergejus, baltarusis bandė iškart verstis jį į parterį. Tačiau ten ilgai gulėti neleido teisėjas. Lietuvis ėmėsi smūgių keliu ir rankomis stovėsenoje ir tai pasiteisino. Varžovas krito po 2 minučių ir 23 sekundžių. Sergejus puolė „pribaigti“ gulinčio varžovo. Ir tai buvo viskas. Sugrįžimas į MMA narvą Kuvaldai pavyko.

„Mano tikslas buvo varžovą pakelti nuo žemės ir smūgiuoti. Pagal MMA taisykles dar kovosiu. Mes maži, bet labai stiprūs. Išvien – būkime vieningi! Ačiū, Lietuva!“, – po kovos sušuko S.Maslobojevas.

13. Denisas Polekhinas (Rusija) – Tomas Pakutinskas (Lietuva)

+93 kg, 3x5 min.

Po pastarosios lengvos pergalės „Siemens“ arenoje kovo mėnesį, T.Pakutinskas 15min prisipažino pareikalausiąs savo pirmosios kovos dėl čempiono diržo. Reikalavimą organizatoriai išgirdo. Vakarą vainikuoja dviejų sunkiasvorių susidūrimas. 111 kg dvikovos išvakarėse svėręs tauragiškis į narvą žengia po keturių pergalių iš eilės. Toks pat ir 28-erių metų varžovo iš Rusijos triumfo rodiklis.

„Treniruotėse dirbau kaip arklys“, – prieš kovą prisipažino lietuvis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Pakutinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Pakutinskas

Į narvą T.Pakutinskas, kaip jau įprasta, lipo lydimas Egidijaus Dragūno. Nuskambėjo Rusijos ir Lietuvos himnai. Vienas prieš kitą stojo du pasaulio pankrationo čempionai. Du barzdoti, augaloti vyrai.

Kovą jie pradėjo tvirtais ir staigiais rankų smūgiais. Netrukus kovotojai atsidūrė ant narvo grindų. Tomas užsiėmė poziciją viršuje ir ėmė talžyti varžovą rankų smūgiais.

„Duok, smūgiuok į nosį“, – draugą ragino E.Dragūnas.

Tai ilgai netruko. Po 3 minučių ir 27 sekundžių varžovas pasidavė. Tai – 17-ta lietuvio pergalė.

„Pasaka!“, – paklaustas, kaip jaučiasi naujasis sunkiasvoris MMA čempionas, atsakė T.Pakutinskas, pasipuošęs išsvajotu diržu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito