Sportas gyvai

Lietuviai į ringą nelips – boikotuos bokso varžybas su rusais ir baltarusiais

Po skandalingo Tarptautinės bokso federacijos (IBA) sprendimo leisti kraugerišką karą Ukrainoje tęsiančios Rusijos ir Baltarusijos boksininkams sugrįžti į tarptautines kovas, lietuviai nusprendė prisidėti prie boikoto ir nedalyvauti varžybose su šalių agresorių sportininkais.
Darius Šaluga
Darius Šaluga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pirmos tarptautinės varžybos turėtų pasaulio jaunimo čempionatas ir į jį mes nevyksime“, – LRT.lt žurnalistui Martynui Nesavui Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga.

„Tikimės, kad pasaulio ir Europos federacijos atšauks tą sprendimą, kai pamatys, kad daug šalių boikotuoja tarptautinius renginius. To mes tikimės, o kaip bus žiūrėsime“, – pridūrė Lietuvos bokso galva.

15min primena, kad Tarptautinei bokso federacijai vadovauja artimus ryšius su pačiu Vladimiru Putinu palaikantis rusas Umaras Kremliovas, gimtojoje šalyje apdovanotas ne vienu ordinu, įskaitant ir garbės raštą iš to paties V.Putino, tęsiančio negailestingą karą Ukrainoje.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Umaras Kremliovas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Umaras Kremliovas

U.Kremliovo vadovaujama IBA spalio 5-ąją nusprendė, kad draudimas Rusijos ir Baltarusijos boksininkams varžytis tarptautinėse varžybose – atšaukiamas, o sportininkai į ringą galės grįžti su vėliavomis, šalių simboliais ir klausytis himno, laimėjus aukso medalį.

Netrukus šį sprendimą patvirtino ir Europos bokso konfederacija (EUBC).

Švedų ir suomių bokso federacijos reagavo žaibiškai – pranešė boikotuosiančios varžybas, kuriose į ringą lips ir Rusijos bei Baltarusijos sportininkai ar sportininkės.

Jau spalio 13–22 dienomis Juodkalnijoje vyks Europos moterų čempionatas, tačiau jame šalių agresorių atstovių dar nebus, nes registracija į turnyrą užsidarė iki skandalingo sprendimo.

Rusų ir baltarusių sugrąžinimą į tarptautines varžybas pasmerkė ir Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), o šalies Švietimo, sporto ir mokslo ministrė Jurgita Šiugždinienė pavadino „gėdingu ir netoleruotinu“.

„Scanpix“/AP nuotr./Volodimiras Kličko
„Scanpix“/AP nuotr./Volodimiras Kličko

Griežtai pasisakė ir buvęs pasaulio čempionas, vienas geriausių visų laikų pasaulio boksininkų ukrainietis Volodimiras Kličko.

„Aš įmanoma save nokautuoti? – tviteryje klausė jis. – Taip! IBA yra to įrodymas. Ji apsikvailino prieš visą pasaulį, pamindama žmogiškas vertybes. Boksas nusipelno kur kas daugiau. Kokia gėda.“

Tačiau tvirčiausią nuomonę rėžė Lenkijos sporto ministras Kamilis Bortniczukas, viešai paraginęs galutinai išbraukti boksą, jau ir taip lydėtą nesibaigiančių teisėjavimo bei korupcijos skandalų, iš olimpinės programos.

Boksas yra pirmoji sporto šaka, atšaukusi karą Ukrainoje pradėjusioms bei tęsiančios valstybėms taikomas sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius