Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos boksininkams Europos čempionate teks kovoti ne tik su varžovais, bet ir su teisėjais

Šeši geriausi Lietuvos boksininkai baigė pasirengimą Europos čempionatui, kuris rugpjūčio 5–16 dienomis vyks Bulgarijos sostinėje Sofijoje. Senojo žemyno pirmenybės – pirmasis žingsnis sunkiame kelyje link Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių. Vis dėlto, kaip sakė Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga, mažoms ir neturtingoms šalims bokse į olimpines žaidynes prasibrauti tampa vis sunkiau – tenka kovoti ne tik su varžovais, bet ir su teisėjais.
Eimantas Stanionis ir Evaldas Petrauskas
Eimantas Stanionis ir Evaldas Petrauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kelialapiai – tik šeši

Europos čempionate daugiausiai tikimasi iš dviejų Lietuvos bokso lyderių, kovojančių ir APB profesionalų lygoje – Eimanto Stanionio (svorio kategorija iki 69 kg) ir Evaldo Petrausko (iki 64 kg). Senojo žemyno pirmenybėse taip pat dalyvaus Edgaras Skurdelis (iki 60 kg), Tomas Pivorunas (iki 75 kg), Tadas Tamašauskas (iki 91 kg) ir Mantas Valavičius (daugiau kaip 91 kg).

Europos čempionate dalyvaus 241 boksininkas iš 37 Europos valstybių, tad vidutiniškai po 25 boksininkus kiekvienoje svorio kategorijoje. Norint pasiekti pasaulio čempionatą, kur bus dalijame kelialapiai į Rio, reikia pasiekti šešetuką.

„Kaip ir visoms sporto šakoms, didžiausias mūsų ketverių metų ciklas yra papulti į olimpines žaidynes. Londone jau įrodėme, kad galime kovoti dėl medalių ir jų parvežti, tradiciją norime ir tikimės pratęsti“, – sakė D.Šaluga.

Boksininkas E.Stanionis prieš varžybas nusiteikęs labai kovingai: „Esu visiškai nusiteikęs, man reikia medalio, būtinai noriu jį iškovoti. Neturiu didelių pasiekimų aukšto rango varžybose, noriu patekti į Rio, manau, kad jei stengsiuosi – tikrai tai pasieksiu.“

Jau vėliau vyksiančiame pasaulio čempionate kelialapius į Rio gaus tik po tris sportininkus iš kiekvienos svorio kategorijos (sunkiasvorių kategorijoje – tik čempionai). Vis dėlto, vėliau dar vyks du kiti turnyrai, kuriuose bus išdalinta dar kelialapių.

Profesionalams tarp mėgėjų sunku

E.Petrauskas į Sofiją vyks po bene įspūdingiausios pergalės karjeroje. Prieš kelias dienas APB ringe Londono olimpinių žaidynių prizininkas antrame raunde vos per 40 sekundžių galingais smūgiais net tris kartus paguldė argentinietį Carlosą Aquiną ant grindų ir iškovojo pergalę techniniu nokautu.

Mažoje, sporto atžvilgiu neturtingoje šalyje, tampa labai sunku papulti į olimpines žaidynes. Turtingesnės federacijos, didesnės šalys patenka į olimpiadas lengviau.

Nors šią kovą E.Petrauskas atsimena su šypsena ir pasididžiavimu, tačiau tuo pačiu puikiai supranta, kad kovos tarp profesionalų toli gražu negarantuoja sėkmės mėgėjų ringe.

„Negali sakyti, kad kovojęs profesionaliame ringe jau būsi Dievas mėgėjų kovose. Bus sunku kovoti, boksas labai skiriasi. Mėgėjų čempionatuose eini ir tiesiai laužai varžovą, o profesionalų kova ilgesnė, turi daugiau galvoti, numatyti veiksmus į priekį“, – pasakojo E.Petrauskas.

APB ringe kovos trunka 8 arba 10 raundų, o mėgėjų varžybose tik tris. Šis skirtumas mėgėjų varžybas padaro kur kas greitesnes, tad prie to turi prisitaikyti ir kovotojai.

„Daugiau mąstymo ringe, matai kaip varžovas smūgiuoja, kaip reaguoja į smūgius. Ten (profesionalų bokse – aut. past.) galvoji apie kiekvieną smūgį, apie kiekvieną judesį, bandysiu tai pritaikyti ir mėgėjų bose. Jaučiuosi stipresnis. Esu geros formos, net jei naktį pažadintumėte, galėčiau boksuotis iškart. Europoje reikia išsikovoti bent medalį“, – užtikrintai kalbėjo E.Petrauskas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Darius Šalūga
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Darius Šaluga

Teisėjavimas lyg dailiajame čiuožime

Po Londono olimpinių žaidynių bokse pasikeitė daug teisėjavimo niuansų, anot D.Šalugos, teisėjavimas tapo kur kas subjektyvesnis.

„Yra daug subjektyvių dalykų dabar bokse, teisėjavimas vos ne kaip dailiajame čiuožime. O norint nokautuoti varžovą, turi būti visa galva geresnis, retai tai pavyksta“, – sakė vienas bokso rinktinės trenerių Vladimiras Bajevas.

Prie lengvesnio kelio neprisideda ir tarptautinė bokso federacija, kurios sprendimai ne visada paaiškinami.

„APB turnyrų datos netikėtai buvo sugretintos su Europos žaidynėmis, kur mes norėjome dalyvauti. Eimantas ir Evaldas tikrai ten būtų iškovoję medalius. Teisėjavimas irgi labai suprastėjo, atsirado labai daug subjektyvumo.

Prisimenant ne vieną tokį atvejį, peršasi mintis, kad mažoje, sporto atžvilgiu neturtingoje šalyje, tampa labai sunku papulti į olimpines žaidynes. Turtingesnės federacijos, didesnės šalys patenka į olimpiadas lengviau. Reikia nugalėti ne tik varžovus, bet ir teisėjus už ringo, čia jau veikia ir pinigai“, – be užuolankų kalbėjo D.Šaluga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas