Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Moterų boksas Lietuvoje: mitus keičia olimpinės viltys (nuotraukos)

Moterų boksą dažnas lietuvis, ko gero, pirmiausiai sietų su Lailos Ali pavarde ir kultine Clinto Eastwoodo juosta „Mergina, verta milijono“. Mintis, kad kaimynų pusrūsyje galbūt pluša būsima pasaulio ar olimpinė bokso čempionė, vis dar skamba pernelyg neįtikimai.
Moterų bokso treniruotėje
Moterų bokso treniruotė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vis dėlto stereotipai lūžta ir į šipulius žada subyrėti tuomet, kai Lietuvos olimpines rinktinės sąraše pagaliau išvysime ir merginos boksininkės pavardę. Tokia netolimos ateities perspektyva tiki Kauno sporto klubo „Dainralfas“ treneris Vytautas Binkis.

– Treneri, kokia moterų bokso situacija pasaulyje? Kokios šalys užima tvirčiausias pozicijas?

– Pasaulyje moterų boksas yra smarkiai populiarėjanti sporto šaka. Jau daug metų vyksta Europos, pasaulio čempionatai, o 2012 metais moterų bokso varžybos bus ir Londono olimpinėse žaidynėse. Šiuo metu moterų bokso madas pasaulyje diktuoja Rusija, Kinija, Korėja, Filipinai ir Lenkija, tačiau šalių, kuriose stiprus moterų boksas, yra ganėtinai daug.

– Kaip kitų šalių kontekste atrodo Lietuvos moterų boksas?

– Lietuvos moterų boksas šiuo metu žengia pirmuosius žingsnius, todėl mes esame autsaideriai.  Po kelerių metų norėtume pradėti konkuruoti su kaimynėmis iš Skandinavijos ir Baltijos šalių.

– Pirmosios moterų bokso užuomazgos Lietuvoje – kada viskas prasidėjo ir kas moterų bokso gyvenime vyksta šiuo metu?

– Galima sakyti, kad Lietuvos moterų bokso istorija bus pradėta rašyti 2011 m. kovo 11 dieną, kai vyks pirmasis Lietuvos moterų bokso čempionatas. Žinoma, buvo pavienių sportininkių, kurios sportuodavo ir anksčiau, tačiau su jomis nebuvo dirbama sistemingai, jos nebuvo planingai ruošiamos varžyboms užsienyje.

Šiuo metu Lietuvos boksininkės tik pradeda planingai ruoštis artėjančioms varžyboms.  Organizuojamos stovyklos, kviečiami treneriai iš užsienio, kurie dalijasi patirtimi. Norėdami, kad mūsų sportininkės progresuotų, organizuosime bokso turnyrus, į kuriuos kviesime sportininkes iš užsienio.

– Kiek maždaug merginų šiuo metu užsiima boksu Lietuvoje? Kuriuose klubuose jos treniruojasi?

– Tikimės, kad į pirmąjį Lietuvos moterų bokso čempionatą Kaune susirinks 20–30 sportininkių iš visos Lietuvos. Kol kas nežinau nė vieno trenerio, kuris turėtų atskirą merginų grupę, išskyrus Kauno sporto klubą „Dainralfą“, kuriame jaunąsias boksininkes treniruoju su treneriu Dainium Daukšu. Vis dėlto po truputį pradedama dirbti Panevėžyje (sporto klubas „Olimpietis“, treneris Petras Prokofjevas), Pasvalyje (bokso klubas „Boksininkas“, treneris Stasys Balčiauskas), kelios boksininkės, kiek žinau, treniruojasi Vilniuje.

– Kas yra perspektyviausios Lietuvos boksininkės?

– Šiuo metu  Lietuvoje yra vienintelė moteris, turinti tarptautinės patirties, – tai panevėžietė  Deimantė Sipavičiūtė, atstovaujanti klubui „Olimpietis“. Ji 2010 metais dalyvavo pasaulio moterų bokso čempionate Barbadose.

Jaunimo gretose gerus rezultatus rodo klubo „Dainralfas“ boksininkės Simona Tamulaitytė ir  Evelina Tamulaitytė. Šioms merginoms tik po septyniolika, todėl jų galimybes parodys laikas. Vasarą Antalijoje, Turkijoje, vyks pasaulio merginų jaunimo čempionatas, kuriame, planuojame, dalyvaus ir Simona bei Evelina.

– Kokie lietuvaičių šansai patekti jau į Londono olimpines žaidynes?

– Į Londono olimpines žaidynes kol kas gali pretenduoti tik D.Sipavičiūtė, kitoms merginos dar reikia įdėti labai daug darbo. Kai vyks atranka į 2016 metų olimpines žaidynes Rio de Žaneire, konkurencija, manau, bus žymiai didesnė.

– Kiek bokso trenerių Lietuvoje šiuo metu dirba su merginomis? Nesunku įsivaizduoti, kad ir bokso treneriams darbas su moterimis yra pakankamai naujas dalykas...

– Tikslaus skaičiaus nepasakysiu. Kaip minėjau, su merginomis dirba treneriai iš Panevėžio, Pasvalio, Kauno ir Vilniaus. Vyresnės kartos treneriams moterys bokse kol kas yra tabu. Jie vadovaujasi stereotipais, kad moterims bokse ne vieta, nors moterys dabar aktyviai dalyvauja įvairiose dvikovės sporto šakose – karatė, imtynėse, taikvondo ir taip toliau. Mūsų treneriams trūksta patirties dirbant su merginomis, bet, manau, tie treneriai, kurie norės, tikrai ras galimybių tobulėti ir augti su savo sportininkėmis.

– Kokios merginos paprastai renkasi boksą ir kodėl būtent boksą?

Merginos į boksą treniruotes ateina dėl įvairių priežasčių. Vienos susidomi siekdamos paneigti stereotipą, kad tai vyriška sporto šaka, kitos ateina norėdamos pakoreguoti kūno formas, trečios nori sustiprėti tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Išbandžiusios šią sporto šaką, dažniausiai lieka joje ilgam. Ne vien dėl noro siekti rezultatų, kovoti ringe. Bosas yra labai dinamiška sporto šaka, čia daug įvairių pratimų, kuriais lavinamas visas kūnas. Derinant mitybą su bokso treniruotėmis kūno korekcijos rezultatų galima pasiekti per kur kas trumpesnį laiką nei tik laikantis įvairių dietų. Boksą renkasi merginos, kurios nebijo naujovių ir iššūkių, kurios nori pabandyti tai, kas daugelį metų mūsų šalyje buvo tabu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas