Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulio kiokušin karatė čempionatas Vilniuje: karatė asas Donatas Imbras tik iš tribūnos stebės lietuvių pergales

„Mes nekeliame jokių reikalavimų mūsų sportininkams. Jei jie kovos ir padarys daugiau, nei gali – net jei ir nelaimėtų medalių – tada būtume patenkinti. Tačiau visi vis tiek klausinėja – kiek? Manau, kad pagal esamą situaciją galime kalbėti apie tris medalius pasaulio kiokušin karatė čempionate“, – antradienį spaudos konferencijoje teigė Europos kiokušin karatė federacijos vadovas ir planetos kiokušin karatė čempionato pagal svorio kategorijas organizacinio komiteto vadovas Romas Vitkauskas.
Donatas Imbras
Donatas Imbras / Stasio Petkaus nuotr.

Jau šį savaitgalį geriausieji mūsų šalies kiokušin karatė meistrai susigrums su iš 42 valstybių atvykusiais sportininkais.

„Turėjo varžytis 18 Lietuvos atstovų, tačiau vienas nutarė padidinti žiūrovų gretas“, – juokaudamas ir rodydamas į su gipsuota koja šlūbčiojantį garsų šalies kiokušin karatė asą Donatą Imbrą sakė Lietuvos kiokušin karatė generalinis sekretorius Aleksejus Svešnikovas.

Likus daugiau kaip savaitei šešis kartus Europos ir dukart pasaulio vicečempionas D.Imbras per treniruotę gavo traumą ir varžybas stebės iš žiūrovų tribūnos.

„Dar nė karto per savo karjerą nesu pirmenybių stebėjęs kaip žiūrovas. Tai bus nauja patirtis. Ar jaudinuosi dėl traumos? Būtų gerai vėl sudalyvauti čempionate. Tačiau gyvenimas nesibaigia. Pasižiūrėsiu, kaip kiti lietuviai laimi medalius“, – aiškino bene tituluočiausias Lietuvos kiokušin karatė atstovas D.Imbras.

Pasaulio karatė organizacija WKO (World Karate Organization), atsižvelgdama į Lietuvos sportininkų laimėjimus ir puikią tarptautinių varžybų organizavimo mūsų šalyje patirtį, prieš kurį laiką suteikė teisę Lietuvai 2013 m. balandžio 13–14 dienomis Vilniuje surengti pasaulio karatė čempionatą (World Karate 2013).

„Paraišką surengti penktąsias planetos pirmenybės pateikėme prieš 7 metus ir prieš ketverius laimėjome neakivaizdinę kovą dėl čempionato rengimo prieš Kazachstano Astaną“, – šiandien pasakojo R.Vitkauskas

Pasaulio karatė organizacija (World Karate Organization, WKO) kas ketveri metai rengia pasaulio karatė čempionatą vyrų ir moterų svorio kategorijose pagal karatė kiokušin pilno kontakto taisykles.

Varžybų taisyklės yra vienos sunkiausių tarp dvikovinių sporto šakų: mat viena kova gali trukti iki 9 minučių. Norint tapti pasaulio čempionu, Vilniuje sportininkams teks laimėti 5 kovas per vieną dieną.

„Manęs visi klausinėja – ar tikėtis medalio šiame čempionate? Sakau – jus nesitikėkite medalio, tačiau tikėkite mumis. Tai daug svarbiau“, – teigė 2009 metais pasaulio čempionės titulą Sankt Peterburge (Rusija) iškovojusi viena žymiausių mūsų šalie kiokušin karatė meistrių Margarita Čiuplytė.

Pasaulio kiokušin karatė čempionatas sostinės „Siemens“ arenoje vyks dvi dienas. Į šį renginį atvyksta 144 geriausieji ir atranką įveikę sportininkai, 250 teisėjų ir trenerių. Iš viso į Lietuvą sugužės virš 700 oficialių svečių.

Balandžio 13-ąją bus varžomasi dėl 3 aukso medalių vyrų lengvo svorio kategorijoje, moterų lengvo ir vidutinio svorio kategorijose. Balandžio 14 dieną – vyrų vidutinio ir sunkaus svorio kategorijose, moterų – sunkaus svorio kategorijoje.

„Laukiame svečių iš viso pasaulio. Bus ir egzotinių šalių atstovų: Pietų Afrikos Respublikos, Afganistano, Pakistano, Irako, Libano, Peru karatistų. Iš tiesų, teko nemažai dirbti ir su mūsų Migracijos departamentu bei kitų Šengeno zonos valstybių ambasadomis, kad jos išduotų vizas sportininkams – juk ne visur yra Lietuvos ambasados.

Tad vizas atvykti į Lietuvą suteikė ir austrai, ir vengrai. Bet buvo ir juokingų situacijų. Į čempionatą turi atvykti ir Arubos salos sportininkai. Užsisukęs darbais net nežiūrėjau į atsiųstą paso kopiją – surašiau visus duomenis, prašiau net Arubos gubernatoriaus padėti gauti sportininkui vizą. Kiek buvo juoko, kai pastarasis atrašė, jog nesupranta mano prašymo – juk Aruba priklauso Nyderlandams ir visi salos piliečiai turi šios valstybės pasus. Vadinasi, jie laisvai gali važinėti po Šengeno sutarties šalis“, – pasakojo A.Svešnikovas.

Pasaulio karate organizacijos (WKO) reitinguose Lietuva tarp 85 organizacijos šalių užima trečią-penktą vietą. Lietuvos karatistai šiuo metu – stipriausi Europoje: Europos karatė čempionatų aukso medalius per pastarąjį dešimtmetį yra iškovoję Donatas Imbras, Darius Gudauskas, Lukas Kubilius, Dmitrij Aleksandrov, Raimundas Paškauskas, Orest Proc, Margarita Čiuplytė, Inga Mikštaitė, Rita Pivoriūnaitė, Diana Mačiūtė.

Tarp visų sporto šakų Lietuvoje, karatė sportininkai pagal pasiekimus ir iškovotus medalius Europos čempionatuose yra tarp lyderių o pagal pasaulio čempionatų medalius – lyderių penketuke.

Karatė – viena iš populiariausių sporto šakų Lietuvoje ir Vilniuje. Pagal masiškumą karatė Lietuvoje patenka tarp 5 masiškiausių sporto šakų.

Lietuvos rinktinės sudėtis pasaulio čempionate Vilniuje

Vyrų varžybos

Lengvo svorio kategorija (iki 70 kg)

Andrius Miseckas;

Vytautas Kalvaitis.

Vidutinio svorio kategorija (iki 80 kg)

Orestas Procas;

Vytautas Cėpla;

Norbertas Lisauskas.

Sunkaus svorio kategorija (virš 80 kg)

Lukas Kubilius;

Edgaras Sečinskis;

Valdemaras Gudauskas.

Moterų varžybos

Lengvo svorio kategorija (iki 55 kg)

Diana Mačiūtė;

Rūta Brazdžionytė;

Rita Pivoriūnaitė;

Samanta Trinkūnaitė.

Vidutinio svorio kategorija (iki 65 kg)

Inga Mikštaitė;

Gabija Gudeliauskaitė.

Sunkaus svorio kategorija (virš 65 kg)

Margarita Čiuplytė;

Diana Balsytė

Nora Vaznelytė.

Aukščiausi Lietuvos sportininkų pasiekimai pasaulio karatė čempionatuose pagal pilno kontakto karatė kiokušin taisykles:

1996 m. Pasaulio moterų karate čempionatas (JAV, Niujorkas) A.Žirlytė – V vieta

1997 m. Pasaulio čempionatas (Japonija, Tokijas) R.Mikšytė – I vieta, O.Jomantaitė – II vieta, T.Turčinskas – V vieta.

2001 m. Pasaulio čempionatas (Budapeštas, Vengrija) P.Klapatauskas – I vieta, G.Tankevičius – II vieta, J.Tumaitė – II vieta, S.Stanevičiutė – II vieta.

2005 m. Pasaulio čempionatas (Osaka, Japonija) D.Imbras – II vieta, V.Viščius – IV vieta, A.Milevskis – V vieta.

2009 m. Pasaulio čempionatas (St.Peterburgas, Rusija) M.Čiuplytė – I vieta, I.Mikštaitė – III vieta.

Tiktai Tokijuje kas ketveri metai vykstančiuose pasaulio absoliučios svorio kategorijos čempionatuose, dar vadinamais karatė olimpiada, D.Imbras ir M.Čiuplytė yra iškovoję sidabro medalius, o L.Kubilius ir I.Mikštaitė – ketvirtas vietas, D.Gudauskas – šeštą vietą.

 

 

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas