Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasikeitusi Lietuvos kiokušin karatė rinktinė: kol lyderiai laižosi žaizdas, jaunimas turi šansą sublizgėti

Lietuvos kiokušin karatė rinktinė į Europos čempionatą, kuris birželio 1–2 dienomis vyks Antverpene, Belgijoje, išvažiuos gerokai atjaunėjusi. Net penki buvę rinktinės vedliai, vadinamosios „Nenugalimųjų kartos“ atstovai, savo karjerose padarė pertraukas, kad išsilaižytų žaizdas prieš kitąmet Lietuvoje vyksiantį pasaulio čempionatą.
Čempionato akimirka
Andrius Miseckas (dešinėje) / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Donatas Imbras, Andžejus Milevskis, Mindaugas Pavilonis, Darius Gudauskas ir Dmitrijus Aleksandrovas, daugkartiniai Europos ir pasaulio čempionatų prizininkai, kol kas negali pasakyti, ar grįš ant tatamio, tačiau nė vienas tokios galimybės neatmeta. Svarbiausia – išsigydyti per ilgus karjeros metus susikaupusias traumas.

„Kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį. Mums tas atoveiksmis yra traumos. Galiu kalbėti už visus: mes visi dabar gydomės traumas. Tam reikia laiko, nes traumos kaupėsi 15 metų. Tai ilgas procesas, ir šiandien dar nė vienas negalime pasakyti, ar dalyvausime 2013 metų pasaulio čempionate“, – kalbėjo D.Imbras, kuriam sausį buvo atlikta kojos operacija.

„Ambicijų jie turi. Parako taip pat. Todėl galbūt dar grįš“, – šyptelėjo rinktinės vadovas Romas Vitkauskas.

„Šių metų rinktinėje turime daug kovotojų be titulų, tačiau taip pat žinančius pergalės skonį. Galutinė rinktinės sudėtis paaiškėjo tik prieš gerą savaitę. Tai reiškia, kad konkurencija yra didelė ir tikrai turime iš ko pasirinkti“, – pridūrė R.Vitkauskas.

Lyderiai – Margarita Čiuplytė ir Lukas Kubilius

Jei jauni sportininkai šiame Europos čempionate dar neparodys gerų rezultatų, jiems vis tiek tai bus milžiniškas žingsnis į priekį, sakė D.Imbras

Luko Balandžio nuotr./Margarita Čiuplytė
Margarita Čiuplytė

„Rinktinės lyderiai aiškūs – Margarita Čiuplytė ir Lukas Kubilius. Juos ir Ingą Mikštaitę matome finaluose, tačiau siurprizų laukiame ir iš kitų. Žinoma, daug tikimės iš Andriaus Misecko ir Oresto Proco, kurie nėra naujokai tokio lygio varžybose“, – kalbėjo rinktinės vadovas.

„Kas gali iššauti? Manau, Aivaras Dadura ir Andrius Draugelis. Pastarasis sunkiasvoris kovotojas yra labai savitas ir įdomus“, – teigė R.Vitkauskas. Tiesa, jis pripažino, kad jaunimui tokio rango varžybose lengva niekad nebūna.

„Kiokušin karatė varžybos artėja prie formato „išlikimas“. Per dieną, jei nori žygiuoti iki galo, turi pasiekti šešias pergales. Turi išmokti paskirstyti jėgas visoms kovoms. Tai gali padaryti tik patyrę kovotojai. Todėl atvejai, kai jauni sportininkai žaibiškai prasimuša į elitą, labai reti“, – sakė R.Vitkauskas.

Moterų rinktinėje nebebus dukart iš eilės žemyno čempione tapusios Ritos Pivoriūnaitės. Apie priežastis, kodėl ji nepateko į rinktinę, rašėme. Vis dėlto R.Vitkauskas tikina, kad moterų rinktinė nėra susilpnėjusi.

„Kaip tik manau, kad ji sustiprėjusi. Tai, kad R.Pivoriūnaitė į ją nepateko, tai tik patvirtina. Kitos merginos (Diana Mačiūtė ir Rūta Brasdžionytė) tikrai įdėjo daug darbo ir jos vertos tos vietos komandoje. Jos abi yra pakankamai stiprios, kad nukeliautų iki finalo“, – kalbėjo R.Vitkauskas.

2012 m. vyrų rinktinė (kumite rungtis)
Sportininkas Klubas Miestas Svorio kategorija
Vyrai
Andrius Miseckas Rifas Kaunas -70 kg
Aivaras Dadura Shin Vilnius -70 kg
Vytautas Cėpla Saulės ženklas Vilnius -80 kg
Orest Proc Rifas Kaunas -80 kg
Valdemaras Gudauskas Saulės ženklas Vilnius -90 kg
Edgard Sečinskij Saulės ženklas Vilnius -90 kg
Andrius Draugelis Kariai Kaunas +90 kg
Lukas Kubilius Shodan Klaipėda +90 kg
Moterys
Rūta Brazdžionytė Argus Panevėžys -55 kg
Diana Mačiūtė Okinava Klaipėda -55 kg
Inga Mikštaitė Kariai Kaunas -65 kg
Gabija Gudeliauskaitė Fortitudo Kaunas -65 kg
Margarita Čiuplytė Shin Vilnius +65 kg
Diana Balsytė Shin Vilnius +65 kg

„Prieš čempionatą turėjome dvi treniruočių stovyklas, kuriose atlikome varžybų imitacijas. Tai darėme dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia, turėjome pajusti, ką psichologiškai ir fiziškai reiškia kovų maratonas per vieną varžybų dieną. Antra, turėjome iš naujo suformuoti rinktinę, kai penki lyderiai iš jos pasitraukė. Į Belgiją važiuojame pasikeitę, tačiau vis tiek sieksime aukščiausių tikslų“, – kalbėjo treneris Paulius Klapatauskas.

Luko Balandžio nuotr./Donatas Imbras
Donatas Imbras

„Galiu pasidžiaugti nauja rinktine. Konkurencija Lietuvoje išties aštri, ir tai įrodė paskutinis šalies čempionatas, kuriame daugeliui kovų prireikdavo pratęsimų. Jei jauni sportininkai šiame Europos čempionate dar neparodys gerų rezultatų, jiems vis tiek tai bus milžiniškas žingsnis į priekį. Na, o iš senų rinktinės vilkų, kurie dar liko rinktinėje, žinoma, lauksime medalių, prie kurių jau esame įpratę“, – kalbėjo konferencijoje dalyvavęs D.Imbras.

Jis ir visi kiti keturi karjeras pristabdęs sportininkai taip pat vyks į Belgiją: stebės kovas, analizuos, talkins komandai kaip specialistai.

„Smalsu, kaip pasikeitė ne tik Lietuvos rinktinė, bet ir Europos elitas. Laikotarpis po pasaulio čempionato paprastai būna tas metas, kai iškyla naujos žvaigždės. Tai labai įdomu“, – sakė D.Imbras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas