Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusų olimpinis pyktis: „Tada į Paryžių atvyksime tankais“

Nors Rusija vykdo karinius nusikaltimus Ukrainoje, Tarptautinis olimpinis komitetas vis dar svarsto įleisti šios šalies ir jai padedančios Baltarusijos sportininkus į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes. Gali būti, kad šalių agresorių atletai būtų įleisti neutraliu statusu. Tai nepatinka kai kuriems Rusijos sporto atstovams.
Rusijos imtynių federacijos prezidentas Michailas Mamiašvilis
Rusijos imtynių federacijos prezidentas Michailas Mamiašvilis / „Scanpix“ nuotr.

Tarptautinis olimpinis komitetas nėra paskelbęs sprendimo dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo 2024 metų olimpinėse žaidynėse, bet šiemet platino rekomendacijas, pagal kurias karą pradėjusios Rusijos ir Baltarusijos atstovus pakvietė grįžti į tarptautines varžybas neutraliu statusu.

Dauguma sporto organizacijų nepakluso IOC ir yra palikę karinę agresiją vykdančių šalių sportininkus nuošalyje savo varžybų. Tačiau per dešimt sporto organizacijų, kuriose daug metų didelę įtaką turėjo Rusijos oligarchai ar valdininkai, pasielgė pagal IOC rekomendacijas.

Neutralaus sportininko statusas reiškia, kad rusai turi varžytis be savo himno ir vėliavos. Tokios sąlygos nepatinka kai kuriems Rusijos sporto politikos atstovams.

„Neturiu komentarų, tik tokį, kad tai pasiūlęs turi būti pasiųstas į vieną vietą, visi gerai žinome kokią, – „R-Sport“ pareiškė Rusijos imtynių federacijos prezidentas Michailas Mamiašvilis. – Jei jie nori išvysti mus 2024 metų olimpinėse žaidynėse kaip pabėgėlių komandą, tada mums reikia atvykti į Paryžių tankais.

Nėra kitų variantų.“

Suprasti akimirksniu

  • Ukrainos dalį okupavusi Rusijos kariuomenė pastaruoju metu ginasi nuo savo šalį išlaisvinti pasiryžusių ukrainiečių kontrpuolimo.

Rusijos olimpinio komiteto garbės prezidentas Aleksandras Žukovas irgi kalbėjo panašiai.

„Tai tiesiog nepriimtina“, – propagandinei naujienų agentūrai TASS sakė A.Žukovas.

Jis vadovavo Rusijos olimpiniam komitetui 2010–2018 metais, taip pat yra buvęs Rusijos Dūmos nariu.

„Jie nesugebės sugriauti Rusijos sporto, tai neįmanoma, – sakė A.Žukovas. – Tokie reikalavimai ir bandymai gali būti diktuojami dėl politinio spaudimo.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./(iš kairės) Nikolajus Patruševas, Sergejus Ivanovas, Sergejus Šoigu ir Aleksandras Žukovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./(iš kairės) Nikolajus Patruševas, Sergejus Ivanovas, Sergejus Šoigu ir Aleksandras Žukovas

Pagal IOC rekomendacijas, tarptautinėse varžybose po neutraliu statusu gali varžytis tik tie Rusijos ir Baltarusijos sportininkai, kurie nepalaiko karo ir nepriklauso karinėms struktūroms.

Tokijo olimpinėse žaidynėse Rusijos olimpinio komiteto komandai daugiau nei 40 proc. medalių laimėjo atletai, turintys sutartis su karinėmis organizacijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?