Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Už borto: Rita Pivoriūnaitė negaus teisės ginti Europos čempionės titulo?

Dukart iš eilės Europos kiokušin karatė čempione tapusiai Ritai Pivoriūnaitei teisė ginti titulą gali nebūti suteikta. 24-erių sportininkė nesėkmingai pasirodė Lietuvos čempionate, tad tikriausiai nepateks į nacionalinę rinktinę.
Rita Pivoriūnaitė
Rita Pivoriūnaitė / Gedimino Žilinsko nuotr.

Kovą vykusių šalies pirmenybių svorio kategorijos iki 55 kg pusfinalyje R.Pivoriūnaitė pralaimėjo klaipėdietei Dianai Mačiūtei ir užėmė trečią vietą. Čempione tapo Rūta Brazdžionytė.

Pagal Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) nuostatus, pirmos vietos laimėtojas įgyja teisę dalyvauti Europos čempionate, antrąjį sportininką pasirenka treneriai ir LKKF vadovai.

Paprastai be didesnių peripetijų į rinktinę įtraukiami du geriausiai Lietuvos čempionate pasirodę sportininkai, tačiau šįkart dilema ne iš lengvųjų – Europos čempionė R.Pivoriūnaitė ar šalies pirmenybėse Europos čempionę nugalėjusi D.Mačiūtė?

Nors gerokai jaunesnė, R.Pivoriūnaitė turi daugiau tarptautinių varžybų patirties. D.Mačiūtė medalių pasaulio ar Europos čempionatuose, neskaitant kata (technikos demonstravimas) varžybų, nėra iškovojusi. Žemyno pirmenybės Belgijoje vyks birželio 2 dieną.

Nespėjo atgauti formos

„Treneriai ims tas sportininkes, kurios šiuo metu yra stipriausios. Laukia kelios rinktinės stovyklos, kuriose ir matysime, kas yra geriausios formos. Tai aštrus klausimas, kuris kelia įtampą ir treneriams, ir sportininkėms. Daug lems trenerių pozicija“, – teigė LKKF vadovas Romas Vitkauskas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rita Pivoriūnaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Rita Pivoriūnaitė

Rinktinės treneris Paulius Klapatauskas R.Pivoriūnaitės nesėkmei Lietuvos čempionate randa objektyvų paaiškinimą: vilnietė nespėjo atsigauti po praėjusių metų pabaigoje vykusio pasaulio čempionato, kuriame D.Mačiūtė nedalyvavo.

„Lietuvos čempionatas vyko po pasaulio čempionato, kuriame dalyvavo geriausi Lietuvos sportininkai. Pasaulio čempionatas yra didelė emocinė iškrova, ir daugelis sportininkų nespėja atsigauti, ypač psichologiškai. Dalis rinktinės narių po pasaulio pirmenybių apskritai nutraukė karjerą. Tie keli mėnesiai yra per mažas laikas, kad sportininkai vėl stotų į normalias vėžes ir vėl atsirastų sveikos sportinės ambicijos toliau siekti rezultato“, – teigė P.Klapatauskas.

Interesų konfliktas?

Stasio Petkaus nuotr./Rita Pivoriūnaitė ir treneris Paulius Klapatauskas
Rita Pivoriūnaitė ir treneris Paulius Klapatauskas

Formaliai Lietuvos kiokušin karatė rinktinė vyriausiojo trenerio neturi, o trenerių štabą sudaro trys specialistai – P.Klapatauskas, Ričardas Poška ir Vladimiras Silvaško. Žibalo į ugnį lieja tai, kad P.Klapatauskas yra ne tik rinktinės, bet ir asmeninis R.Pivoriūnaitės treneris „Saulės ženklo“ klube Vilniuje.

P.Klapatauskas tikina, kad savo sportininkės į rinktinę žūtbūt nestums. „Nesilaikau kategoriškos pozicijos, kad į Europos čempionatą turi važiuoti Rita. Kategoriškai galima kalbėti tuomet, kai  sportininkas laimi kovą, tuomet nebūna jokių klausimų. Tačiau Rita pralaimėjo tą kovą, kurią reikėjo laimėti, štai ir viskas. Gyvenimas kaip svogūnas – daugiasluoksnis. Turiu peržengti asmenines ambicijas ir mąstyti kaip rinktinės treneris“, – teigė P.Klapatauskas.

Svarbiausia – pasaulio čempionatas

Mano pergalė prieš Ritą nebuvo atsitiktinumas – šiuo metu esu geresnės formos, sakė D.Mačiūtė

2013 metų pasaulio kiokušin karatė čempionatas vyks Lietuvoje. Pasak P.Klapatausko, šios varžybos kur kas svarbesnės nei žemyno pirmenybės ir joms reikia ruoštis jau dabar.

„Pačią stipriausią ir geriausiai pasiruošusią rinktinę norime turėti pasaulio čempionate. Norisi, kad aukščiausi rezultatai būtų būtent čia. Tačiau pasiruošti pasaulio čempionatui reikia laiko. Tai ne tik fizinis ar techninis pasiruošimas – sportininkai turi atrasti ir papildomos motyvacijos. Su Rita taip pat kalbame, kad pagrindinis mūsų tikslas ne Europos, o pasaulio čempionatas. Jau dabar apie jį galvojame daugiau nei apie Europos. Galime verkti, kad nepatekome į Europos čempionatą, arba galime judėti į priekį. Praleisti Europos pirmenybes galbūt būtų ir naudingiau“, – teigė P.Klapatauskas, priminęs, kad į Belgiją R.Pivoriūnaitė bet kokiu atveju vyks, nes dalyvaus kata varžybose.

BFL/Tomo Lukaio nuotr./Rita Pivoriūnaitė
Rita Pivoriūnaitė

Rita Pivoriūnaitė: galbūt poilsis išeitų į naudą

  • „Stengiuosi laikytis pozicijos – kaip bus, taip bus. Man Europos čempionatas yra tos varžybos, kurios motyvuoja, kuriose galėčiau tikrai gerai pasirodyti. Kita vertus, mano pagrindinis tikslas yra pasaulio čempionatas. Daug metų sąžiningai dalyvavau visose varžybose ir ta varžybų rutina, tiesą sakant, jau „iki kaklo“. Viskas šiek tiek atsibodę, be to, organizmui sunku prisiversti pasiruošti. Galbūt tas poilsis išeitų į naudą? Nusiteikusi nesijaudinti, jeigu nevažiuosiu. Jei važiuosiu, pasiruošiu ir stengsiuosi pasirodyti gerai.“
Stasio Petkaus nuotr./Diana Mačiūtė
Diana Mačiūtė

Diana Mačiūtė: nesuprasčiau kitokio sprendimo

  • „Į Europos čempionatą turi vykti tuo metu stipresnis sportininkas, o ne pagal titulus ar reitingus. Koks tikslas ruoštis Lietuvos čempionatui, jeigu kažkas į Europos čempionatą važiuos nepaisant rezultatų? Varžybos tam ir skirtos, kad būtų išaiškinta, kas stipresnis. Mano pergalė prieš Ritą nebuvo atsitiktinumas – šiuo metu esu geresnės formos. Sprendimas pasirinkti R.Pivoriūnaitę nustebintų, nes kam tada aš ruošiuosi? Kam sportuoju, kam stengiuosi būti geresnė, jei vežami kiti? Nesuprasčiau tokio sprendimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas