Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinia apie Lietuvos elitinio boksininko situaciją sukrėtė: „Šokas“

Vienas geriausių Lietuvos boksininkų Edgaras Skurdelis turi rimtų bėdų. Dėl teigiamo dopingo testo jis gali netekti galimybės kovoti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. „Man šokas“, – apie auklėtinio situaciją sakė boksininko treneris Vidas Bružas.
Edgaras Skurdelis
Edgaras Skurdelis / AIBA nuotr.

Treneriui sunku suprasti

Lietuvos bokso bendruomenė trečiadienį rengiasi šventei.

Šįvakar geriausių Lietuvos sportininkų metų apdovanojimų šventėje Vilniuje dvi boksininkės yra tarp nominančių po to, kai šiais metais laimėjo trofėjus svarbiose varžybose.

Gabrielė Stonkutė šiemet tapo pasaulio ir Europos čempione svorio kategorijoje iki 81 kg, o Ana Starovoitova iškovojo Europos čempionato bronzą svorio kategorijoje iki 60 kg.

Tačiau trečiadienį nuaidėjo ir kita žinia: Lietuvos antidopingo agentūra paskelbė, kad Edgaras Skurdelis yra laikinai diskvalifikuotas dėl uždrausto preparato klomifeno.

Šis retokai tarp aukšto lygio sportininkų naudojamas preparatas boksininko organizme rastas rugpjūčio 23 dieną per patikrinimą ne varžybų metu.

„Aš nesuprantu, kas atsitiko, – sakė boksininko treneris V.Bružas. – Tai yra baisu, netoleruojama, tik nemanau, kad jis vartojo ką nors sąmoningai.

Kipro Štreimikio nuotr./Edgaras Skurdelis
Kipro Štreimikio nuotr./Edgaras Skurdelis

Aišku, faktas yra faktas, už pasekmes visi turi atsakyti. Aš tik nesuprantu to priežasčių. Edgaras – geras, atsakingas sportininkas, net įtarimų neturėjau, kad taip galėtų atsitikti.

Jis beveik nenaudodavo net paprastų papildų. Vis sakydavo, kad jam to nereikia, kad jo organizmui to nereikia.“

Suprasti akimirksniu

  • Klomifenas yra trifeniletilenų grupės atrankinis estrogeno receptorių moduliatorius.
  • Dėl šio preparato vartojimo Lietuvos atletai bėdų turėjo retai, nors pora atvejų pasitaikė: 2016 metais dėl klomifeno buvo diskvalifikuotas rutulio stūmikas Rimantas Martišauskas, o šiemet patikrinus kultūrizmo atstovą Redą Pociūną jo organizme rasta net aštuonios draudžiamos medžiagos, tarp jų ir klomifenas.

Boksininkas rengiasi gintis

Pats E.Skurdelis trečiadienį neatsiliepė į skambučius ir žinutę.

Tačiau, regis, jis nusiteikęs gynybai.

Vytauto Dranginio nuotr./Edgaras Skurdelis Europos žaidynėse
Vytauto Dranginio nuotr./Edgaras Skurdelis Europos žaidynėse

„Sportininkas pats ginasi, pats renkasi savo atstovą ir turi savo argumentus“, – sakė Lietuvos bokso federacijos generalinis sekretoriaus Donatas Mačianskas.

Lietuvos antidopingo agentūra pranešė, kad E.Skurdelis nušalintas laikinai, o kol vyksta bylos nagrinėjimas, plačiau komentuoti negali.

Įprastai tokius atvejus nagrinėja speciali komisija, kuri ir turėtų pritaikyti diskvalifikacijos terminą.

Lietuvos bokso federacija jau žinojo apie E.Skurdelio problemą, bet už jį komentuoti nėra linkusi.

„Jis pats nesutinka (dėl pažeidimo) dėl tam tikrų priežasčių. Jų komentuoti negalime, nesame kompetentingi gilintis ir spręsti, – sakė D.Mačianskas. – Be abejo, mes niekada nepalaikome nešvaraus sporto ir laukiame tyrimo išvadų ir galutinių sprendimų.

Jei išvados bus nepalankios, bus labai gaila, nes tai perspektyvus sportininkas, mes dėjome daug vilčių prieš artėjančią kitų metų atranką į Paryžiaus olimpines žaidynes.“

Prieš dešimtmetį E.Skurdelis yra laimėjęs Europos jaunimo (iki 22 metų) pirmenybių bronzą ir nuo tada dominuoja vietiniame ringe.

Šių metų pavasarį 29 metų E.Skudelis devintą kartą tapo Algirdo Šociko turnyro nugalėtoju svorio kategorijoje iki 60 kg. Jam buvo įteiktas turnyro techniškiausio boksininko prizas.

AIBA nuotr./Edgaras Skurdelis
AIBA nuotr./Edgaras Skurdelis

Tarptautinėse vyrų bokso varžybose aukščiausias E.Skurdelio pasiekimas – 5-oji vieta pasaulio čempionate. Planetos pirmenybėse Belgrade tris pergales pasiekęs ir per žingsnį nuo pakylos likęs E.Skurdelis pernai buvo išrinktas geriausiu šalies metų boksininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas