Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų viliota D.Dzindzaletaitė-Kilty – apie norą kautis už Lietuvą ir motinystę

Sutikus Dovilę Dzindzaletaitę-Kilty sunku pasakyti, kad 25-erių lietuvaitė gimtinėje negyvena jau penkerius metus. Trišuolininkė nuo 2013 metų tobulėjo Ispanijoje, o pamilusi britų sprinterį Richardą Kilty įsikūrė Anglijoje. Tačiau šiaulietę vis dar išduoda šiam kraštui būdinga tarmė ir lietuviškas nuoširdumas. „Greičiau kalbam, nuoriu valgyt“, – linksmai sako Lietuvos garbę Europos čempionate ginanti lengvaatletė.
Dovilė Dzindzaletaitė ir Diana Zagainova
Dovilė Dzindzaletaitė ir Diana Zagainova / Alfredo Pliadžio nuotr.

2015 metais trišuolininkė laimėjo Europos jaunimo čempionatą ir įvykdė olimpinį normatyvą, bet perspektyvi lengvaatletė praleido Rio de Žaneiro olimpines žaidynes dėl motinystės. Deimantinės lygos etape Londone susitikimas su britų bėgiku R.Kilty tapo lemtingu. Sportininkų šeima augina sūnų Richardą jaunesnyjį ir praėjusią vasarą atšoko vestuves.

D.Dzindzaletaitė-Kilty ne kartą jau teigė, kad dėl vaikelio praleistas svarbus startas kartėlio nesukėlė, tačiau supermamytės lengvaatletė irgi nevaidina.

„Neslėpsiu. Buvo gera prieš Europos čempionatą atvykti į Lietuvą ir čia ramiai treniruotis. Pirmą dieną būna gerai, antrą – normaliai, o trečią jau noriu pamatyti sūnų, bet žinau, kad vyras ir seneliai puikiai juo pasirūpina. Galiu maksimaliai koncentruotis į save. Man to ir reikia. O ne sauskelnes keisti“, – nusijuokia lengvaatletė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė

Britai nesuviliojo

Keičiamos pilietybės ir lankstus lojalumas gimtinei lengvojoje atletikoje nėra toks retas dalykas. Tačiau britą pamilusi D.Dzindzaletaitė-Kilty apie galimybę kautis po kitos šalies vėliava net nesvarstė.

Praėjusią savaitę Palangoje vykusiame Lietuvos čempionate trišuolininkė atidarymo ceremonijoje iškėlė Lietuvos trispalvę. Jai tai priminė brangiausias akimirkas.

„Man teko matyti Lietuvos vėliavą kylant, kai tapau Europos jaunimo čempione. Tai dabar buvo malonus to prisiminimas. Be to, aš tikrai nežadu keisti pilietybės. Man Lietuva labai svarbi ir buvo malonu atlikti šį simbolinį gestą“, – net neklausta apie ištikimybę Lietuvai kalba Dovilė.

Tiesa, britus viliojo perspektyva garsaus šalies sprinterio žmoną priglausti po ta pačia vėliava: „Jie iškart pradėjo juokauti, kai tik pradėjome draugauti, kad turėčiau priimti Didžiosios Britanijos pilietybę. Bet aš labai aiškiai pasakiau, kad aš visada liksiu lietuve ir tikrai nesirengiu nieko keisti. Net neturėjau tokios minties.“

Vida Press nuotr./Richardas Kilty su sūnumi Richardu
Vida Press nuotr./Richardas Kilty su sūnumi Richardu

Po cezario pjūvio – štanginę

Būna taip, kad pajutę motinystės palaimą sportininkės į stadioną nebesugrįžta. Jauna mama tapusi D.Dzindzaletaitė-Kilty tokių minčių tikrai neturėjo.

„Aš vaikelio susilaukiau būdama 23-ejų. Prieš tai buvau laimėjusi Europos jaunimo čempionatą ir mano sportinė forma buvo labai gera. Man net nebuvo minčių, kad aš negrįšiu. Praėjus trims savaitėms po cezario pjūvio, aš jau buvau štanginėje. Aš labai užsispyrusi ir žinojau, kad sugrįšiu“, – apie aistrą savo darbui pasakojo sportininkė.

Apie sportą negalvoti Kilty šeimos namuose – sunku. Europos čempionate Berlyne nepasirodys lietuvaitės vyras R.Kilty, kuris patyrė traumą.

„Aš sveika, o jis susitraumavęs, tai jis dabar koncentruojasi į mane. Tačiau man būna sunku, kai matau jį namuose ir jis net negali paeiti. Tada labai gaila ir pradedu galvoti apie jį, o ne save. Gerai, kad galiu šiek tiek atitrūkti ir prieš čempionatą ruoštis Lietuvoje“, – atviravo šiaulietė.

Šiuo metu su keliais treneriais dirbanti trišuolininkė nemažai pagalbos sulaukia ir vyro. Ypač abejonių metu: „Labiausiai su psichologija man padeda vyras. Kadangi jis tituluotas sportininkas, tai aš kartais pasisakau, kad jaudinuosi ar kažką skauda, pažiūriu, kaip kitos šoka. Būna tokių nuklydimų. Tai jis man labai gerai primena, kad turiu koncentruotis tik į save. Varžybose esu tik aš ir takelis. Šalia juk niekas nebėga. Sunkiausia yra, kai pradedi galvoti apie kitus.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė

Sieks asmeninio rekordo

Prieš trejus metus Taline pasiektas D.Dzindzaletaitei-Kilty priklausantis Lietuvos rekordas yra 14,23 m. Lengvaatletė tikisi prie jo priartėti ar pagerinti Berlyne.

Praėjusiais metais praėjus vos metams po gimdymo trišuolininkė pasaulio čempionate Londone buvo penkiolikta ir tada po varžybų puolė į ašaras.

„Dabar man tai atrodo labai geras rezultatas, o tada man atrodė pasaulio pabaiga. Jaučiausi taip gerai pasirengusi ir tikėjausi daugiau. Europos čempionate galvosiu palaipsniui – pirma tik apie patekimą į finalą“, – apie tikslus Berlyne kalbėjo jauna mama.

Dovilė skaičiuoja, kad patekimui į finalą reiks šokti 14 metrų, tačiau kova finale gali būti labai nenuspėjama.

„Pasaulio lyderės yra iš Pietų Amerikos. Europoje visos šoka labai panašiai ir nestabiliai. Ryškios lyderės nėra Europoje, todėl čempionatas bus labai atviras. Pasaulyje yra Caterine Ibarguen ir Yulimar Rojas. Jeigu jos dalyvauja, žinai, kad jos tikrai laimės“, – apie situaciją trišuolio pasaulyje kalbėjo lietuvė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė

Dovilės Dzindzaletaitės-Kilty startas Europos čempionate – jau trečiadienį 12:05 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas