Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gimė nauja žvaigždė: 18-metė ukrainietė, išgąsdinusi Mariją Lasickienę

Marija Lasickienė, Airinė Palšytė ir kitos šuolininkės į aukštį turi labai rimtą varžovę. 18-metė ukrainietė Jaroslava Mahučich sužibo lengvais šuoliais ir sidabru pasaulio lengvosios atletikos čempionate Dohoje.
Jaroslava Mahučich įveikė 204 cm aukštį.
Jaroslava Mahučich įveikė 204 cm aukštį. / „Scanpix“ nuotr.

J.Mahučich nelaimėjo aukso, bet šuolių į aukštį sektoriuje rimtai išgąsdino nenugalimąją Mariją Lasickienę.

Nors rusė tapo pasaulio čempione, tokį pat aukštį, 204 cm, finale įveikė ir jaunoji ukrainietė.

Ji tai padarė trečiuoju bandymu, tad liko antra, tačiau lengvais skrydžiais į didelius aukščius Ukrainos atletė jau užkariavo lengvosios atletikos sirgalių širdis.

„Tiesą sakant, nesitikėjau to, – sakė J.Mahučich. – Nesitikėjau peršokti dviejų metrų.“

J.Mahučich tik prieš porą savaičių suėjo 18 metų.

Ji kilusi iš sportininkų šeimos – mama pati lankė lengvąją atletiką, tėtis kanojų irklavimą, o 8 metais vyresnė sesuo yra Europos karatė vicečempionė.

J.Mahučich irgi iš pradžių lankė karatė, bet energinga ir vietoje nenustygstanti mergaitė perėjo į lengvąją atletiką.

Jos mama Olga Mahučich Ukrainos portalui fakty.ua pasakojo, kad meniškos sielos dukra jaunystėje buvo sumaniusi mesti sportą, pavargusi nuo treniruočių ir rutinos, bet po pokalbių su psichologu persigalvojo.

Pirmą kartą šuolių į aukštį tarptautinėse varžybose ji pasirodė būdama trylikos metų, o per pastaruosius dvejus metus ženkliai paaugo ne tik meistriškumu, bet ir visu kūnu.

Būdama penkiolikos metų Kenijoje ji tapo pasaulio jaunimo (iki 18 metų) čempione, peršokusi 192 cm ir laimėjusi prieš bendraamžes.

„Scanpix“ nuotr./Jaroslava Mahučich įveikė 204 cm aukštį.
„Scanpix“ nuotr./Jaroslava Mahučich įveikė 204 cm aukštį.

Pernai ji laimėjo Europos jaunimo (iki 18 metų) auksą, peršokusi 194 cm aukščio kartelę, o po to triumfavo ir jaunimo olimpinėse žaidynėse Argentinoje, pasiekusi 195 cm aukštį.

Šių metų sausį J.Mahučich jau šoko 199 cm, o dabar Dohoje, per pirmą pasirodymą suaugusiųjų varžybose, pribloškė, kai praleido 200 cm aukštį, bet įveikė 202 ir 204 cm.

Antradienio vakarą J.Mahučich pagerino pasaulio jaunimo (iki 20 metų) šuolių į aukštį rekordą, o būdama 18 metų ir 10 dienų tapo jauniausia atlete, iškovojusia medalį techninėse pasaulio pirmenybių rungtyse (jauniausia čempione lieka etiopė Tirunesh Dibaba; 17 metų 333 dienos, 5000 m bėgimo rungtis 2003 metais Paryžiuje, jauniausia medalininke – Kenijos bėgikė Sally Barsosio; 15 metų 153 dienos, 10000 m bėgime 1993 m. Štutgarte).

„Kai žengiau į stadioną, supratau, kad varžybų lygis visiškai kitoks, – savo startą Dohos stadione prisiminė J.Mahučich. – Man labai patiko čia šokti.

VIDEO: IAAF Doha 2019: Yaroslava Mahuchikh, High Jump World Silver Medallist and World U20 Record Holder

Ačiū trenerei, kuri mane palaikė. Kai pirmuoju bandymu peršokau 202 cm, matyt, pakilo adrenalinas ir aš panorau šokti dar aukščiau – 204 cm.

Kodėl gi ne? Norėjau pabandyti. Pabandžiau – įvykdžiau. Tai pavyko iš trečio karto. Pati tuo netikiu. Tikėjausi, kad finale bus tokie aukšti rezultatai, bet galvojau, kad bus sunku. Dabar esu labai patenkinta. Turbūt įveikiau pati save. Iškart du asmeniniai rekordai.“

„Scanpix“ nuotr./Jaroslava Mahučich įveikė 204 cm aukštį.
„Scanpix“ nuotr./Jaroslava Mahučich įveikė 204 cm aukštį.

1987 metais Romoje Tamara Bykova, atstovavusi SSRS, įveikusi 204 cm aukštį, taip pat buvo antra, tuomet nusileidusi bulgarei Stefkai Kostadinovai.

Stefka Kostadinova tada pasiekė iki šiol galiojantį pasaulio rekordą – 209 cm.

Dabar jau atrodo, kad ir 32 metus gyvuojantis rekordas ima drebėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas