Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į Europos čempionatą iššuoliuojanti D.Zagainova: „Neabejoju, kad olimpinės žaidynės įvyks“

Devyni Lietuvos lengvaatlečiai pakėlė sparnus į Torunę, kur ketvirtadienį prasidės Europos lengvosios atletikos uždarų patalpų čempionatas. Viena rinktinės lyderių Diana Zagainova Lenkijoje sau kels aukščiausius tikslus.
Diana Zagainova
Diana Zagainova / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

23-ejų D.Zagainova į Europos uždarų patalpų čempionatą išvyko antrą kartą.

Pirmą blyną prieš dvejus metus ji kepė Glazge, kur lietuvei nepavyko įveikti atrankos barjero – nušuoliavusi 13,36 m ji liko 15-ta.

Šiemet D.Zagainova jau spėjo pademonstruoti geresnį rezultatą, kai prieš kelias savaites Klaipėdoje nušoko 13,68 m bei vienu centimetru pagerino Dovilei Kilty priklausiusį geriausią Lietuvos sezono rezultatą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Diana Zagainova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Diana Zagainova

Nors tokio rezultato prieš dvejus metus patekimui į finalą taip pat nebūtų užtekę (būtų pritrūkę 14 cm), lengvaatletė yra šokusi ir gerokai toliau – 2019-aisiais jos pasiektas geriausias asmeninis karjeros rezultatas (14,43 m) yra ir Lietuvos rekordas.

Tiesa, tokį rezultatą D.Zagainovą pasiekė stadione vykusiose varžybose, o po stogu jos rekordas yra 13,97 m. Jei tiek lietuvė būtų nušokusi Glazge, tai jai būtų atnešę aštuntąją vietą Europoje.

Prieš skrydį į Lenkiją trišuolininkė 15min patikino, kad į Torunę išvyksta geros sportinės formos ir sieks aukščiausių tikslų.

„Formą taikome svarbiausiam sezono čempionatui, šiuo atveju tai ir yra šis Europos čempionatas, – sakė D.Zagainova. – Nekalbėsiu apie skaičius, nes prognozėmis neužsiimu, bet tikslai aukščiausi. Jau normatyvas buvo 14,30 m, o 14,32 m yra olimpinis normatyvas, tai pasako, kad lygis yra aukštas ir dalyvaus tik 16 geriausių sportininkių. Tai irgi parodo lygį, nes techninėse rungtyse dalyvauja tik 16 žmonių, o bėgimuose įprastai dalyvauja 32–40 sportininkų. Tai rodo, kad tu jau esi mažiausiai 16-tuke, tad aišku, viltys aukščiausios.“

Torunėje D.Zagainovai trūks partnerės, su kuria dažniausiai varžosi tarpusavyje – kitos Lietuvos trišuolininkės Dovilės Kilty. Jai iki čempionato normatyvo įvykdymo pritrūko viso labo 2 centimetrų, o Lietuvos lengvosios atletikos federacijai pateikus D.Kilty paraišką į vardinį kvietimą, šis trišuolininkei neatiteko.

„Be abejo, gaila, – apie D.Kilty situaciją sakė D.Zagainova. – Nežinau, kiek pritrūko, kadangi nelabai domėjausi kokie reitingai, bet gaila, nes esame pajėgios dalyvauti kartu ir kovoti už Lietuvos rinktinę tarptautiniuose startuose.“

Prognozėmis neužsiimu, bet tikslai aukščiausi.

Europos čempionatas Lenkijoje vyks koronaviruso pandemijos akivaizdoje. Suprantama, jog tribūnose nebus žiūrovų, bet ir nepaisant to atletams prieš pasirodymus tenka prisitaikyti prie griežčiausių saugumo reikalavimų.

Dar iki kelionės į Lenkiją lengvaatlečiams buvo nurodyta pasidaryti po du COVID-19 testus, dar vienas testas jų laukia atvykus į Torunę, o vėliau lauks dar ir ketvirtas testas vos per maždaug savaitę.

Tačiau vienos pajėgiausių Lietuvos lengvaatlečių tokios procedūros neglumina. D.Zagainova tikina jau spėjusi priprasti prie pandemijos keliamų iššūkių.

„Šiuo metu nesikoncentruoju į tai, kažkaip negalvoju. Per paskutinius metus tai tapo įprasta darbo dalimi. Tie testavimai man užtrunka gal tik penkias minutes, tai nesukelia jokių sunkumų. Tarptautinėse varžybose dalyvavau ir praėjusią vasarą ir testavimai buvo visur, tad mums tai jokia naujiena“, – sakė trišuolininkė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Į Europos čempionatą iškeliauja Lietuvos lengvaatlečiai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Į Europos čempionatą iškeliauja Lietuvos lengvaatlečiai

Priešingai nei daugeliui kitų sportininkų, D.Zagainovai šiuo metu neskauda galvos dėl ateinančios vasaros planų.

Trišuolininkė dar 2019 metais įvykdė olimpinį normatyvą ir viena pirmųjų iš visų Lietuvos sportininkų iškovojo kelialapį į Tokijo žaidynes.

Nors žiniasklaidoje vis dar pasirodo abejonių, ar sykį nukeltas didžiausias pasaulio sporto renginys įvyks, D.Zagainovai dėl to abejonių nekyla.

„Neabejoju, kad jos įvyks. Neturiu jokių negatyvių minčių, kad gali neįvykti. Kiek žinau, IOC jau patvirtino, kad varžybos tikrai įvyks“, – tikino sportininkė.

Neabejoju, kad jos įvyks.

Ji dar neatliko procedūros, kurią per pastarąsias kelias savaites turėjo dešimtys būsimų ir galimų Tokijo žaidynių dalyvių.

D.Zagainova dar nepasinaudojo galimybe pasiskiepyti vakcina nuo COVID-19, tačiau ketina tą padaryti vos sugrįžusi iš Europos čempionato.

„Taip, skiepysiuosi grįžusi. Tokia buvo gydytojų rekomendacija, kad nesiskiepyčiau iki čempionato“, – atskleidė D.Zagainova.

Europos čempionate lietuvė startuos kovo 6 dieną, kai nuo 13.05 val. dalyvaus trišuolio kvalifikacinėse varžybose. Jei pateks į finalą, jame D.Zagainova varžysis sekmadienį nuo 18.20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas