Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš „perrėžtos gerklės“ gestą ir neleistiną vėliavą demonstravusio iraniečio atimtas aukso medalis

Iranietis Sadeghas Beit Sayahas šventė Paryžiaus paralimpinėse žaidynėse iškovotą aukso medalį, bet pasirinko neleistinus šventimo būdus ir medalio neteko. Organizatoriai dėl neleistino ir neetiško elgesio anuliavo jo rezultatus.
Sadeghas Beit Sayahas
Sadeghas Beit Sayahas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

37-erių sportininkas pelnė auksą vyrų F41 ieties metimo finale, pasiekdamas ir parolimpinį rekordą – įrankį nuskraidino 47,64 metro.

Tačiau likus kelioms akimirkoms iki medalių teikimo ceremonijos iraniečio laimėjimas buvo atšauktas, nes jis gavo dvi geltonas korteles už du atskirus incidentus varžybų metu.

Pirmasis iš jų įvyko varžybų metu, kai S. Beit Sayahas, antruoju metimu pagerinęs parolimpinį rekordą, parodė „gerklės perrėžimo“ gestą, taip pažeisdamas sportininkams privalomą etiško elgesio kodeksą.

Antros geltonos kortelės, o tuo pačiu ir diskvalifikacijos, sulaukė, kai švęsdamas aukso medalį išskleidė juodą vėliavą su raudonais užrašais.

Pasak organizatorių, demonstruodamas vėliavą sportininkas pažeidė taisyklę, kuri nurodo „susilaikyti nuo parolimpinių žaidynių ir parolimpinio judėjimo naudojimo bet kokiai politinei idėjai propaguoti, išskyrus neįgaliųjų sporto ir demokratijos, lygybės ir žmogaus teisių apsaugos skatinimą“.

Iranas pateikė apeliacinį skundą dėl diskvalifikacijos panaikinimo, tačiau skundas buvo atmestas.

Po diskvalifikacijos S. Beit Sayahas sakė, kad vėliava neturėjo jokios politinės reikšmės, o veikiau buvo religinė vėliava, skirta pirmojo šiitų imamo Ali ibn Abi Talibo žmonos Hazrat Ummul Banin garbei.

Sportininkas taip pat pažymėjo, kad panašią vėliavą jis išskleidė ir Tokijo parolimpinėse žaidynėse, kuriose laimėjo sidabro medalį, tačiau nebuvo diskvalifikuotas.

Tačiau gali būti, kad iranietis tąkart gavo tik vieną geltoną kortelę ir taip išvengė diskvalifikacijos.

Irano delegacijos vadovas Aliasgharas Hadizadehas gynė savo sportininką, teigdamas, kad gerklės perrėžimo gestą sportininkai paprastai atlieka pagerinę rekordą.

„Paprastai, kai sportininkai pagerina rekordą, jie perbraukia rankomis per kaklą kaip ženklą, kad pagerino rekordą, tačiau Paryžiuje šis gestas buvo interpretuotas kitaip“, – stebėjosi A. Hadizadehas.

Diskvalifikavus iranietį auksas atiteko Indijos paraatletui Navdeepui Singhui, o kinas Sun Pengxiangas ir irakietis Wildanas Nukhailawi iškovojo atitinkamai sidabrą ir bronzą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas