Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jubiliejiniame sportinio ėjimo festivalyje startuos Europos čempionato prizininkė

Penktadienį Alytuje jau 50-ą kartą vyks tarptautinis sportinio ėjimo festivalis „Alytus 2024“. Jame dalyvaus lengvaatlečiai iš devynių valstybių, startuos ir Ukrainos olimpinė rinktinė su Lyudmila Olyanovska priešakyje, kuri šių metų birželį Romoje (Italija) vykusiame Europos čempionate stebuklingai iškovojo bronzos medalį. Finišo tiesiojoje spurtavusi ukrainietė mažiau nei sekunde aplenkė ispanę Laurą Garcią-Caro.
Varžybų startas
Varžybų startas / LLAF nuotr.

2014 metais L.Olyanovska tapo Europos vicečempione, o 2015 metais laimėjo pasaulio čempionato bronzą. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse ėjikė užėmė solidžią 14-ą vietą. Į „World Athletics“ kalendorių įtraukto festivalio programoje – 67-oji Lietuvos sportinio ėjimo taurė ir Lietuvos veteranų sportinio ėjimo čempionatas.

Varžybose startuos ir „Deimantinės lygos“ etapo bei finalo nugalėtojas iš Latvijos Raivo Saulgriezis. Daugkartinis Latvijos čempionas praėjusią savaitę dalyvavo sportinio ėjimo varžybose Druskininkuose, kur užėmė antrą vietą. Druskininkuose dalyvavo ir Austėja Kavaliauskaitė, kuri iškovojo aukso medalį nacionaliniame čempionate. Lietuvos čempionė startuos ir Alytuje.

Iš viso Alytaus stadione startuos daugiau nei 150 sportininkų, kurie varžysis 1000 m, 3000 m, 5000 m bei 10000 m nuotoliuose. Be to, pirmą kartą festivalyje bus vykdoma mišrios estafetės 4x500 m (2 mergaitės + 2 berniukai) rungtis. Būtent Paryžiaus olimpinėse žaidynėse buvo pristatyta nauja sportinio ėjimo rungtis – mišri maratono estafetė (1 vyras + 1 moteris). Ši komandinė rungtis pakeitė individualią 50 km rungtį.

Festivalio praeitis

Pirmosios varžybos įvyko 1975 metais, jose dalyvavo 19 ėjikų iš Alytaus, Birštono bei Druskininkų. Vėliau festivalyje daugėjo dalyvių, jis tapo žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Per pusšimtį metų varžybose startavo sportinio ėjimo atstovai iš 61 valstybės. Daugiausia sportininkų (386) varžėsi 1988 metais, o norinčių buvo dar daugiau, tačiau jų nebuvo kur apgyvendinti. Alytiškiai vieni pirmųjų sujungė sportą su kultūra, bene pirmieji Rytų Europoje sportininkams įsteigė vertingus daiktinius ir piniginius prizus. Čia savo sportinį kelią pradėjo ne vienas žinomas mūsų šalyje ir užsienyje ėjikas, startavo būrys olimpinių, pasaulio ir Europos čempionų bei prizininkų, be to, pasaulio ir Europos rekordininkų.

Alytiškiai gali didžiuotis delegavę keturis savo ėjikus į olimpines žaidynes. Atėnų olimpinėje trasoje varžėsi Gintaras Andriuškevičius, Pekine broliai Donatas ir Darius Škarnuliai, Londono, Rio de Žaneiro, Tokijo olimpinėse žaidynėse matėme dar vieną miesto atstovę Brigitą Virbalytę-Dimšienę, kuri yra iškovojusi aukščiausias vietas Lietuvos ėjikų tarpe pasaulio čempionatuose (2015 m. Pekine – 7 vieta) bei Europos čempionatuose (2018 m. Berlyne – 4 vieta).

10000 m distancijos varžybų rekordas moterų grupėje nuo 2001 metų priklauso Jelenai Nikolajevai (43 min. 52 sek.), o vyrų grupėje rekordą dar 1979 metais užfiksavo Piotras Počenčukas (40 min. 36 sek.).

Festivalio pradžia – 9 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas