Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 19

Mykolo Aleknos sprendimas – mesti ar nemesti mokslų dėl didesnių pinigų?

Tik pernai studijas prestižiniame Berklio universitete Kalifornijoje pradėjęs Mykolas Alekna ir pats nesitikėjo, kad taip greitai šaus į disko metimo elitą. Žaibiškos pergalės atnešė ir dilemą – ką daryti toliau? Tęsti mokslus? Stabdyti, o gal visai nutraukti ir jau dabar rinktis profesionalo kelią?
Mykolas Alekna
Mykolas Alekna / Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr.

Skirtingai nei disko metimo sektoriuje šiemet dominuojantis slovėnas Kristjanas Čehas ar tautietis Andrius Gudžius, 19-metis M.Alekna negali priimti prizų bei piniginių premijų, iškovotų komercinėse varžybose.

Kelius į jaunojo lietuvio banko sąskaitą vis dar blokuoja NCAA taisyklės, nors šiuo klausimu JAV pastaraisiais metais ir vyksta didžiulis proveržis – studentai sportininkai išsikovoja vis daugiau teisių ir pinigų.

Suprasti akimirksniu: studentai gauna tik trupinius

  • JAV studentų sportas – milijardinė industrija, bet jo atlikėjams – studijuojantiems atletams – istoriškai atitenka tik trupiniai. Universitetai aiškina, kad savo atletams ir taip moka stipendijas, skiria nemokamą mokslą ir suteikia sceną pasirodyti.
  • Prieš kelerius metus atlikti skaičiavimai parodė, kad JAV universitetai iš studentų varžybų kasmet praturtėjau daugiau nei po 14 mlrd. JAV dolerių. Pasak tyrimo, žaisdamos universitete ryškiausios amerikietiškojo futbolo žvaigždės vidutiniškai praranda net po 2,4 mln. JAV dolerių per metus.
  • Galiausiai, ginčui nukeliavus net iki JAV federalinio teismo, situacija ėmė keistis. NCAA atletai, iki tol vadinti tiesiog mėgėjais, sulaukė pirmųjų kompensacinių čekių. Tiesa, juos vis dar moka ne visi universitetai, o ir sumos – neįspūdingos, tačiau studijuojančius atletus ginančios organizacijos nusiteikusios ir toliau aktyviai siekti lygybės.

Birželio pabaigoje debiutavęs „Deimantinėje lygoje“ M.Alekna diską nusviedė kol kas toliausiai gyvenime – 69,81 m. Mažiau nei sprindžiu jį aplenkė tik K.Čehas (70,02 m), o Andrius Gudžius buvo 4-as (67,37 m).

Etapo Stokholme organizatoriai K.Čehui išrašė solidų 10 tūkst. JAV dolerių čekį, A.Gudžiui atiteko 2000, bet M.Aleknai priklausę 6000 JAV dolerių liko „įšaldyti“.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Mykolas Alekna ir Kristjanas Čehas
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Mykolas Alekna ir Kristjanas Čehas

„Deimantinės lygos“ finale prizai būtų dar solidesni – 30 tūkst. JAV dolerių čempionui ir atitinkamai 12 bei 7 tūkst. kitiems prizininkams.

Tas pats ir kitose komercinėse varžybose. M.Alekna gali jose dalyvauti, bet negali priimti piniginių laimėjimų. Leidžiamos tik tos premijos, kurias moka valstybė ar aukščiausio rango – pasaulio ir Europos čempionatų, olimpinių žaidynių organizatoriai.

Suprasti akimirksniu: premijos už sidabrą

  • Praėjusį mėnesį laimėjęs sidabrą planetos pirmenybėse Judžine M.Alekna užsidirbo 17 572 eurų valstybinę premiją. Dar 8 786 eurai numatyti pasaulio vicečempiono treneriui Mantui Jusiui.
  • Beveik dvigubai didesnį čekį 19-mečiui išrašė Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) – 35 tūkst. JAV dolerių (34,7 tūkst. eurų).
  • Sudėjus – 52,7 tūkst. eurų. Šias premijas Berklio universiteto studentas gauti gali, nes jas moka valstybė ir IAAF.

Aštuonis mėnesius per metus trunkančios studijos JAV turi ir daugiau suvaržymų – jos riboja M.Aleknos galimybes skraidyti po pasaulį bei užsidirbti iš savo talento. Gauti grąžą už įdėtą triūsą jau dabar.

„Scanpix“/AP nuotr./Mykolas Alekna su pasaulio čempionato sidabro medaliu.
„Scanpix“/AP nuotr./Mykolas Alekna su pasaulio čempionato sidabro medaliu.

Tad ką daryti? Nutraukti studijas, kaip po dvejų metų Gonzagos universitete tą padarė Domantas Sabonis, metęs mokslus ir pasukęs į NBA, ar vis dėlto baigti ir įgyti prestižinį diplomą?

M.Alekna jau žino atsakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas