Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 08

Olimpinis čempionas po finalo liko priblokštas: „Tokio dar nesu matęs“

Romas Ubartas prieš 32 metus tapo Barselonos olimpinių žaidynių nugalėtoju. Bet tuometinio jo auksinio rezultato nebūtų užtekę patekti net į pirmąjį šių metų žaidynių aštuonetą. „Tokių varžybų nesu matęs ir pats tokiose nedalyvavau“, – stebėjosi vienas iškiliausių Lietuvos visų laikų sportininkų.

Mykolas Alekna trečiadienio vakarą „Stade de France“ stadione rodė nykštį, kai į jį nukrypo operatorių dėmesys po įspūdingo antrojo disko švystelėjimo.

69,97 m įrankį nusviedęs lietuvis ne tik užkopė į lentelės viršų, bet ir pakeitė Virgilijų Alekną olimpinio rekordininko soste – sūnus diską numetė 8 centimetrais toliau nei 2004 metais Atėnuose tą padarė tėvas.

Virgilijus Alekna
Virgilijus Alekna

Jis aplenkė ir prieš tai 69,13 m numetusį australą Matthew Denny – tai taip pat buvo įspūdingas rezultatas, geriausias olimpinėse žaidynėse per 20 metų.

Tačiau OR raidelės prie M.Aleknos pavardės išbuvo vos 20 minučių. Prieš finalą tarp favoritų nematytas jamaikietis Roje Stona švystelėjo dar toliau – lygiai 70 metrų – ir sensacingai užkopė į pirmąją vietą.

M.Alekna dar turėjo keturis bandymus, bet nė vienas iš jų nebuvo toks galingas, kad atneštų jam auksą. Vos 21-erių metų disko metikui teko apsiriboti sidabro medaliu – įspūdingu, bet kiek apmaudžiu pasiekimu, įvertinus tai, kiek mažai trūko iki aukso.

„Pirmiausia, norėčiau pasveikinti ir Lietuvą, ir patį Mykolą, ir būtinai Aleknų šeimą. Jų tradicijos tokios tęsiasi ir dar ilgai eis. Manau, dar ir Martynas prisidės. Įspūdis buvo galingas. Tokių varžybų nesu matęs ir pats tokiose nedalyvavau, kur trys metikai meta virš 69 metrų. Tai neįsivaizduojama, įspūdis buvo galingas“, – apsilankęs 15min laidoje PARYŽIUS'24 gėrėjosi 1988 m. Seulo olimpinis vicečempionas ir 1992 m. Barselonos čempionas.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Romas Ubartas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Romas Ubartas

Jam prieš 32 metus auksui Katalonijoje užteko 65,12 m. Vakar 49 centimetrais toliau metęs jamaikietis Ralfordas Mullingsas nepateko net į kovas iki finalo pabaigos pratęsusį pirmąjį aštuonetą.

Trys disko metikai viršijo 69 metrų ribą, o 68,41 m rezultatą, kuris 2008 m. Pekine ir 2012 m. Londone būtų garantavęs olimpinį auksą, užfiksavęs slovėnas Kristjanas Čehas liko nieko nepešęs – ketvirtoje vietoje.

Dar įspūdingiau tai, jog pirmojo ketverto sportininkams nėra nė 30-ties. M.Alekna – 21-erių, R.Stona ir K.Čehas – 25-erių, M.Denny – 28-erių.

„Ateinantis disko metimo dešimtmetis bus labai įdomus. Atėjo nauja karta. Iš kur ji iššoko? Ar tai lėmė informacijos kiekis, kurį jie gauna? Ar jie anksčiau bręsta, ar jie tokie talentingi, ar saulutė padėjo savo magnetinėmis audromis (juokiasi)? Bet jie auga, stiprėja ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Tokiame jauname amžiuje atlaikyti tokį krūvį ir tokią atsakomybę, kaip padaro Mykolas, yra super“, – žavėjosi R.Ubartas.

Pirmas nepriklausomos Lietuvos olimpinis čempionas pasidalino mintimis apie įspūdingą olimpinį finalą, netikėtai išdygusį ir auksą iš M.Aleknos nugvelbusį R.Stoną, lietuvių pasirodymus ir šviesią disko metimo rungties ateitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas