Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandemijos įkarštyje – Europos čempionatas: kas Torunėje lauks Lietuvos lengvaatlečių?

Šiandien Torunėje bus duotas startas Europos lengvosios atletikos uždarųjų patalpų čempionatui. Jame savo jėgas išmėgins ir devyni lietuviai, su šypsenomis patraukę į neįprastomis sąlygomis vyksiančias varžybas penkioliktajame pagal dydį Lenkijos mieste.
Į Europos čempionatą iškeliauja Lietuvos lengvaatlečiai
Į Europos čempionatą iškeliauja Lietuvos lengvaatlečiai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Agnė Šerkšnienė, Modesta Morauskaitė, Diana Zagainova, Simas Bertašius, Adrijus Glebauskas, Juozas Baikštys, Rapolas Saulius, Gediminas Truskauskas ir Jogailė Petrokaitė – šie devyni Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės nariai Torunėje sieks papildyti kuklią lietuvių medalių taupyklę uždarųjų patalpų žemyno čempionatuose.

Lietuvių startai
Rungtis Atranka Pusfinalis Finalas
A.Šerkšnienė, M.Morauskaitė 400 m Penktadienį 12.22 val. Penktadienį 20.33 val. Šeštadienį 21.25 val.
D.Zagainova Trišuolis Šeštadienį 13.05 val. - Sekmadienį 18.20 val.
S.Bertašius 1500 m Ketvirtadienį 21.20 val. - Penktadienį 22.35 val.
A.Glebauskas, J.Baikštys Šuolis į aukštį Ketvirtadienį 20 val. - Sekmadienį 12.25 val.
R.Saulius 60 m barjerinis Šeštadienį 14.05 val. Sekmadienį 14.05 val. Sekmadienį 18 val.
G.Truskauskas 60 m Šeštadienį 11.18 val. Šeštadienį 14.50 val. Šeštadienį 21.58 val.
J.Petrokaitė Šuolis į tolį Penktadienį 13.18 val. - Šeštadienį 20.40 val.

Per beveik tris dešimtmečius ant prizininkų pakylos lipo tik dvi lietuvės – Austra Skujytė ir Airinė Palšytė.

A.Skujytė iškovojo sidabrą penkiakovės rungtyje 2011 m. čempionate Turine (Italija), o A.Palšytė medaliais puošėsi per pastaruosius du turnyrus 2017 m. Belgrade (Serbija) ir 2019 m. Glazge (Škotija).

Vis dėlto šįkart į Torunę vykstančioje Lietuvos rinktinėje auksą ir bronzą laimėjusios šuolininkės nebus, nors Lietuvos rinktinė gali pasigirti gausiausiomis gretomis per daugiau nei dešimtmetį – daugiau lengvaatlečių, 10, į Europos uždarųjų patalpų čempionatą vyko tik 2009-aisiais.

Varžybos Lenkijoje bus svarbiausias lengvaatlečių startas nuo 2019 m. Katare vykusio pasaulio lengvosios atletikos čempionato, nes 2020-aisiais buvo nukeltos Tokijo olimpinės žaidynės ir atšauktas Paryžiuje turėjęs vykti Europos čempionatas.

Tiesa, nors ir vyks pagal numatytą tvarkaraštį, uždarųjų patalpų čempionatas pasižymės išskirtinėmis saugumo priemonėmis.

Visiems varžybų dalyviams – ne tik sportininkams, bet ir treneriams bei personalui – per vos daugiau nei savaitę iš viso teks pasidaryti keturis COVID-19 testus. Įvesti ir draudimai kontaktuoti su varžybų akreditacijų neturinčiais asmenimis, ribojamas bus ir sportininkų judėjimas ne varžybų metu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Į Europos čempionatą iššuoliuojanti D.Zagainova: „Neabejoju, kad olimpinės žaidynės įvyks“

Apie iššūkius, laukiančius Torunėje, daugiausiai vilčių keliančius sportininkus ir kitų, į Lenkiją neišvykusių lengvaatlečių pasiruošimą olimpinei vasarai 15min prieš pat skrydį į Lenkiją kalbėjosi su Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) generaline sekretore Nijole Medvedeva.

– Papasakokite, kaip atrodys čempionatas pandemijos akivaizdoje – nuo testavimų, iki kitos koronaviruso prevencijos.

– Visi sanitariniai protokolai yra numatyti iš anksto. Testavimai yra labai griežti. Buvo sudaryti grafikai – prieš atvykstant į čempionatą reikėjo prasitestuoti du kartus. Vieną kartą rezultatą reikėjo įvesti į pačios „European Athletics“ sistemą, antras kartas prieš skrydį, kad galėtume sėkmingai nuvykti. Šiandien atvykus (pokalbis buvo darytas antradienį – aut. past.) vėlai vakare vėl būsime testuojami visi, po to dar po penkių dienų dar kartą testuosimės.

Tų testavimų pakankamai daug, manau visi būsime pratestuoti ir saugūs. Pačiuose viešbučiuose irgi viskas yra užtikrinta ir manau, kad jokių problemų dėl saugumo neturėtų kilti.

Vytauto Dranginio nuotr./Nijolė Medvedeva
Vytauto Dranginio nuotr./Nijolė Medvedeva

– O kiek laisvės turės sportininkai – ar galės bent išlįsti iš viešbučio?

– Yra parašyta, kad jie negali turėti kontakto su čempionato akreditacijų neturinčiais asmenimis. Sportininkai negali su kažkuo kontaktuoti gatvėje, bet nemanau, kad jie negalės išeiti iš viešbučio (juokiasi). Galbūt ir bus galima kažkur išeiti iš viešbučio, bet kontaktuoti su žmonėmis, kurie nėra čempionato dalyviai ar akredituoti asmenys, jiems bus absoliučiai draudžiama.

– Kiek sportininkų pasiruošimą čempionatui apsunkino vyraujanti pandemija ir karantino sąlygos?

– Daugeliui sąlygos yra komplikuotos ir sudėtingos. Visiems sportininkams yra labai sunku, ne išimtis – ir lengvaatlečiai. Dėjome visas pastangas, kad jie galėtų įeiti į maniežus ir daryti tas treniruotes, kas buvo nelengva, labai priklausė nuo savivaldybių, nes kiekvienas miestas buvo įsivedęs savo taisykles. Buvo momentų, kai iš viso neleido, bet po to po truputėlį mes tas sąlygas išsikovojome.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Į Europos čempionatą iškeliauja Lietuvos lengvaatlečiai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Į Europos čempionatą iškeliauja Lietuvos lengvaatlečiai

Tad sportininkai ruošėsi, bet viskas buvo sujaukta. Ir varžybų kalendorius sujauktas, bet visi rengėsi ir pasirengė. Pasižiūrėsime, kaip jie visi atrodys. Juk ne tik mūsų šalies atletams buvo sunku, taip buvo daugumai. Kai kurios šalys galbūt geresnes sąlygas sudarė savo sportininkams, bet daugumoje šalių, kaip ir mes, turėjo sudėtingą laikotarpį.

– Lengvaatlečiai jau grįžo į atnaujintą Vilniaus maniežą, kiek tai pagelbėjo ruošiantis sezono startui?

– Kai Vilniuje dvejus metus nebuvo maniežo, tai sportininkai labai vargo. Dabar jis atsirado, nors aišku, dar nėra pilnai restauruotas ir priduotas, bet jau treniruotis aukšto meistriškumo sportininkams leidžiama. Tai vilniečiai tą galimybę turėjo ir labai džiaugėsi, kad tas maniežas pasidarė švarus, šiltas, šviesus. Tai ir nuotaika sportininkams didesnė, ir apskritai sportuoti bus geriau, ne tik jiems, bet ir vaikams. Labai džiaugiamės.

Dano Sodaičio nuotr./Renovuotame Vilniaus manieže įvyko pirmosios varžybos – rekordus gerinę lengvaatlečiai gyrė dangą
Dano Sodaičio nuotr./Renovuotame Vilniaus manieže įvyko pirmosios varžybos – rekordus gerinę lengvaatlečiai gyrė dangą

– Kalbant apie Europos čempionatą, su kuriais sportininkais siejate didžiausias viltis Torunėje?

– Tikrai nenoriu nė vieno sportininko nei sumenkinti, nei pasakyti, kad kažkuris geresnis ar blogesnis. Visi jie išsikovojo teisę važiuoti, kuo mes labai džiaugiamės. O pagal sezono rezultatus, manyčiau, kad komandos lyderė turėtų ar galėtų būti Agnė Šerkšnienė. Visi kiti turi geras galimybes – ir Diana [Zagainova], jeigu ji save realizuos, kam ji yra pasirengusi. Mes matėme, kad per varžybas ji dar savęs nerealizavo, tad tikimės, kad galbūt pavyks Torunėje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Į Europos čempionatą iškeliauja Lietuvos lengvaatlečiai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Į Europos čempionatą iškeliauja Lietuvos lengvaatlečiai

Yra ir sportininkai, kurie pirmą kartą vyksta į čempionatą, džiaugiamės už juos taip pat. Normatyvus įvykdyti yra labai sunku – pavyzdžiui, trišuolio normatyvai yra tokie pat, kaip olimpinių žaidynių, tai galite įsivaizduoti, kaip tai yra sunku. Dovilė Kilty šią žiemą turėjo tik keletą varžybų, nestartavo, neturėjo galimybių dalyvauti Lietuvos čempionate. Nors ji turi aštuntą rezultatą pagal reitingą, bet iki normatyvo jai pritrūko tik 2 centimetrų ir jos nepaėmė. Tad kaip bebūtų keista, labai stipriai sportininkei teko likti namie. Nėra taip paprasta apskritai patekti į čempionatą.

– Kalbant apie pirmą kartą dalyvaujančius, kiek džiaugsmo suteikė „European Athletics“ kvietimus gavusių Juozo Baikščio ir Jogailės Petrokaitės sėkmė?

– Mes teikėme keturių sportininkų paraiškas – be J.Baikščio ir J.Petrokaitės, dar D.Kilty ir Benediktą Mickų (800 m bėgimas), kurio tikimybė buvo pati mažiausia. Džiaugiamės už tuos, kurie gavo kvietimus. Tačiau vis tiek tikėjomės, kad kažką paims, nes pati Europos lengvosios atletikos asociacija ragino, kad jeigu turime pasirengusių sportininkų, juos siūlytume. Pagal galimybes, po to, kai buvo uždaryti visi terminai, jie atrinkinėjo likusius sportininkus pagal rezultatus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Į Europos čempionatą iškeliauja Lietuvos lengvaatlečiai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Į Europos čempionatą iškeliauja Lietuvos lengvaatlečiai

– Ar tiesa, kad nė vienas iš vykstančių sportininkų dar nesiskiepijo vakcina nuo COVID-19?

– Taip, nė vienas iš vykstančių kol kas nėra pasiskiepijęs. Olimpinės rinktinės kandidatai skiepysis kovo 9-ąją, kai grįšime iš Europos čempionato.

– Ar sportininkų tarpe išlieka nerimo dėl Tokijo olimpinių žaidynių, kad jos gali neįvykti?

– Tas nerimas yra jau antrus metus. Po tokio šoko, po praeitų metų, niekas negali būti šimtu procentų tikras, kad viskas tikrai įvyks. Bet mes viliamės, tikimės ir pagal tai, kas viešojoje erdvėje yra, manau, kad olimpinės žaidynės vis tik įvyks. Sportininkai ruošiasi, tik yra vienintelis dalykas, kad yra labai komplikuota atranka – viskas sujaukta, daug kas buvo sustabdyta, varžybų nėra. Labai sudėtinga, ypač ištvermės sporto atstovams. Jiems sudėtinga surasti tas varžybas, kuriose jie galėtų dalyvauti ir įvykdyti normatyvus.

– Pabaigai, apie sportininkus, kurie nevyksta į Lenkiją. Kaip olimpinei vasarai sekasi ruoštis kitiems lengvaatlečiams – Andriui Gudžiui, Airinei Palšytei, D.Kilty ir kitiems?

– Disko ir kitų ilgų metimų rungtys uždarųjų patalpų čempionatuose nevyksta, tad jie turi savo planus ir ruošiasi atskirai. Andrius vasario 28-ąją grįžo iš stovyklos ir kovo 8-ąją išvyks į kitą, tad jo pasiruošimas vyksta normaliai, viskas pagal planą, jokių trukdžių nėra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Gudžius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Gudžius

Dovilė Kilty ir Airinė Palšytė, kadangi nepavyko išvažiuoti čia, jau pradės ruoštis vasaros sezonui. Manau, kad viskas bus gerai su jomis.

Visi ruošiasi, bandome ieškoti išeičių, ieškoti, kur išsiųsti juos į stovyklas, nes labai sudėtinga šiuo metu su skrydžiais ir kitais dalykais. Turime didelių keblumų, bet ieškome galimybių, kaip galėtume išsisukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas