Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasiutęs Andrius Gudžius šturmuos finalą: „Arba bus labai toli, arba išnešite mane“

Patyręs vilkas, kaip save vadina 33-ejų Andrius Gudžius, pirmadienį į olimpinę sceną žengė jau trečią sykį gyvenime. „Galbūt paskutinį. Nebėra ko taupytis“, – nuotaikingame interviu po sėkmingos atrankos rėžė disko metikas.

2016 m. Rio de Žaneire jis buvo 12-as, 2021-aisiais Tokijuje – šeštas ir tuomet, sugrįžęs iš Japonijos, juokavo, kad pagal aritmetinę progresiją Paryžiuje turėtų būti pirmas.

Į pilnutėlį „Stade de France“ stadioną žengęs po sėkmingos Mykolo Aleknos atrankos, A.Gudžius diską geriausiu antruoju bandymu šveitė 64,07 m ir užėmė 10 vietą tarp 12-os į finalą patekusių atletų, kurie dėl medalių varžysis trečiadienio vakarą.

Suprasti akimirksniu

  • A.Gudžiaus šio sezono geriausias rezultatas siekia 66,57 m.
  • Toliausiai karjeroje jis metė 2018-aisiais Stokholme – 69,59 m.
  • Tituluotas disko metikas turi pasaulio čempionato auksą (2017 m.) ir bronzą (2022 m.), yra laimėjęs ir Europos pirmenybes (2018 m.), bet medalių olimpinėse žaidynėse kol kas iškovoti nėra pavykę.

– Kaip vertinate savo pasirodymą? Nebuvo karštoka stadione?

– Normaliai viskas. Kiek reikėjo mesti kvalifikacijoje, kad patekčiau į dvyliktuką, tiek numesta. Planas padarytas. Eisim ruoštis finalui.

– Atrankos varžybas laimėjęs Mykolas Alekna (67,47 m) kalbėjo apie sektorių, kaip jums jis?

– Man – puikiai. Geriausias, kokiame esu metęs tokio dydžio renginiuose nuo Londono (2017-ųjų, kai tapo pasaulio čempionu, – past.). Tikrai galime tikėtis įdomių rezultatų ir įdomaus finalo, nes sąlygos – puikios.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius

– Tai rezultatu ar esate patenkintas?

– Ne, toks rezultatas... Patenkintas, kad pakliuvau į finalą. Per apšilimą galėjau kiek protingiau. Atrodo, ir patirties yra... Ne, reikia draskytis, plėšytis, tai truputį persistengiau. Pasileidau per nugarą...

Pirmas metimas (60,83 m, – past.) ir parodė, kad protas kažkur call-roome (taip vadinama vieta, kur sportininkai laukia savo varžybų prieš patekimą į stadioną, – past.) pasiliko. Bet patirtis antru metimu atėjo ir sutvarkė reikalus (šypsosi).

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius

– Atrodė, kad šiandien tas diskas neskriejo visiems. Ir Kristjanui Čehui (64,80 m – 9 vieta atrankoje), ir Danieliui Stahliui (65,16 m – 8 vieta).

– Čia olimpinės žaidynės. Ne „Deimantinė lyga“. Ne savo vardą nešam, o savo šalies, lūkesčius. Tikrai tas spaudimas yra. Tačiau šiandien reikėjo tik pakliūti į dvyliktuką. Pamatysime, ką tie patys vyrai darys ir ką aš padarysiu finale. Bus vakaras, būsim kitaip nusiteikę.

Dabar žinote, kaip kas atsikėlė, kaip išsimiegojo. Lovos čia, patys girdėjote, kokiomis sąlygomis miegame. Kaip spartiečiai. Mums, vyrams po 150 kg, jaučiasi tos tokios lovos (juokiasi).

Vyrų disko metimo finalo dalyviai
Vyrų disko metimo finalo dalyviai

– Gal papildomus čiužinius atsivežėt?

– Nesivežėm nieko. Miegam ant to, kas yra. Viskas – normaliai. Visiems sąlygos vienodos (nors dalis sportininkų, tarp jų – ir lietuvių, paliko olimpinį kaimelį ir išsikraustė į viešbučius, – past.).

Matosi, kad visi pikti. Visi pasiruošę. Tiesiog – rytas. Metikams tas rytas visada būna toks sunkesnis. Dėl to finalinės varžybos dažniausiai rengiamos vakare. Tai, kas čia buvo šiandien, visiškai nekoreliuoja su tuo, kas bus poryt.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius

– Kokios prognozės dėl rezultatų? Kaip manote, kiek reikės mesti, norint laimėti medalį?

– Kas Lietuvoje dabar yra geresnis burtininkas? Nežinau, gal turit kontaktus? Pasukit paklausti (juokais kreipiasi į žurnalistus, – past.). Neįmanoma pasakyti. Jūs man pasakykit, kas geriausias žurnalistas Lietuvoje ir kas blogiausias. Tada ir aš pasakysiu, kas kiek numes (juokiasi). Mes toli. Maksimaliai, kiek galės. Taip ir aš. Eisiu, mesiu. Kiek nuskris, tiek. Toli, tikiuosi.

– Užsiminėt apie nugarą – į olimpiadą išvykote su skausmais, ar sąlygos Paryžiuje, kalbat ir apie lovas, situaciją blogina?

– Tos lovos tai šimtas metų, tikrai nieko nepablogino, gal net pagerino. Tik priprasti reikia. Neįprasta, miegam kaip ant lentų. Bet man gal net ir geriau. Tik tiek, kad truputį toks... Pirmą naktį tobulai miegojau. Gal dėl to, kad po kelionės, pavargęs. Dabar, jau pailsėjus, kiek sudėtingiau. Tačiau viskas aišku, žinau, ką reikia daryti. Tokijuje buvo tos pačios lovos, tik gal kiek patogesnės. Viskas gerai, nėra kuo skųstis. Varom, darysiu maksimaliai, plėšysiuos. Bus, kaip bus. Kažkas bus įdomaus.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius

– O jei rimčiau, kiek tikrojo A.Gudžiaus atvyko į šias žaidynes, kalbant apie sveikatą ir pasiruošimą?

– 110 procentų. Arba bus labai toli, arba išnešite mane. Nežinau, kaip bus, bet aš atiduosiu viską. Teoriškai tai gali būti paskutinė olimpiada man, tad stengsiuosi išsidraskyti, išsirėkauti. Kas iš to pavyks? Nežinau, gal numesiu 65 m... O gal 68 m? Nežinau, bet tikrai atiduosiu save visą ir jokių pasitaupymų, kaip šiandien atrankoje. 64 m kvalifikacijoje – viskas gerai, ramu, bet poryt finale mesiu, kiek išeis.

– Atrankoje startavo trys lietuviai. Tu ir Mykolas su Martynu (Aleknos). Į finalą, kuriame bus trys jamaikiečiai, nepavyko patekti tik Martynui.

– Gaila vaikino, bet... Jam tik 23 metai. Aš į pirmą olimpiadą išvažiavau 25-erių. Jis – jaunesnis už mane. Girdėjote tribūnas? Įsivaizduokite, kas darosi, kai tau 23-eji ir esi metamas į tokį... Su visais lūkesčiais, su tokia kompanija – beveik visi stipriausi buvo A grupėje.

Ojei, ojei, kokį spaudimą jam reikėjo atlaikyti. Yra reikalų... Taip, numetė 58 metrus (58,66 m, – past.), bet matėt, kiek metė Alexas Rose'as? Jis šiemet yra metęs 71 m su puse, o čia, kiek metė? 62,88 m. Kiti vyrai, kurie po 69 metrus šiemet primėtė, kiek metė čia – po 59, po 60 m?

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Martynas Alekna
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Martynas Alekna

Martynas tikrai yra žvėris. Reikia jam tik ranką spausti už tai, kad buvo trys lietuvių pavardės disko metimo kvalifikacijoje ir tai buvo istorinis momentas. Olimpinėse žaidynėse – vėl trys lietuviai disko metikai. Ok, nepasitaikė finalas, bet nereikia norėti visko iš karto. Aš baigsiu ir Martynas vietoje manęs mėtys ir medalius veš į Lietuvą.

– Savo pirmąsias žaidynes gerai pamenate?

– Oi, puikiai – mėčiau sulūžusia koja (šypsosi). Su gipsu, su langete mėčiau varžybose. Nepamiršiu niekada. Antrose olimpinėse (Tokijuje, – past.) mėčiau su nuplyšusia krūtine. Trečiose, čia, Paryžiuje – su (nugaros) išvaržomis. Nieko, varau į priekį, kaip turi būti!

– Gal ketvirtosiose būsite sveikas?

– Tai ketvirtosiose reikia žiūrėti, kad į paralimpines neišvažiuočiau (garsiai juokiasi). Ne, viskas gerai. Visi mes sportininkai tokie. Vieni turi vienų problemų, kiti – kitų. Visi, kurie čia atvažiavo, visi yra kieti.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Andrius Gudžius

Tik tiek, kaip matėme ir šiandien, kas sveikesnis, kas labiau pataikė su pasiruošimu, tas ir meta. O finale, aš jau matau, kad jaunimas augantis... Tie patys vokiečiai, dėl kurių galvojau, kad bus truputį kitaip... Parodė, kad tikrai ruošėsi. Austras irgi matome, kad – alkanas, paragavęs medalio (šiemet tapęs Europos vicečempionu, – past.), dabar jau sako: „Duokit dar“.

Na, ir didžiausios sėkmės Mykolui! Jam linkiu aukso, o sau – kad parodyčiau, jog aš čia dar esu (šypteli). Ačiū!

„Scanpix“/AP nuotr./Mykolas Alekna debiutavo olimpinėse žaidynėse.
„Scanpix“/AP nuotr./Mykolas Alekna debiutavo olimpinėse žaidynėse.

Vyrų disko metimo finalas vyks trečiadienį 21:25 val. Lietuvos laiku.

Visą Lietuvos sportininkų tvarkaraštį Paryžiuje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas