Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pokyčiai po žinutės apie A.Lukašenką – lengvajai atletikai vadovaus vartojęs dopingą

​​​​​​​Ivanas Tichonas išrinktas Baltarusijos lengvosios atletikos federacijos prezidentu, nepaisant to, kad anksčiau buvo baustas dėl dopingo testo rezultatų ir sulaukęs įtarimų dėl olimpinio medalio laimėjimo.
Ivanas Tichonas
Ivanas Tichonas / „Scanpix“ nuotr.

44 metų atletas pakeis kitą kūjio metiką Vadimą Deviatovskį, kuris anksčiau irgi turėjo problemų dėl dopingo.

I.Tichonas buvo išrinktas per skubų susirinkimą „Dinamo“ stadione Minske, kad pakeistų V.Deviatovskį, apie kurį paskelbta, jog jis pasitraukia dėl sveikatos bėdų.

Tačiau mažai kas abejoja, kad tikroji priežastis yra kita.

V.Deviatovskis pasitraukė, kai „Facebook“ paskyroje pasisakė apie neteisėtai šaliai vadovaujantį Aliaksandrą Lukašenką, kuris be kitų pareigų yra ir Baltarusijos olimpinio komiteto prezidentas.

Žinutėje V.Deviatovskis parašė: „Lukašenka nėra mano prezidentas!!!!!“, o taip pat pažymėjo, kad ankstesnė jo parama režimui buvo „kliedesys“ ir „savęs išdavystė“.

V.Deviatovskis ir I.Tichonas abu yra patakę į antidopingo specialistų akiratį, kai 2008 metais per olimpines žaidynes jų organizmuose rastas per didelis testosterono kiekis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Deviatovskis ir I.Tichonas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Deviatovskis ir I.Tichonas.

Jiems grėsė pavojus netekti Pekine laimėtų olimpinių medalių – atitinkamai sidabro ir bronzos, bet užginčiję Sporto arbitražo teisme jie sulaukė palankaus sprendimo. Sporto arbitražo teismas nustatė, kad testai nebuvo atlikti teisingai, nors ir pabrėžė, kad nuosprendis nenuima nuo atletų įtarimų.

V.Deviatovskis prieš tai dar buvo atlikęs dvejų metų dopingo diskvalifikaciją 2000-2002 metais dėl anabolinių steroidų.

Naujasis Baltarusijos lengvosios atletikos prezidentas I.Tichonas buvo laimėjęs olimpinį sidabrą 2004 metais, bet 2012 metais jo neteko ir sulaukė dvejų metų diskvalifikacijos, kai Atėnuose paimtas dopingo mėginys buvo pertirtas. Dėl to I.Tichonas neteko 2005 ir 2006 metais laimėtų pasaulio ir Europos pirmenybių aukso medalių.

Tiesa, jis išsaugojo 2007 metų pasaulio čempionato auksą ir galėjo varžyti 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, kur laimėjo sidabro apdovanojimą.

„Scanpix“ nuotr./Ivanas Tichonas
„Scanpix“ nuotr./Ivanas Tichonas

Nepaisant naujų pareigų, 44 metų baltarusis dar ketina varžytis ir kitų metų Tokijo žaidynėse.

„Vyriausybė išleido daug pinigų, kad išlaikytų mane treniruotėse, – „Pressball“ sakė I.Tichonas. – Turiu įvykdyti savo įsipareigojimus iki pabaigos.“

Paklaustas apie V.Deviatovskio netikėtą pasitraukimą, I.Tichonas tvirtino, esą jis nieko nežino.

„Jei Vadimas Deviatovskis parašė atsistatydinimo laišką dėl sveikatos priežasčių, reiškia jis tam turi priežasčių. – sakė naujasis Baltarusijos lengvosios atletikos vadovas. – Žinau jį gerai, mes visada palaikėme vienas kitą, – esu įsitikinęs, kad be priežasties jis nebūtų to padaręs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas