Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės ašigalyje startuoja 2013 metų „Šiaurinio ašigalio“ maratonas

Antradienį Norvegijoje startuoja vienos ekstremaliausių pasaulio bėgimo varžybų – maratonas į šiaurės ašigalį (North Pole Marathon).
Šiaurės ašigalio maratonas.
Šiaurės ašigalio maratonas. / mensfitness.com nuotr.
Temos: 1 Maratonas

Tai ne tik milžiniškos ištvermės, bet ir daug finansinių išteklių reikalaujančios varžybos, mat registracijos mokestis siekia 11,9 tūkst. eurų. Tai vienintelis pasaulio maratonas, vykstantis iš esmės ant vandens, nes po šiaurės ašigalį dengiančiu ledu nėra žemės, be to, varžybos yra įtrauktos į Gineso rekordų knyga kaip šiauriausiai vykstantis maratonas.

Šiemet vyks jau vienuoliktasis maratonas, o jame dalyvaus net 48 bėgikai, kuriems reikės įveikti standartinę 42 kilometrų 195 metrų distanciją.

Už dalyvio mokestį sportininkai gauna ne tik bilietą į varžybas, bet ir lėktuvo bilietą iš Svalbardo (Norvegija) į Šiaurės ašigalį, apgyvendinimą, visus reikalingus skrydžius sraigtasparniu, medicininę priežiūrą, fotografijų ir vaizdo įrašų iš varžybų bei galimybę atsistoti ant šiauriausio taško mūsų planetoje.

Vyrų varžybų rekordas priklauso Airijos bėgikui Thomasui Maguire'ui, kuris 2007-aisiais atstumą nubėgo per 3 valandas 36 minutes ir 10 sekundžių. Moterų rekordas priklauso danei Cathrine Due, kuri 2008 m. varžybų distanciją nubėgo per 5 valandas 37 minutes ir 14 sekundžių.

Vis dėlto sunku prognozuoti, ar rekordas bus pagerintas, nes kiekvienais metais varžybų sąlygos keičiasi. Gali pūsti smarkus vėjas, svyruoti oro temperatūra ir panašiai.

Įdomu, kad 2004 ir 2010 metais šiose varžybose dalyvavo ir du akli atletai – Markas Pollockas ir Jamie Cuthbertsonas. Jiems bėgti padėjo speciali palyda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas