Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Staiga išdygęs gali staiga ir pranykti – R.Stoną vilioja kitas sportas: „Turiu gerai pagalvoti“

Tarsi Pilypas iš kanapių istoriniame disko metimo finale Paryžiuje išdygęs 25-erių jamaikietis Roje Stona gali lygiai taip pat ir pranykti. Auksą iš Mykolo Aleknos nugvelbęs naujasis olimpinis čempionas po istorinės pergalės atviravo svarstantis apie karjerą kitoje sporto šakoje.

25-erių R.Stona toli gražu nebuvo regimas tarp favoritų laimėti auksą Paryžiuje. Jo niekas neminėjo net tarp pretendentų į medalį.

Auksas buvo kabinamas planetos rekordininkui Mykolui Aleknai, o jam konkurenciją turėjo sudaryti itin stabilus šiemet australas Matthew Denny, Europos čempionas slovėnas Kristjanas Čehas arba olimpinio čempiono karūną gynęs švedas Danielis Stahlis.

Tačiau nosis visiems nušluostė mažai kam žinomas jamaikietis.

Dvimetrinis disko metikas iki tol neturėjo jokių medalių ryškiausiose suaugusiųjų varžybose, o jo karjeros rekordas siekė 69,05 metro.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roje Stona
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roje Stona

Finale jis startavo su 61,66 m. Pamatęs, kad numetė tiek, Mykolas Alekna būtų tyčia išlipęs iš sektoriaus, kad toks rezultatas neatsidurtų prie jo pavardės.

Kiti metimai kilo aukštyn – 65,20 m ir 66,16 m – bet nieko negąsdino.

Kol neprasidėjo finalinis etapas, kuriame aštuoni geriausi disko metikai gauna po papildomus tris mėginimus.

Tik septintas tuo metu buvęs R.Stona žengė į sektorių ir amžiams įsirašė savo pavardę į olimpinių žaidynių istoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roje Stona
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roje Stona

Jis ne tik pagerino olimpinį rekordą, kurį ką tik buvo pasiekęs Mykolas Alekna (69,97 m), kai pranoko du dešimtmečius savo legendiniam tėčiui priklausiusį rezultatą (69,89 m).

Bet ir tapo pirmuoju jamaikiečiu istorijoje, iškovojusiu medalį olimpinėse disko metimo varžybose. Ir iš karto aukso.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roje Stona
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roje Stona

„Kosmosas. Jis buvo žemiau už mane prieš tą metimą“, – audringai, kaip visada, komentavo Andrius Gudžius, galiausiai finišavęs aštuntas.

Olimpiniu čempionu stebuklingai tapo R.Stona, atlikęs gyvenimo metimą. Karjeros rekordą jis pranoko beveik metru, nes anksčiau toliausiai diską buvo šveitęs 69,05 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Roje Stona ir Mykolas Alekna
AFP/„Scanpix“ nuotr./Roje Stona ir Mykolas Alekna

„Neturėjau, ko prarasti, nes jau dalyvavau finale. Žengiau septintas, kai paleidau tą metimą“, – čempioniškoje spaudos konferencijoje atviravo naujasis olimpinis čempionas.

Įdomu, kad į tiesiogiai visam pasauliui transliuojamą spaudos konferenciją jis pavėlavo, nes kažkur pametė savo avalynę.

Prie jau kalbėjusių sidabrinio M.Aleknos ir bronzinio australo Matthew Denny jamaikietis prisijungė tik įpusėjus privalomai procedūrai.

„Sveikinimai. Roje pasirodė puikiai, – jamaikiečiui dar negirdint jį gyrė M.Alekna, atlikęs daugiau tolimų metimų, bet garbingai nukėlęs kepurę prieš naująjį disko metimo čempioną. – Jis tikrai yra talentingas metikas ir nusipelnė šįvakar laimėti. Visi matome, kad vis daugiau ir daugiau jamaikiečių varžosi metimų rungtyse. Šįvakar jų buvo net trys.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mykolo Aleknos šūvis finale
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mykolo Aleknos šūvis finale

Be R.Stonos tarp 12-os finalininkų prasibrovė Ralfordas Mullingsas (65,61 m) ir Travesas Smikle (64,97 m). Tiesa, nė vienas iš jų į lemiamą aštuntuką nepateko. Užėmė atitinkamai 9 ir 10 vietas.

„Jamaikiečiai tikrai moka mesti. Prisiminkime ir Fedricką Dacresą (2011-ųjų pasaulio jaunimo čempioną, – past.). Tikrai įspūdinga, ką čia šįvakar iškrėtė R.Stona. Nors, tiesą sakant, man tai nebuvo didžiulis siurprizas. Kažkaip giliai viduje žinojau, kad iššaus dar kažkas, ne tik mes varžysimės su Mykolu“, – svarstė šalia sėdėjęs M.Denny.

Mykolas Alekna ir Matthew Denny
Mykolas Alekna ir Matthew Denny

Jis ir pats tikėjosi pasipuošti tauresniu medaliu.

„Žinojau, kad Mykolas mes toli. Buvo juokų tarp mūsų pirmuose metimuose. Pirmavo tai jis, tai aš. Buvo tikrai smagu ir linksma. Numečiau 69 metrus, bet Mykolas atsakė geresniu metimu ir praėjo su šypsena, tarsi sakydamas: „Na, dabar tavo ėjimas“, – tęsė M.Denny.

– Mykolas turėjo nuostabius metus. Jis pagerino pasaulio rekordą. Varžėmės tarpusavyje, bet atėjo Roje ir iškrėtė beprotybę. Nuostabus finalas ir tiesiog ypatinga, kad buvau konkurencingiausio visų laikų olimpinio disko metimo finalo dalimi. Nuostabūs laikai mūsų sporto šakai. Prieš kelerius metus būtum tikėjęs, kad gali laimėti su 68 m. Dabar su tokiu rezultatu būtum ketvirtas. Prisipažinsiu, buvo akimirka, kai sėdėjau ir galvojau, kad su savo 69,31 m galiu likti be medalio.“

Vyrų disko metimo finalo rezultatai
Vyrų disko metimo finalo rezultatai

O vieną didžiausių staigmenų disko metimo sektoriuje šio sporto istorijoje sukūręs jamaikietis R.Stona nebetramdė emocijų.

„Mano svajonė išsipildė. Geriausia diena gyvenime“, – rėžė čempionas.

Jis žinojo, kam turi dėkoti pirmiausia dėl tokio istorinio laimėjimo. Sensaciją sukūrusį jamaikietį treniruoja JAV rutulio stūmimo legenda 31-erių Ryanas Crouseris, jau triskart olimpinis čempionas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ryanas Crouseris
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ryanas Crouseris

Retai kada pamatysi, kad auksą olimpiadoje laimėtų ir treneris, ir jo auklėtinis. Olimpiniai čempionai tvirtai apsikabino.

„Jis man sakė nusiraminti, per daug negalvoti, – apie trenerio patarimus finalo metu kalbėjo R.Stona. – Teigė, kad mesčiau paprastai, neperspausčiau, nesusikaustyčiau.“

Jamaikietis taip ir padarė. Nors taip toli mesti pavyko tik sykį, to užteko šauti į pirmą vietą ir nugvelbti aukso medalį.

„Scanpix“ nuotr./Roje Stona
„Scanpix“ nuotr./Roje Stona

R.Stona tapo olimpiniu čempionu, tačiau prisipažino nežinantis, ar tęs karjerą būtent mėtydamas diską. Kaip staiga išdygo, taip gali staiga ir pradingti, nes jamaikietį vilioja amerikietiškojo futbolo milijonai.

Dviejų NFL klubų peržiūrose – „Green Bay Packers“ ir „New Orleans Saints“ – jau dalyvavęs R.Stona į amerikietišką futbolą galėjo pasukti ir iki Paryžiaus olimpinių žaidynių, bet tuomet nusprendė pabandyti.

„Yra komandų, kurios domisi mano talentu. Sportavau su „Packers“ ir „Saints“. Viskas buvo labai nauja ir žinojau, kad artėja olimpinės žaidynės, į kurias jau buvau patekęs. Nuspendžiau jose ir dalyvauti. Tačiau dabar turėsiu viską gerai apgalvoti ir priimti daug sprendimų. Pamatysime, kas nutiks ateityje“, – atsakymo nežinojo R.Stona.

Šalia sėdėjęs M.Alekna, išgirdęs tokias mintis, kilstelėjo antakius.

Kalbos apie galimas lietuvio viliones į amerikietiškąjį futbolą sukosi ir prieš jam išvykstant studijuoti į JAV 2021-aisiais.

Tokio sudėjimo ir atletiškumo sportininkai – itin geidžiami amerikietiškojo futbolo skautų. JAV šioje sporto šakoje sukasi milžiniški pinigai, tačiau dar prieš kelionę per Atlantą tėtis Virgilijus Alekną perspėjo sūnų ir apie tykančius pavojus.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Virgilijus Alekna, Mykolas Alekna
Roberto Riabovo / BNS nuotr./Virgilijus Alekna, Mykolas Alekna

„Kalbėjau apie tai su Mykolu. Pasakojau, kad futbolininkai vidutiniškai rungtyniauja du sezonus, o karjeros vidurkis – aštuoneri metai. Vadinasi, du sezonus žaidžia, o kitus šešis gydosi traumas. Sakiau Mykolui: ar tai būtų tau įdomu? – interviu 15min prieš trejus metus pasakojo V.Alekna. – Bet nemanau. Disko metimas jam daug ką reiškia, jis nori tobulėti kaip disko metikas. Laimėjęs šią vasarą, jis jau supranta, kad kelio atgal nebėra – Mykolas jau yra disko metikas visam laikui.“

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Mykolas Alekna
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Mykolas Alekna

Kitas pavyzdys – Tautvydas Kieras, disko metikas, kuris svajojo apie dalyvavimą Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, bet išvykęs į JAV po studijų sudarė sutartį su „Kansas City Chiefs“ klubu. Iki išvykos į JAV universitetą niekada amerikietiško futbolo nežaidęs atletas prieš 8-erius metus tapo pirmuoju ir iki šiol vieninteliu sutartį su NFL komanda sudariusiu lietuviu, kurio karjera buvo trumpa dėl traumų.

Disko metikai olimpiniais Paryžiaus žaidynių medaliai bus apdovanoti šįvakar 20:14 val. tame pačiame „Stade de France“ stadione.

Visą lietuvių startų Paryžiaus žaidynėse tvarkaraštį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?