Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su šypsena finišavusi Modesta Justė Morauskaitė: „Tiesiog pasaka“

Traumų šiemet stabdomai Lietuvos rekordininkei Modestai Justei Morauskaitei Paryžiaus olimpinių žaidynių starte pavyko užfiksuoti geriausią sezono rezultatą, bet ir jis liko toli nuo to, kaip 28-erių sprinterė yra skuodusi karjeroje.

Iš Vilniaus kilusi, bet Ispanijoje dabar sportuojanti žaidynių debiutantė pirmadienio popietę sausakimšame „Stade de France“ stadione leidosi į moterų 400 metrų bėgimo atrankos lenktynes.

Šalies rekordininkė finišavo greičiausiai šiemet – per 52,00 sek. (ankstesnis sezono rekordas 52,43 sek.).

Suprasti akimirksniu

  • M.J.Morauskaitei priklauso Lietuvos 400 m bėgimo rekordas, kurį ji užfiksavo 2022-aisiais Huelvoje (Ispanija) – 50,49 sek.
  • Jaunesnis bėgikės brolis Motiejus yra geriausias šalies snieglentininkas. Su snieglente jaunystėje sėkmingai varžėsi ir pati M.J.Morauskaitė – 2011 m. tapo Lietuvos čempione, tris sykius dalyvavo Europos jaunių snieglenčių pirmenybėse.

Tačiau pačius svarbiausius jos metus – olimpinius – sujaukė traumoms.

Pirmajame atrankos bėgime lietuvė finišavo paskutinė aštunta. Tiesa, turės dar vieną šansą rytoj vyksiančioje paguodoje. Šiandien į pusfinalį tiesiogiai įlėkė tik po tris greičiausias sprinteres iš kiekvieno atrankos bėgimo.

– Prieš išvykdama į Paryžių sakei, kad žinai, kokios tavo galimybės yra šiuo metu. Kaip jauteisi šiandien?

– Nuo šiandien oficialiai esu olimpietė. Viskas (suploja rankomis)! Nevadinau savęs olimpiete tol, kol nekirtau finišo linijos. Šiandien padariau tai su geriausiu sezono rezultatu – 52,00 sek. Šiemet taip greitai dar nebėgau. Galbūt akiai būtų maloniau bent 51,99 sek., bet pasiekiau šio sezono piką būtent olimpiadoje.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Modesta Justė Morauskaitė
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Modesta Justė Morauskaitė

Galbūt nesu tokia greitai, kaip pernai (bėgo pasaulio čempionato pusfinalyje, – past.), ar užpernai (gerino Lietuvos rekordą, – past.), bet atsižvelgiant į visą šio sezono situaciją – be proto džiaugiuosi, kad išspaudžiau maksimumą iš šių metų. Padariau geriausia, ką galėjau būtent čia, olimpiadoje. Šį sezoną geriau būti tiesiog negalėjo.

– Bet dar laukia vienas bėgimas rytoj.

– Taip! Galėsiu dar kartą pasirodyti olimpiniame stadione su nežmonišku kiekiu publikos. Man dar gyvenime nėra tekę bėgti, kuomet stadionas ūžia, ošia. Neįmanoma suvokti, koks kiekis žmonių, atvykusių pažiūrėti netgi rytinės sesijos (75 tūkst. talpinantis „Stade de France“ stadionas buvo pilnutėlis, – past.). Nei Europos, nei pasaulio čempionatuose rytais nebūna net trečdalio tiek žmonių, kiek buvo čia. Dėl to – tiesiog pasaka.

– Perbėgant visą sezoną, kiek apmaudu, kad traumos užpuolė olimpiniais metais? Kad šiandien negalite bėgti tiek, kiek esate bėgusi?

– Iš pradžių buvo tikrai apmaudu, bet tada – supratau, kad vienintelis dalykas, kurį galiu padaryti – tai stengtis išsisukti iš šios situacijos, kiek įmanoma geriau ir daryti tai, kas priklauso nuo manęs. Daryti tai, kas mano rankose ir išspausti tiesiog tai, ką galiu šį sezoną.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Modesta Justė Morauskaitė
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Modesta Justė Morauskaitė

– O šio sezono Modesta gali bėgti greičiau? Pavyzdžiui, rytoj?

– Bus matyti (gilia atsidūsta). Šis sezonas yra toks pilnas netikėtumų, kad man pačiai kažką prognozuoti – net jeigu ir žinau savo kūną, savo savijautą – tačiau diena dienai nėra lygi. Šiandien nubėgau lygiai 52,00, o rytoj, ar bus geriau, ar blogiau – rytoj ir pamatytsime.

Suprasti akimirksniu

  • Atrankoje M.J.Morauskaitė parodė 37 rezultatą tarp 47 startavusių bėgikių.
  • Rytoj, paguodoje, ji dalyvaus antrajame bėgime. Į pusfinalį pateks tik kiekvieno iš keturių bėgimų nugalėtojos ir dar dvi geriausius laikus parodžiusios sprinterės.

– Debiutavote olimpinėse žaidynėse, ar naktis buvo rami? Pavyko išsimiegoti?

– Vienas treneris man yra pasakęs – užmik su šypsena ir atsikelk su šypsena. Taip ir padariau (juokiasi).

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Modesta Justė Morauskaitė
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Modesta Justė Morauskaitė

Moterų 400 metrų paguodos bėgimai rytoj prasidės nuo 12:20 val. Lietuvos laiku.

Visą Lietuvos sportininkų tvarkaraštį Paryžiuje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas