Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinės vicečempionės Austros Skujytės patarimas: „Sportuojant per karščius svarbiausia neužmiršti kepurės ir vandens“

Atėnų olimpinių žaidynių vicečempionė, lengvaatlečių trenerė Austra Skujytė pataria nepamiršti – sportuoti per karščius reikia atsargiai.
Austra Skujytė
Austra Skujytė / Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr.

„Truputį judu. Nesu dar visiškai nuleidus rankų, bet dabar daugiau akcentuoju treniravimą, o ne sportavimą. Turiu minčių grįžti į sportą, bet norėjau padaryti ilgesnę pertrauką.

Kada grįšiu – kol kas dar negaliu pasakyti. Specialiai tam nesiruošiau, bet nėra taip, kad būčiau visiškai ne formoje,“ – kalbėjo Atėnų olimpinių žaidynių vicečempionė lengvaatletė daugiakovininkė Austra Skujytė.

Pradėjusi trenerės karjerą A.Skujytė turi ką papasakoti savo treniruojamoms sportininkėms, o ir šiaip sportuoti mėgstantiems žmonėms ir apie vasarą primenančius gegužės karščius.

„Rezultatui siekti šiluma yra gerai – raumuo šiltas, elastingas, viskas tvarkoje,“ – kalbėjo A.Skujytė. Tačiau ir siekiant rezultato, ir sportuojant savo malonumui, reikia žinoti, kad karštis gali ir pavojingas.

„Reikia kūną vėsinti. Ir laiku. Nes kai pajunti to poreikį, dažniausia jau būna per vėlai.  Jeigu yra tik vienas bėgimas ir po jo eini į vėsią patalpą – viskas tvarkoje.

O kai reikia laukti kepant stadione, pavyzdžiui, šuolio į aukštį varžybose daugiau nei valandą, neatvėsinus kūno galima gauti saulės smūgį“, – įspėjo lengvosios atletikos trenerė.

A.Skujytė vėsindavo kūną ledu. „Kai toks karštis būdavo per mūsų varžybas, kaip apsisaugojimo priemonė būdavo maišelis su ledukais. Juos reikia galvos apačioje prie kaklo priglausti, įsidėti į pažastis,“ – pasakojo lengvaatletė.

Aišku, kai kurių šalių aukšto lygio sportininkai per tarptautines varžybas turėjo kitokių atsivėsinimo priemonių.

„Vokiečiai turėdavo tokias vėsinančias liemenes. Kol mes žaisdavome su ledukais, vokietės apsivilkdavo liemenes ir atvėsindavo visą kūną,“ – pasakojo A.Skujytė.

Sportuojantiems savo malonumui olimpinė vicečempionė pataria nepamiršti trijų svarbiausių dalykų: kepurės nuo saulės, gerti daug skysčių ir nepamiršti mineralų. „Mineralų visokių reikia, todėl mineralinis vanduo būtų visai neblogai“, – kalbėjo A.Skujytė.

Tam, kad saulėje nenusviltų reikėtų naudoti tepalus nuo įdegio. Tiesa, anot daugiakovininkės, ne kiekvienas žmogus į įdegį kreipia dėmesį.„Tai yra labai individualu. Yra žmonių, kurie nekreipia dėmesio į tą karštį.

Jie sau nudega, nusvyla, nusilupa ir toliau sau gyvena. Čia kiekvieno pasirinkimas. Aš asmeniškai tai dažnai tepliojuosi, kad neprikepčiau,“ – kalbėjo A.Skujytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas