Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talentingos atletės norui – stop: valdininkų barjeras dėl Lietuvos pilietybės

Pilietybės reikalų komisija rekomenduoja nesuteikti paauglei atletei Alianai Funmilayo Odebiyi Lietuvos pilietybės išimties tvarka, – pranešė BNS naujienų agentūra. 15min primena istoriją apie Lietuvoje užaugusią ir lietuviškai kalbančią talentingą bėgikę, kuriai mūsų šalies valdininkai iškėlė aukštą barjerą – šį nugriauti gali tik šalies prezidentas.
Aliana Odebiyi
Aliana Adebiyi / Asmeninio albumo nuotr.

15min jau rašė apie Klaipėdoje užaugusią talentingą bėgikę.

„Aš čia užaugau, tad jaučiuosi labiau lietuvė, – per pokalbį su 15min sakė lietuviškai puikiai kalbanti A.Odebiyi. – Gerai jaučiuosi Lietuvoje.“

2007 metų sausį A.Odebiyi gimė Slovakijoje ir turi šios šalies pilietybę.

Jos mama yra šeima besirūpinanti slovakė, o tėtis – iš Nigerijos kilęs profesorius. Būtent dėl pastarojo karjeros maršruto šeima persikėlė į Klaipėdą, kur nuo 2007 metų rugpjūčio Femi Odebiyi dėsto verslo administravimą Klaipėdos LCC Tarptautinio universiteto studentams.

Tad praleidusi kelis pirmuosius gyvenimo mėnesius Slovakijoje, ir Aliana atsidūrė Klaipėdoje, kur gimė ir du jos jaunesni broliai (vyresnysis brolis gimė Dubajuje, kur prieš tai dirbo Femi Odebiyi).

16-metė bėgikė šiuo metu turi Slovakijos pilietybę, tačiau nori atstovauti mūsų šaliai įvairiose varžybose, tad pateikė dokumentus Lietuvos pilietybei.

Asmeninio albumo nuotr./Aliana Odebiyi
Asmeninio albumo nuotr./Aliana Odebiyi

Tačiau Pilietybės komisija priėmė jai nepalankų sprendimą priėmė birželio 1-ąją vykusio posėdžio metu.

Kaip BNS ketvirtadienį informavo šalies vadovo Gitano Nausėdos atstovas Ridas Jasiulionis, prezidentas savo sprendimą žada priimti artimiausiu metu.

„Šalies vadovas sprendimą priims artimiausiu metu, tačiau šiuo metu jis dar nėra gavęs visų reikalingų dokumentų iš Lietuvos pilietybės reikalų komisijos“, – teigė patarėjas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

Sportininkė siekė Lietuvos pilietybę gauti išimties tvarka. Įstatymai taip pat numato galimybę įgyti Lietuvos pilietybę atsisakius kitos šalies pilietybės ir įgyvendinus kitas sąlygas, susijusias su kalbos mokėjimu, Konstitucijos išmanymu ir gyvenimu Lietuvoje.

15min rašė, kad nors šeimoje bendrauja angliškai, A.Odebiyi jau vaikų darželyje išmoko lietuviškai ir dabar šneka be jokio pastebimo akcento.

„Nuo mažens čia gyvenu, įpratau prie kultūros, man nekyla jokių bėdų susikalbėti. Man tikrai čia nesunku, gal sunkiau lietuviams įprasti prie mano vardo ir pavardės – ne visi ištaria lengvai, – sakė A.Odebiyi. – Be to, žmonės dažnai nustemba, kad kalbu lietuviškai.“

A.Odebiyi lengvai pritapo lengvojoje atletikoje, kur rado save sprinto bėgimuose – 200 ir 400 m rungtyse.

A.Odebiyi yra tapusi Lietuvos jaunimo čempione 200 m distancijoje ir Baltijos šalių jaunimo komandinių varžybų nugalėtoja toje pačioje rungtyje.

Klaipėdietė yra kopusi ir ant prizininkų pakylos kitose tarptautinėse jaunimo varžybose.

„Kol kas ji nepraleidžia treniruočių, yra atsakinga, nori siekti rezultatų ir laikytis užsibrėžto tikslo. Jai ne visada yra lengva, nes patiria daugiau dėmesio, vis dėlto Lietuvoje yra išskirtinė.

Bet draugiška, su ja visi mielai bendrauja, per visas treniruotes kalbamės lietuviškai. Aliana – atvira ir miela asmenybė, – apie auklėtinę 15min pasakojo jos treneris Mindaugas Krakys. – O toliau – reikia darbo.

Rezultatai atsiranda sulig metais ir įdirbiu. Tokio amžiaus atlečių perspektyvas nuspėti dar sunku, reikia laiko. Aliana dar jauna, jos kelias dar tik prasideda, o lūkesčių naštos užkrauti nesinori.“

Asmeninio albumo nuotr./Aliana Adebiyi ir jos treneris Mindaugas Krakys.
Asmeninio albumo nuotr./Aliana Adebiyi ir jos treneris Mindaugas Krakys.

A.Odebiyi yra ir Lietuvos lengvosios atletikos federacijos radare.

Federacijos generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva 15min teigė, kad jau pernai norėjo įregistruoti klaipėdietę bėgikę olimpiniam jaunimo festivaliui.

Buvusiai aukšto lygio šuolininkei į tolį irgi įstrigo aukštos ir lieknos bėgikės atletiniai duomenys.

„Bandėme įforminti, bet paaiškėjo, kad dar neturi Lietuvos pilietybės. O tai reiškia, kad gali atstovauti Lietuvai kitose varžybose, bet olimpiniuose festivaliuose ar olimpinėse žaidynėse – negali“, – sakė N.Medvedeva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas