Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trišuolio sektoriuje kartėlį keitė viltis ir šypsena: „Sūnus turėtų didžiuotis“

Paryžiaus olimpinėse žaidynėse garsiajame „Stade de France“ prasidėjo sporto karalienės lengvosios atletikos varžybos.

Pradžia kol kas nesėkminga ar net skausminga.

Lietuvos rekordininkės Airinės Palšytės šuolių į aukštį atranka ryte baigėsi ant neštuvų, vakare įveikti kvalifikacijos nepavyko ir trišuolininkėms Dovilei Kilty bei Dianai Zagainovai.

„Nemeluosiu, jaudulys tikrai buvo didelis. Esu dalyvavusi daugelyje varžybų, bet tai – pirmos mano olimpinės žaidynės. Manau, jaudulys ir pakišo koją. Pilnas stadionas, nuostabi atmosfera ir palaikymas, bet emocijos ėmė viršų... Net ir dabar kalbu dabar visa drebėdama.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Dovilė Kilty
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Dovilė Kilty

Nuostabus jausmas būti olimpiete. Pagaliau. Gaila tik dėl rezultato, kuriuo nesu patenkinta“, – atviravo 31-erių šiaulietė D.Kilty, kuri yra ištekėjusi už britų sprinterio Richardo Kilty, Tokijuje tapusio olimpiniu vicečempionu komandinėje estafetėje, bet galiausiai praradusiu sidabro medalį dėl teigiamo komandos draugo dopingo testo.

„Manau, daugelis žino, kaip sunku man buvo patekti į olimpines žaidynes. Stovėjau takelyje ir sakiau sau: „Tu nebandei žengti“. Turi pataikyti, atlikti šuolį ir būti olimpiete. Aišku, norėjau šokti 14 metrų. Pirmas šuolis buvo toli iki lentelės. Jeigu būtų arčiau, būčiau patekusi į finalą. Yra kaip yra“, – tęsė D.Kilty, kurios vyras taip varžysis Paryžiuje.

„Čia buvo mūsų bendra svajonė – kartu dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Manau, ir sūnui pasididžiavimas abu tėvus matyti žaidynėse“, – šyptelėjo D.Kilty, tvirtai neabejojusi, kad turės dar vieną olimpinį šansą.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Dovilė Kilty
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Dovilė Kilty

„Aš visada tikėjau, jog būsiu olimpiete. Manau, tai įkvėpimas ne tik man, bet ir kitiems, kurie nepateko į olimpines žaidynes. Kad nepasiduotų, eitų iki galo. Jeigu kažko nori ir sieki, tai tikrai išsipildys. Palinkėsiu sau finalo Los Andžele“, – apie 2028-ųjų žaidynes prakalbo D.Kilty.

Suprasti akimirksniu

  • Kvalifikacijos normatyvas siekė 14,35 m. Bilietą į finalą garantavo ne trumpesnis šuolis arba rezultatas tarp 12 geriausių atrankoje.
  • D.Kilty šuoliai: 13,63 – 13,51 – 13,64 (karjeros rekordas – 14,28, sezono – 14,12).
  • D.Zagainovos šuoliai: X – X – 12,86 (karjeros rekordas – 14,43, sezono – 13,81).

Olimpinių žaidynių įtampa slėgė ir Lietuvos rekordininkę D.Zagainovą, kuri dalyvavo antrosiose savo žaidynėse, bet 2021-aisiais Tokijuje neužfiksavo nė vieno sėkmingo šuolio.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Diana Zagainova
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Diana Zagainova

Košmariška serija tęsėsi ir Paryžiuje. Pirmi du šuoliai baigėsi „X“ ženklu švieslentėje – žengta lentele. Antrasis buvo ypač apmaudus – milimetrinį pažeidimą užfiksavo naujoji elektroninė sistema (pagal senąją, tai būtų tobulas bandymas).

D.Zagainova galiausiai nusprendė nerizikuoti ir trečiajam šuoliui pasilikti didžiulę atsargą, kad oficialiai įrašytų savo pavardę į olimpinius metraščius.

„Visai kitas jausmas, nei buvo anksčiau. Aišku, klausimas, kada blogiau jaučiausi kaip sportininkė – tada ar dabar, – svarstė 27-erių vilnietė D.Zagainova. – Antrą šuolį peržengiau gal milimetru... Išsigandau, kad neperžengčiau ir trečio. Papūtė vėjas. Laukiau, gal pasikeis kryptis, bet teko šokti prieš vėją. Mačiau, vaizdo įrašą – aš beveik sustojau šokdamas. Amen. Šūdina savijauta.“

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Diana Zagainova
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Diana Zagainova

„Nežinau, kiek ten nušokau tuo antruoju bandymu. Užmečiau akį, bet labai neanalizavau, ėjau ruoštis paskutiniam savo bandymui. Trenerė sakė, kad šuolis buvo geras, – tęsė D.Zagainova. – Identiška, kaip ir Tokijuje (dėl tų neužskaitytų bandymų). Nesakyčiau, kad taip yra būtent dėl olimpinių žaidynių. Manau, labiau sutapimas. Prieš keturias savaites Lietuvos čempionate įtampa buvo daug didesnė, nes kovojau dėl patekimo į olimpiadą ir padariau visus šuolius sėkmingai.“

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Diana Zagainova
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Diana Zagainova

„Čia yra techninė rungtis ir tikslus įsibėgėjimas lemia labai daug. Problemų turėjo ir kubietė, kuri turėtų kovoti dėl aukso. Mačiau, kad jai kažkas nesiklijuoja. Kartais ir savijauta būna tokia... Suprantate, tai yra viena diena per ketverius metus. Ir būtent šiandien tu turi būti ir jaustis aukštumoje. Bet ne visada juk taip jautiesi“, – atsiduso D.Zagainova.

Su daugiau nei pusantro metro nei jos asmeninis rezultatas prastesniu šuoliu D.Zagainova liko paskutinė iš 30-ies atrankoje startavusių atlečių.

Dovilei Kilty atiteko 25-a vieta. Į finalą žengė tik 12 pačių geriausių, o norint tęsti kovą dėl medalių reikėjo šokti ne mažiau nei 14,05 m.

Visą Lietuvos sportininkų tvarkaraštį Paryžiuje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas