Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vardan Jos: ėjikas Marius Žiūkas

Geriausi Lietuvos sportininkai išliejo tonas prakaito, kad kuo geriau pasirengtų Tokijo olimpinėms žaidynėms. Per jas trys milijonai širdžių plaks stipriau dėl savo atletų, o jie padarys viską, kad didžiausiose sporto varžybose garbingai atstovautų savo mažytei šaliai. Specialiu projektu prieš žaidynes Tokijuje 15min pristato mūsų olimpiečius ir jų ryšį su Lietuva.
Ėjikas Marius Žiūkas
Ėjikas Marius Žiūkas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

35-rių ėjikas jau puikiai žino, ko tikėtis olimpinėse žaidynėse, mat tai bus jau ketvirtasis jo išbandymas didžiausioje pasaulio sporto šventėje.

20 km ėjimo rungtyje dalyvaujantis prieniškis sportą derina su Seimo kanceliarijos finansų skyriaus vadovo pareigomis, o pernai net pusmetį jis ėjo Seimo kanclerio pareigas.

Pekine 2008-siais M.Žiūkas užėmė 35-ąją vietą, 2012-siais Londone finišavo 40-tas, o Rio de Žaneire 2016-siais buvo 26-tas.

Tokijo olimpinį normatyvą sportininkas įvykdė šių metų kovą, kai užfiksavo antrą karjeros rezultatą, 20 km distanciją nužingsniavęs per 1 val. 20 min. 58 sek. Slovakijos Dudincų miestelyje.

Suprasti akimirksniu

  • Sporto šaka: lengvoji atletika
  • Rungtis: sportinis ėjimas
  • Amžius: 35 metai
  • Olimpinėse žaidynėse dalyvaus trečią kartą

Pakeliui į Tokiją – M.Žiūko atsakymai į 15min klausimus.

Mylimiausia lietuviška šventė

Kalėdos ir Kūčios, nes beveik visada pavyksta švęsti su šeima. Tai laikas, kai galima stabtelti po nuolatinio skubėjimo, kuris ypač išvargina metų pabaigoje prieš šventes. visi turi daugiau laisvo laiko, kurį galima prasmingai praleisti kartu.

Gražiausia Lietuvos vieta

Man labai patinka Neringa. Gamta ten tikrai įspūdinga. Ypač smagu rudeniop, kai vis dar šilta, o žmonių srautas ženkliai sumažėjęs. Tvyranti gamtos ramybė, švarus oras padeda atgauti jėgas, kokybiškai pailsėti.

Gražiausia Lietuvos daina

Man mėgstama daina kinta laikas nuo laiko. Ilgam yra įstrigusi M. Mikutavičiaus daina „Mano žemė“. Daina apie paprastus, bet dažnam mielus dalykus. Paskutiniu metu dažniausia mano klausoma lietuviška daina yra „Nesibaigianti vasara“, kurią atlieka 8 kambarys. Nebūsiu originalus, bet dainą „Trys milijonai“ laikau sporto himnu, kurią ypač smagu išgirsti sporto varžybų metu.

VIDEO: 8 Kambarys - Nesibaigianti vasara

Svarbiausias žmogus arba žmonės

Mama. Smagu, kad galime bendrauti apie bet ką ir kaip draugai.

Geriausias Lietuvos miestas

Man geriausias miestas yra mano gimtasis miestas Prienai. Ten viskas sava, pažįstama, paprasta. daug vietų, kurios sukelia mielus prisiminimus.

Lietuvos tikėjimas

Esu nepraktikuojantis tikintysis. Gerbiu katalikų religijos tradicijas, nora nesu nuoseklus jų puoselėtojas.

Lietuvos istorijos didvyris

Domiuosi partizanų istorija, todėl man imponuoja Adolfas Ramanauskas-Vanagas. Jo pasiaukojimas, besąlygiškas atsidavimas idėjai, idealizmas įkvepia mąstyti ne tik apie asmenines problemas, žiūrėti plačiau, turėti ir ginti savo vertybes.

„VilniusLifeStyle“ nuotr./Partizanų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas
„VilniusLifeStyle“ nuotr./Partizanų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas

Lietuvos asmenybė, su kuria norėtum pavakarieniauti

Būtų įdomu pavakarieniauti ir pabendrauti su I.Šimonyte. Manau, tai plataus akiračio žmogus, turintis aiškias vertybes, kalbantis argumentuotai, svarbiausia, nuoširdžiai. Tikiu, kad pokalbis būtų sklandus, nes ji turi puikų humoro jausmą ir gali kalbėtis įvairiausiomis temomis.

Skaniausias lietuviškas patiekalas

Nežinau, kiek tai lietuviškas patiekalas, bet tai būtų kepti varškėčiai. Mėgstu viską, kas pagaminta iš varškės.

Lietuvos sportininko idealas

Sunku nuspręsti ir palyginti skirtingų laikmečių sporto asmenybes. Manau, A.Sabonis buvo tas sportininkas, kuris žavėjo dažną lietuvį ir buvo (tebėra) puikus Lietuvos ambasadorius. Jo įtaka ir pėdsakas Lietuvos sporte tikrai labai reikšmingas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

Mylimiausias lietuviškas atlikėjas/grupė

Nesu iš tų, kurie dažnai klausosi lietuviškos muzikos. Peržiūrėjus mano klausytų dainų sąrašą, panašu, kad jame daugiausia M.Mikutavičiaus dainų, ypač iš albumo „Baigėme mokyklą“. Tai dainos, kurių žodžiai turi prasmę ir dera su asmeniniais apmąstymais.

Tavo sporto šakos trys ryškiausi visų laikų atletai

Jefferson Perez – daugkartinis pasaulio čempionas iš Ekvadoro. Imponavo jo nusiteikimas, susitelkimas per varžybas ir įspūdingas rezultatų stabilumas.

Broliai Darius ir Donatas Škarnuliai, su kuriais teko kartu ir treniruotis, ir varžytis. Tai bendražygiai, su kuriais siejo ne tik bendri interesai sporte, bet ir panaši pasaulėžiūra.

Įdomiausia lietuviška knyga arba filmas

Iš paskutiniu metu skaitytų knygų, tai neabejotinai būtų „Silva Rerum“. Man patinka skaityti ilgas istorijas, todėl 4 dalių saga, kurios dalis gali skaityti atskirai, bet kurios ir siejasi tarpusavy, mane stipriai įtraukė. Pats nustebau, kad ilgi sakiniai, retas tiesioginės kalbos naudojimas, gali neapsunkinti skaitymo. Buvo jausmas, kad skaitai rimuotą poeziją. Nors sakiniai ir ilgi, bet pasakojimas lengvai „nugula“ į atmintį ir sąmonę. Be to, mėgstu istorinius romanus, todėl tai buvo mano mėgstamas žanras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kristina Sabaliauskaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kristina Sabaliauskaitė

Geriausia lietuviška prekė

Lietuviški pieno produktai dėl aukštos kokybės, plataus pasirinkimo, skonių įvairovės.

Dešimt brangiausių lietuviškų žodžių

Sportas, namai, ačiū, labas, ėjimas, gerai, sėkmės, šeima, Lietuva, kaimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas