Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Top“ lygos finale dirbs vienas geriausių pasaulio teisėjų – turi lietuviškų šaknų

Jau šeštadienį Šiauliuose vyksiančiam Baltijos regbio „Top“ lygos finalui teisėjaus neeilinė asmenybė – vienas žymiausių visų laikų regbio teisėjų iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) Jonathanas Kaplanas, rašoma pranešime spaudai.
Jonathanas Kaplanas
Jonathanas Kaplanas / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Regbis

Labiausiai prestižiniuose pasaulio turnyruose, tarp jų ir planetos čempionatuose, teisėjavęs arbitras atvyks į Lietuvą ne tik lygos finalui.

Jo ryšys su Lietuva yra kur kas gilesnis, nes jo abi močiutės gimė mūsų šalyje.

Ryšį su lietuviams jam padėjo užmegzti ne kartą geriausių Lietuvos regbio teisėju išrinktas Vaidotas Girdvainis bei Lietuvos regbio draugas, pietų afrikietis Richardas de Jaggeris.

Asmeninio archyvo nuotr./Jonathanas Kaplanas ir Vaidotas Girdvainis
Asmeninio archyvo nuotr./Jonathanas Kaplanas ir Vaidotas Girdvainis

Oficialiai karjerą didžiajame regbyje J. Kaplanas baigė 2013 metais.

Jis tarptautiniams mačams teisėjavo net 70 kartų ir tuo metu tai buvo pasaulio rekordas. Jis buvo pagerinęs ir daugiau įsimintinų rekordų – daugiausiai teisėjavęs Naujosios Zelandijos rinktinės rungtynėms, taip pat daugiausiai kartų buvo dirbęs „Bledisloe Cup“, „Trijų Nacijų“ ir „Šešių Nacijų“ mačuose.

J. Kaplanas yra vienintelis PAR arbitras, dirbęs keturiuose pasaulio čempionatuose bei vienintelis žmogus, kuris keturis sykius iš eilės (penkis – iš viso) pripažintas geriausiu Pietų Afrikos regbio teisėju.

Asmeninio archyvo nuotr./Jonathanas Kaplanas
Asmeninio archyvo nuotr./Jonathanas Kaplanas

„Nusprendžiau sudalyvauti regbio-7 turnyre Gibraltare, nors paprastai to nedarau. Tiesiog man reikėjo pailsėti nuo gyvenimo monotonijos. Ten sutikau Vaidotą Girdvainį, kuris taip pat dalyvavo tame pačiame turnyre. Aš jam pasakiau, kad turiu lietuviškų šaknų, nes mano abi močiutės gimė Lietuvoje – viena Radviliškyje, kita Panevėžyje. Šiek tiek pasišnekėjome ir jam padovanojau savo karjeros pabaigoje parašytą autobiografinę knygą. Galiausiai Lietuvos regbio federacija man pasiūlė atvykti teisėjauti Baltijos regbio „Top“ lygos finalui“, – regbis.lt sakė J. Kaplanas.

Nors J. Kaplanui jau 57-eri, jis prisipažįsta, jog vis dar mėgaujuosi savo darbu.

„Suprantu, kad mano geriausi karjeros metai jau nugaros ir tai man yra 41-as sezonas regbyje, tačiau niekada nesustojau ir vis dar mėgaujuosi procesu. Nekantrauju atvykti į Lietuvą ir tikiuosi, kad visiems padovanosiu geras rungtynes“, – kalbėjo J. Kaplanas.

Žinomas regbio specialistas neslepia, kad ne mažiau jį intriguoja galimybė aplankyti savo močiučių gimtuosius miestus bei dar labiau pažinti Lietuvą.

„Manau, kad genealogija yra labai svarbi ne tik dėl paveldo, bet ir dėl genų. Manau, kad rasiu labai stiprų ryšį sugrįžęs ten, iš kur bent pusė manęs yra kilę. Norėčiau nuvykti į minėtus miestus ir pamatyti iš kur kilę mano protėviai. Mane labai domina šeimos istorija, o Lietuva čia vaidina labai svarbų vaidmenį. Beje, manau, kad aš net galėsiu siekti Lietuvos pilietybės, nes tokia teisė man priklauso“, – atviravo J. Kaplanas.

Jis prisipažįsta, kad per 25 aktyvios karjeros metus keliavo itin daug, tačiau Lietuvos aplankyti dar neteko. Dėl to jo žinios apie Lietuvą ir jos kultūrą yra minimalios.

„Vidutiniškai skraidžiau po 100 kartų per metus, todėl pažįstu daugybę įvairių pasaulio kraštų. Būtent skirtingų kultūrų pažinimas būdavo įdomiausia kelionių dalis už regbio aikštės ribų. Dėl to man labai įdomu daugiau sužinoti apie Lietuvą, susipažinti su žmonėmis ir pažvelgti į įvairius kultūrinius aspektus“, – kalbėjo J. Kaplanas.

Asmeninio archyvo nuotr./Jonathanas Kaplanas
Asmeninio archyvo nuotr./Jonathanas Kaplanas

J. Kaplanas gimė Pietų Afrikos Durbano mieste, garsėjančiame regbio tradicijomis. Jis lankė regbį, bet tada jam lūžo nosis. Mama jį nuvežė į ligoninę ir vėliau pasiūlė teisėjauti, nes visos taisyklės jau buvo žinomos.

„Taip jau būdamas 17-os teisėjavau pirmosiose rungtynėse. Nuo pat pirmo mačo jaučiau, kad tai man bus kur kas daugiau nei tik hobis. Galiausiai galėjau garsinti savo šalį keturiuose pasaulio čempionatuose ir tapti tuo metu daugiausiai tarptautinių mačų teisėjavusiu arbitru. Karjeros pradžioje dar norėjau pats žaisti, o ne teisėjauti, bet man nelabai patiko fizinė treniruočių rutina. Kitaip tariant, man labiau patiko naudoti savo smegenis, o ne jėgą“, – prisipažino J. Kaplanas.

Per savo įspūdingą teisėjo karjerą J. Kaplanas turėjo ne vieną įsimintiną akimirką. Jis neslepia, kad visada atmintyje išliks pasaulio čempionatai, nes jie vyksta kas ketverius metus, o jie pritraukia milžinišką dėmesį visame pasaulyje.

„Anksčiau man patiko „Bledisloe Cup“ taurė, dėl kurios kaunasi „All Blacks“ ir Australija. Tuomet Australija buvo labai stipri ir net kelissyk laimėjo šį trofėjų mano teisėjavimo laikotarpiu. Žinoma, visada gera prisiminti „Curry Cup“ turnyrą, kurį rengėme Pietų Afrikoje ir kuriame užsipildydavo visi stadionai“, – prisiminė J. Kaplanas.

PAR teisėjas teigia, kad mėgsta greitą žaidimą ir tokį tikisi matyti ir šį šeštadienį Šiauliuose.

„Padarysiu vieką, ką galiu, kad rungtynės būtų geros ir greitos. Tokias savybes turėjau visą savo karjerą“, – sakė jis.

Baltijos regbio „Top“ lygos finalas tarp Šiaulių „Vairo-Kalvio-Jupojos“ ir „Baltrex-Šiaulių“ vyks spalio 19 dieną 15.30 val. Rungtynes tiesiogiai transliuos LRT Plius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito