Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 09

Augančios Lietuvos teniso talentės lygiuojasi į Simoną Halep

Šios dvi Vilniaus teniso akademijos auklėtinės – skirtingo amžiaus, charakterio ir temperamento. Tačiau 17-metė Fausta Zykutė ir 14-metė Patricija Paukštytė turi bendrų dalykų, dėl kurių šiuo metu yra vienos geriausių savo amžiaus tenisininkių Lietuvoje.
Patricija Paukštytė
Patricija Paukštytė / VTA nuotr.

Ypatinga meilė tenisui

„Merginos labai myli tenisą. Neturėdamos jokio spaudimo iš aplinkos visą vasarą sugeba skirti sportui, o ne atostogoms, kai dauguma tokio amžiaus vaikų vasarą leidžia savo malonumui. O joms yra treniruotės ir turnyrai. Jos tikrai nori šiame sporte kažko pasiekti, parodyti. Iš kitų jos išsiskiria savo darbštumu. Joms niekada negali prikišti, kad jos nesistengia per treniruotes. Tai – viena geriausių sportininkų savybių“, – sako merginas žaidimo paslapčių mokanti Vilniaus teniso akademijos vyr. trenerė Edita Liachovičiūtė.

Pasak trenerės, merginos skiriasi savo žaidimo stiliumi, savo asmeninėmis savybėmis. Tačiau bendras joms dalykas – didžiulis kovingumas žaidžiant nepaisant rezultato. Jis lieka nuo pradžios iki pabaigos.

„Fausta labiau myli „hardą“, nori būti agresyvi žaidėja. Ji stipri mergina ir nori žaisti aktyvų tenisą – šiuolaikinį tenisą dideliu greičiu ir intensyvumu. Patricija yra jaunesnė ir kol kas jos žaidimas įvairesnis. Galbūt jai labiau patinka gruntas. Tačiau savo stilių ji dar atras“, – sako E.Liachovičiūtė.

Pasak jos, merginoms Vilniaus teniso akademijoje sudarytos visos sąlygos tobulėti. „Mūsų akademija turi savo pagrindus, istoriją. Čia dirbantys žmonės yra to reikalo specialistai, profesionalai. Be to, geriausiems tenisininkams finansiškai padeda projektas „Teniso talentai“. Keliaujant po turnyrus tai labai svarbu“, – sako Edita Liachovičiūtė.

VTA nuotr./Fausta Zykutė
VTA nuotr./Fausta Zykutė

Į kortą – su pavyzdžiu

Fausta Zykutė tenisą treniruojasi nuo 7 metų. Ji džiaugiasi turėdama gerą pavyzdį – seserį Gerdą, kuri dar neseniai gynė Lietuvos garbę įvairiose tarptautinėse varžybose.

„Tėvai taip pat susiję su tenisu. Turnyrų metu jie mane labai palaiko ir dažnai pataria. Grįžę namo visuomet aptariame treniruotes ir varžybas. Šeima labai gerai supranta, kaip sunku daryti tai, ką darau. Tenisą pasirinkau būtent dėl to, kad visa šeima jį žaidžia“, – sako Fausta.

Mergina džiaugiasi, kad Vilniaus teniso akademijoje turi visas sąlygas, kurių jai reikia – nuo kineziterapeuto iki fizinio rengimo trenerio. „Čia yra labai geros sąlygos treniruotis. Galiu išbandyti skirtingas dangas. Važiuojant į turnyrą treneriai parenka skirtingas programas. Be to, gaunu ir finansinę paramą“, – pasakoja Fausta.

Augusi viename Vilniaus priemiestyje, dabar ji lanko Vilniaus Jėzuitų gimnaziją. Faustai labiausiai patinka istorija, ypač Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų. Tiesa, mokslus ji nuolat derina su kelionėmis.

„Vasarą vos ne kas antrą savaitę važinėju į turnyrus. Grįžtu, kelias dienas pabūnu namuose ir vėl keliauju. Kitais metų laikais į turnyrus keliauju bent kartą per mėnesį“, – sako Fausta, toliausiai su tenisu nukeliavusi į Kaimanų salas.

Kelionės jai labai patinka, nes gali aplankyti vietas, kurių bendraamžiai neturi galimybių pamatyti.

„Vis dėlto labiausiai patinka tai, kad galiu atstovauti savo šaliai. Kai žaidi už rinktinę – geriausias jausmas ir labai didelė atsakomybė“, – sako F.Zykutė.

Mergina teigia, kad jai šiek tiek nepatinka komandinis sportas, o žaisdama tenisą visuomet jaučiasi atsakinga už save.

„Man labai patinka, kad turiu būti visapusiška – ir fiziškai, ir mąstymu, prisitaikyti prie besikeičiančių situacijų. Dėl to šis sportas yra toks įdomus“, – sako Fausta, kurios tenisininkės idealas yra rumunė Simona Halep.

VIDEO: Rinkis tenisą! Tapk Vilniaus teniso akademijos bendruomenės nariu

Iš Kauno – į Vilnių

Patricija Paukštytė neseniai persikraustė į Vilnių, nors augo Romainiuose, Kaune.

„Į Vilnių atvykau akademijos kvietimu. Čia buvo geresnė sąlygos treniruotis ir tobulėti. Čia man patinka ir treneriai, ir atmosfera. Visi labai draugiški. Be to, esant Vilniaus teniso akademijos nare, man apmokamos ir kelionės – galima daug kur važiuoti į turnyrus“, – aiškina Patricija.

Tenisą ji pradėjo žaisti būdama šešerių. Šį sportą pasirinko dėl to, kad anksčiau žaidė sesuo ir mama. Patricijos seneliai – Vytautas ir Fausta Bimbos – buvo garsios sporto asmenybės, tačiau susijusios su komandiniu sportu. Vytautas Bimba kadaise treniravo Kauno „Žalgirį“, o vėliau persikraustė į Vilnių ir ilgai dirbo Vilniaus universitete. Fausta Bimbienė žaidė krepšinį, rankinį ir su „Žalgiriu“ laimėjo Europos moterų rankinio čempionių taurę.

„Man labai patinka tenisas. Taip, reikia labai daug dirbti, turiu atiduoti visas savo jėgas. Tačiau žaisdama jaučiuosi labai gerai. Esu atsakingas už save, turiu priimti sprendimus, esu atsakinga už laimėjimus, pralaimėjimus, rezultatus“, – sako Patricija.

Kaip ir F.Zykutė, Patricija daug keliauja. Kol kas toliausiai yra buvusi Tunise. „Buvo labai karšta“, – prisimena mergina.

Iš pasaulio tenisininkių jai taip pat labiausiai patinka Simona Halep. „Man patinka jos žaidimas ir elgesys korte. Norėčiau būti tokia, kaip ji“, – sako Patricija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas