Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 11

Berniukams galima, o mergaitėms – ne: kodėl 13-metės nedrebina teniso pasaulio?

Buvusios teniso žvaigždės Kim Clijsters, Lindsay Davenport, Mary Joe Fernandez ir Martina Navratilova spaudos konferencijoje po parodomojo mačo „US Open“ diskutavo apie JAV teniso iškilimą ir itin jaunų žaidėjų brandą. 13-metė Cori Gauff yra kylanti žvaigždė, tačiau ji negali varžytis su vyresnėmis žaidėjomis ir tobulėti. To neleidžia WTA taisyklės, kurios negalioja vyrų tenise.
Cori Gauff
Cori Gauff / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „US Open“

„US Open“ mergaičių turnyro finale 16-metė Amanda Anisimova 6:0, 6:2 nugalėjo 13-metę Cori Gauff.

JAV atstovės mergaičių finaluose šį sezoną susitiko ir Vimbldone bei „French Open“. Tai – daug žadanti JAV teniso ateitis.

Tačiau išgirdusi C.Gauff amžių Martina Navratilova negalėjo patikėti: „Trylika?“.

Nuostaba pateisinama. C.Gauff tapo jauniausia „US Open“ mergaičių finalo dalyve istorijoje.

Pastarąjį kartą „Didžiojo kirčio“ turnyre 12-os būdama 1993 metais „French Open“ triumfavo Martina Hingis. 1989 metais būdama 13-os Prancūzijoje nugalėjo Jennifer Capriati.

J.Capriati tapo moterų teniso perdegimo pavyzdžiu ir WTA ėmėsi priemonių, kad jaunos tenisininkės nepatirtų per didelio krūvio.

Nuo 1994 metų žaidėjos kurioms 13-a ar mažiau metų negali žaisti profesionalų turnyruose. Nuo 14 iki 17 metų amžiaus tenisininkės gali per metus sudalyvauti nuo 8 iki 16 turnyruose.

Kai kurios žaidėjos piką pasiekia, kai joms 30, kitos – 16-os.

Tai davė rezultatų. Paauglės nebedrebino profesionalų turnyrų. Pastarąjį kartą Vimbldone 2004 metais būdama 17-os triumfavo Marija Šarapova.

13-metė C.Gauff po „US Open“ mergaičių turnyro finalo „New York Times“ teigė, kad taisyklės nėra sąžiningos: „Norėčiau, kad jos būtų kiek kitokios. Dabar nėra jokių amžiaus limitų berniukams. Tačiau aš matau, kodėl tokios taisyklės buvo sugalvotos. Jie nenori, kad mergaitės perdegtų, bet aš jaučiu, kad galėčiau padaryti daugiau.“

C.Gauff ir Serenos Williams treneris Patrickas Mouratoglou sukritikavo WTA taisykles: „Žinau, kad jos sukurtos apsaugoti žaidėjas, bet nemanau, kad tai vyksta. Jos tiesiog neleidžia žaidėjoms būti tokioms geroms, kokios jos gali būti. Jeigu tada būtų egzistavusios šios taisyklės, Martina Hingis niekada nebūtų tapusi pirmąja pasaulio rakete.“

M.Hingis būdama 16-os laimėjo tris „Didžiojo kirčio“ turnyrus.

„Kai kurios žaidėjos piką pasiekia, kai joms 30, kitos – 16-os. Visos yra skirtingos. Reikia tai gerbti“, – pabrėžė P.Mouratoglou.

Anot trenerio, žaisdamos ribotą profesionalų teniso turnyrų skaičių, tenisininkės patiria dar didesnį stresą, pasirodyti kuo geriau. Tai neapsaugo, o trukdo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas