Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 10

Dopingu tapusio meldoniumo išradėjas: „Pamatysime daug mirčių aikštėje“

Meldoniumą išradęs latvis Ivaras Kalvinis teigia, kad sportininkai, kurie nustos vartoti šį vaistą rizikuoja savo gyvybe. Pasak jo, šį sezoną aikštėje galime pamatyti ne vieną tragiškai pasibaigusią dvikovą. Šį neleistiną preparatą vartoja ne tik tenisininkai, bet ir kitų sporto šakų atstovai.
Mildoniumas
Mildoniumas / Sputnik

Pirmadienį Marija Šarapova pranešė, kad jos kraujyje rasta meldoniumo, kurį nuo sausio 1-os uždraudė pasaulinė antidopingo agentūra WADA. Meldoniumas yra skirtas cukriniam diabetui bei įvairioms širdies ligoms gydyti.

Sputnik/Mildoniumas
Sputnik/Mildoniumas

„Manau, kad aikštėje pamatysime daugybę mirčių, – atskleidė I.Kalvinis. – Sportininkai, kurie šį vaistą naudojo ilgą laiką, turės nustoti, o tai pavojinga sveikatai.

Šiuo preparatu prekiaujama jau 32-us metus. Žmonės jį naudojo savo sveikatai gerinti, o staiga jis tapo uždraustas. Galim pamatyti ne vieną staigią mirtį varžybų metu.“

Septintoji pasaulio raketė atskleidė, kad šiuos vaistus vartoja nuo 2006-ų metų. 28-ų metų Rusijos tenisininkė spaudos konferencijoje teigė, kad nežinojo, jog vaistas yra įtrauktas į draudžiamųjų sąrašą.

Daugiausia uždirbančiai 2015-ų metų pasaulio sportininkei, M.Šarapovai gresia ketveri metai diskvalifikacijos nuo visų WTA turnyrų.

2016-ais metais dėl meldoniumo vartojimo įkliuvo ne tik Rusijos tenisininkė. Jis aptiktas 1500-ų metrų bėgimo pasaulio čempionės Abeba Aregawi kraujyje, 2015-ų metų Tokijo maratono nugalėtojo Endeshaw Negesse organizme bei Rusijos dailiojo čiuožimo atstovės Jekaterinos Bobrovos tyrimuose.

Trylika medalininkų iš pirmųjų istorijoje Europos žaidynių, kurios vyko Baku, taip pat vartojo uždraustąjį meldoniumą.

„Mano nuomone, sistema veikia puikiai, – pasakojo buvęs WADA prezidentas Craigas Reedie. – Ištiriame tam tikrus vaistus ir skiriame daug laiko jų poveikio nustatymui. Tuomet nustatome tikslią datą, kuomet jie bus uždrausti. Nemanau, kad yra pasiteisinimas, kuris leidžia nežinoti draudžiamų preparatų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas