Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 10

Grunto karalienė iš Lenkijos: Paryžiuje – trečiasis I.Swiatek titulas

Geriausia planetos tenisininkė Iga Swiatek (WTA-1) pateisino favoritės statusą ir iškovojo dar vieną atvirųjų Prancūzijos teniso pirmenybių titulą.
Iga Swiatek
Iga Swiatek / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2 valandas ir 46 minutes trukusioje teniso dramoje 22-ejų tenisininkė 6:2, 5:7, 6:4 palaužė šio turnyro atradimą Karoliną Muchovą (WTA-43) iš Čekijos ir iškovojo ketvirtą „Didžiojo kirčio“ trofėjų savo karjeroje.

Jei net 14 kartų Prancūzijos sostinėje triumfavęs Rafaelis Nadalis yra vadinamas grunto dangos karaliumi, tai trečią titulą per pastaruosius keturis sezonus čia iškovojusi I.Swiatek užsitarnauja šios dangos karalienės vardą – WTA ture tenisininkei lygių ant šio paviršiaus nėra.

Antrojo seto pradžioje atrodė, kad šis finalas bus eilinis pasivaikščiojimas Lenkijos teniso žvaigždei, kuomet ji išsiveržė į priekį 3:0. Visgi jau ne sykį per pastarąsias dvi savaites nustebinusi oponentė pademonstravo charakterį ir ne tik išplėšė lemiamą partiją, bet ir pirmavo joje.

K.Muchova trečiojo seto metu dukart buvo su break'o persvara, o aštuntajame geime jai trūko dviejų taškų iki pranašumo padidinimo iki 5:3, tačiau nuovargis galiausiai padarė savo. Lemiamoje atkarpoje čekė neišvengė neišprovokuotų klaidų, tarp kurių – ir dviguba klaida paskutinio taško metu.

I.Swiatek tapo pirmąja tenisininke nuo Monicos Seles pasiekimo (1991-1992 m.), kuriai pavyko apginti čempionės trofėjų „Roland Garros“ turnyre.

Gegužės pabaigoje savo 22-ąjį gimtadienį paminėjusi tenisininkė tapo jauniausia žaidėja nuo Serenos Williams (2002 m.), iškovojusi keturis „Grand Slam“ titulus.

Dar vienas įspūdingas faktas – tik I.Swiatek, M.Seles ir Naomi Osakai yra pavykę „Open Era“ laikotarpyje laimėti savo pirmuosius keturis „Didžiojo kirčio“ finalus. Apskritai šiandien tai buvo tik pirmasis setas, kurį šios kategorijos turnyrų finaluose pralaimėjo lenkė.

Savo ruožtu K.Muchovai tai buvo pirmasis karjeros „Didžiojo kirčio“ finalas. Čekijos tenisininkė užsidirbo ne tik 1,15 mln. JAV dolerių, bet ir 1300 WTA reitingo taškų, kurie jai leis pakilti į rekordinę 16 vietą.

Pirmenybių čempionei atiteks 2,3 mln. JAV dolerių ir 2000 WTA reitingo taškų. Nuo antroje vietoje esančios Arynos Sabalenkos lenkė bus atitrūkusi 928 taškais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas