Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 31

Kosovas ragina bausti politikuojantį N.Džokovičių: „Jis mus provokuoja“

Kosovo olimpinio komiteto vadovai kreipėsi į Tarptautinę teniso federaciją (ITF) ir Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC), ragindami nubausti Serbijos tenisininką Novaką Džokovičių.
Novakas Džokovičius
Novakas Džokovičius / „Scanpix“ nuotr.

Kosovo įsiūtį vienas geriausių pasaulio tenisininkų sukėlė savo politine žinute po pergalingo starto „Roland Garros“ teniso čempionate.

6:3, 6:2, 7:6(1) JAV atstovaujantį Aleksandarą Kovačevičių (ATP-114) nugalėjęs N.Džokovičius, trečioji planetos raketė, ant televizijos kameros suraitė: „Kosovas – Serbijos širdis. Stabdykite smurtą“.

Prieš 15 metų apie Nepriklausomybę paskelbęs Kosovas ir toliau yra nepripažįstamas Serbijos, nors tai yra padariusi jau 101-a (iš 193) Jungtinių Tautų šalis, įskaitant Lietuvą.

Pirmadienį Kosovo mieste Zvecane, kuriame augo N.Džokovičiaus tėvas, serbų protestuotojai susirėmė su NATO taikdariais.

Pranešama, kad sužeista 30 karių ir daugiau nei 50 protestuotojų. NATO į Kosovą siunčia papildomas pajėgas.

Vėliau N.Džokovičius teisinosi, kad „nėra politikas“ ir tiesiog norėjo pasakyti, kad „yra prieš karą, smurtą ir bet kokio tipo konfliktus“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius

Tačiau Kosovo atstovai reagavo griežtai. Jie reikalauja nubausti rekordinio – 23-iojo – „Didžiojo kirčio“ čempiono titulo Paryžiuje siekiantį tenisininką.

„Jis taip elgiasi jau ne pirmą kartą. N.Džokovičius provokuoja Kosovą“, – piktinosi Kosovo teniso federacijos viceprezidentas Jetonas Hadergjonajus.

„N.Džokovičius pasinaudojo sporto platforma ir dar sykį paragino serbų nacionalistus, – pritarė Kosovo olimpinio komiteto prezidentas Ismetas Krasniqi. – Tai, ką be jokio gailesčio padarė tokia įžymybė kaip N.Džokovičius, tiesiog didina įtampą ir kursto smurtą.“

„N.Džokovičius dar sykį pažeidė pagrindinius Olimpinės chartijos principus dėl politinio neutralumo“, – IOC prezidentui Thomui Bachui adresuotame laiške bausti Serbijos tenisininką ragino I.Krasniqi.

Įdomu, kad apie galima bausmę po savo pareiškimo kalbėjo ir pats N.Džokovičius. „Galbūt ir būsiu nubaustas, bet jei reikėtų tai padaryti dar kartą – nesitraukčiau ir padaryčiau“, – teigė jis.

Prancūzijos teniso federacija (FFT) pranešė, kad jokių veiksmų prieš N.Džokovičių nebus imtasi. „Nėra jokių oficialių taisyklių „Didžiojo kirčio“ turnyruose, kas gali ir kas negali būti pasakyta“, – aiškino FFT.

Apie galimas bausmes kol kas nekalba ir IOC bei ITF. Antrajame „Roland Garros“ rate susitiks su vengru Martonu Fučovičiumi (ATP-73).

„Didžiojo kirčio“ varžybų Paryžiuje prizų fondą šiemet sudaro 49,6 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas